„Cheese“ надвор од границите

05 Сен 2023 | Greek

Меѓународни изложувачи и претставници на мрежата Слоу Фуд од целиот свет

„Cheese“, најголемиот меѓународен настан посветен на сурово млеко, природни сирења и занаетчиски млечни производи организиран од Слоу Фуд и Градот Бра, треба да започне во Бра (Италија) на 15 септември.

Мајсторите за сирење, сточарите, производителите и експертите од целиот свет се среќаваат за да ги претстават своите производи, да споделат идеи и заеднички решенија за предизвиците со кои сите се соочуваме, почнувајќи од климатската криза.

На меѓународниот пазар ќе бидат присутни изложувачи од 14 земји. Ова вклучува реномирани имиња како што се афинерите Џаспер Хил Фарм од Соединетите Американски Држави, Нилс Јард од Обединетото Кралство, производители и селектори од Швајцарија, Шведска и разни други европски земји како Белгија и Португалија. Долгогодишните излагачи, како што е „Quesería Cultivo“ од Шпанија ќе бидат дел од важна национална делегација која вклучува претставници од Слоу Фуд заедницата „Via de la Plata para el amparo de productos y emprendedores de las provincias de Salamanca y Zamora“Италија, со производители од сите нејзини региони, има почесно место, со бројни претставници кои веќе го потврдија своето присуство. Президиуми на Слоу Фуд, т.е. групи производители посветени на зачувување и пренесување на традиционалните техники на производство и занаети, ќе ги понудат своите сирења и ќе ги раскажат своите приказни, а како пример ги спомнуваме „Raw Milk Stichelton“ и „Artisanal Somerset Cheddar“ од Обединетото Кралство, ирските сирења од сурово млеко, зреаната занаетчиска гауда од Холандија, швајцарскиот традиционален ементалер, „Bleu de Queyras“ од Франција и австриските одгледувачи на плезанска овца. Овие два нови президиуми ќе бидат протагонисти на конференцијата Добредојдовте нови президиуми, на 16 септември во 18 часот.

https://cheese.slowfood.it/en/event/welcome-new-cheese-presidia/

 

 

 

Република Северна Македонија, чие присуство е финансирано од македонското Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство на Македонија, ќе ги пречека посетителите со интересна програма на дегустации и активности. Елена Каровска Гошевска, координатор на Слоу Фуд Македонија ќе учествува на конференцијата, Септември: време на сезонско селење на стоката https://cheese.slowfood.it/en/event/september-time-of-transhumance/. Северна Македонија исто така ќе биде во центарот на работилницата за вкус Сезонско селење на стоката во Северна Македонија на 17 септември во 15 часот. https://cheese.slowfood.it/en/event/104037/ .

 

 

Меѓународната мрежа на Слоу Фуд ќе ја претставува и бројна делегација од Норвешка и нордиските земји, Балканот, Украина, Турција и многу други земји.

 

Само да ви дадеме некои сознанија, Бен Мехедин, координатор на Слоу Фуд президиумот за свињата Базна, Романија и Десислава Димитрова, координатор на Слоу Фуд во Бугарија, ќе бидат на сцената за да разговараат за тоа како се справиле со африканската свинска чума која го зафати Балканот во изминатите месеци и што тоа значи за биодиверзитетот и сточарите (https://cheese.slowfood.it/en/event/african-swine-fever-who-pays-the-price/ ), додека Олександр Шаталов, портпарол на заедницата на Слоу Фуд за ревитализација на гастрономијата на Хутсул и традиционалното земјоделство во Кваси, Украина, објаснува како се обидува да донесе нова регенерација во планините и висорамнините (https://cheese.slowfood.it/en/event/repopulating-the-mountains/ ). Од Слетехауг, од Слоу Фуд президиумот за занаетчиски геитост од фјордот Согне и пултост од окрузите Хедмарк и Опланд, Норвешка ги претставува предизвиците и решенијата за соочување со тековната климатска криза https://cheese.slowfood.it/en/event/chronicles-of-a-changing-climate/,

 

 

 

Работилници за вкус и вечери

За време на работилницата за вкус Гледајќи надвор од границите, традиционалните дегустации на Слоу Фуд, на 17 септември во 14 часот, протагонисти ќе бидат, Пасиштето Сбринц (Слоу Фуд президиум) од Швајцарија и „Afuega l’Pitu“ направено од сурово млеко (Арка на вкусови) од Шпанија. https://cheese.slowfood.it/en/event/looking-beyond-borders/

 

На 18 септември во 15 часот Зејнеп Ханде Килиќ, готвач на Слоу Фуд Алијансата од Анталија и сопственик на ресторанот Капра во Каш учествува на работилницата за вкус Откривање на традициите на турското сирење: алва. Таа ја носи љубовта кон автентичните вкусови, водејќи ја јавноста да открие една од најпрекрасните и најрепрезентативните подготовки од регионот Чанаккале: печена алва со сирење, традиционален десерт богат со историја и вкус. https://cheese.slowfood.it/en/event/turkish-cheese-traditions/

 

 

Што се однесува за вечерите, меѓу најпопуларните состаноци на сите настани на Слоу Фуд, Шпанија ја отвора програмата со Шпански шуми, со готвачот Марк Рибас кој го претставува својот проект „Ramats de Foc“, кој има за цел да ја заштити локалната флора изложена на ризик од шумски пожари поради климатските промени преку силвопасторализам. https://cheese.slowfood.it/en/event/spanish-forests-with-marc-ribas-and-ramats-de-foc/

На 16 септември Хуан Камило Кинтеро, извршниот готвач на одморалиштето „Relais & Châteaux Borgo San Felice“ претставува кулинарско патување од тосканското крајбрежје до ридовите на Кјанти. https://cheese.slowfood.it/en/event/juan-camilo-quintero-from-chianti-to-the-langhe/

 

На 17 септември готвачите на италијанската и меѓународната Алијанса на готвачи на Слоу фуд подготвуваат вечера што го истражува целиот спектар на производи на база на трева во прекрасно миризливата „Dîner sur l’herbe“.

https://cheese.slowfood.it/en/event/diner-sur-lherbe-with-the-slow-food-alliance/

 

Слоу Фуд коалицијата за кафе на „Cheese“

Просторот посветен на Слоу Фуд коалицијата за кафе нуди поинакво кафе доживување: не само со дегустација, туку со обид да се разбере што го прави кафето добро за околината и за оние кои го произведуваат. Просторот на коалицијата за кафе содржи сала за состаноци, изложба и штандови на италијански и меѓународни пржилници за кафе кои ги претставуваат кафињата на коалицијата

https://cheese.slowfood.it/la-slow-food-coffee-coalition/

 

 

 

„Cheese“ надвор од границите

 

Околу средината на септември, пазарите на фармери на Слоу Фуд во Богота (Колумбија) и Агуадила (Порто Рико) ќе го прослават настанот со некои посебни катчиња и активности посветени на млечните производи, додека во Росарио (Аргентина) ќе има посветени работилници за вкус.

 

 

 

 

Корисни информации:

Слики од минатото издание https://media.slowfood.it/Cheese-2023

Најнови вести и програма https://cheese.slowfood.it/en/

Каталог на изложувачи. https://cheese.slowfood.it/en/scheda_espositore/

 

КРАЈ

_______________________________________

 

 

 

 

 

Изменить мир с помощью еды

Узнайте, как вы можете восстановить экосистемы, сообщества и свое здоровье с помощью нашего набора инструментов RegenerAction.

Для заполнения данной формы включите JavaScript в браузере.
Имя
Privacy Policy
Newsletter