Vin de Rosa: novi hrvatski Slow Food prezidij predstavljen na Sajmu Sana Slow Wine

28 Mar 2022 | Croatian

Novi hrvatski prezidij Presidium Vin de Rosa – službeno je predstavljen na Sajmu Sana Slow Wine, međunarodnom događaju posvećenom dobrom, čistom i pravičnom vinu. Sajam, koji je i prvi međunarodni susret Slow Wine koalicije, odvija se u Bolonji (Italija) do 29. ožujka. Vin de Rosa treći je hrvatski prezidij, a drugi povezan s vinom i sortama grožđa. Prvi je prezidij Pelješkog varenika, visoko koncentriranog sirupa od mošta plavca malog. 

Vin de Rosa ima svoje podrijetlo u staroj tradiciji gradića Vodnjana, u Istarskoj županiji. Spravlja se od sušenog i prešanog grožđa sorti istarske malvazije te roze, bijelog ili žutog muškata, od pojedinačnih sorti ili kao kupaža. Krajnji rezultat slatko je vino aroma ruže, odakle i samo ime. Vino posjeduje starinsku, oranž bakrenu boju, mekan okus i elegantno tijelo koje nudi izvrsnu ravnotežu kiselosti, alkohola i šećera. No tradicijski pripremljenom Vin de Rosa ipak prijeti nestanak. U prošlosti je gotovo svaka obitelj u Vodnjanu uzgajala svoje grožđe, no današnje generacije napuštaju ove predjele i sele se u veće gradove, što dovodi do gubljenja vinske tradicije.

 

„Ponosni smo na ovaj prezidij koji slavi vino spravljeno od našeg najboljeg grožđa i iznova nas povezuje s našom zemljom i tradicijom“, kaže Dino Babić, koordinator prezidija. „Obično otvaramo bocu Vin de Rosa kada slavimo nešto važno: rođenje djeteta, vjenčanje ili za Božić. Utemeljenje novog prezidija zbilja je prilika da nazdravimo s naboljom bocom koju imamo! I željeli bismo nazdraviti posvećenosti i zalaganju Slow Food zajednice Vodnjana koja je omogućila njegov osnutak.”

Kako se proizvodi

Kako bi se proizvelo Vin de Rosa biraju se najzreliji i najzdraviji grozdovi koji se polažu  na poslužavnike, a zatim na prostirke na kojima se tri mjeseca suše u dobro prozračenim prostorima. Kada grozdovi izgube polovicu svoje težine, grožđe se preša u stucolo. Grožđani sok se zatim pohranjuje u demižane kako bi se u procesu spore fermentacije izvukli estrakti i arome vina. Nakon godinu dana vino se filtrira i sprema u boce, u kojima nastavlja sazrijevati. Prvi pisani trag o Vin de Rosa datira iz polovice XIX. stoljeća. U njemu se naglašava njegova važnost u svetkovinama te životu pojedinaca i lokalne zajednice.

Na Sana Slow Food sajmu možete upoznati i proizvođače hrvatskog prezidija Pelješkog varenika, sirupa koji ima snažan voćni okus marsale s notama meda.

Vin de Rosa Slow Food prezidij utemeljen je uz potporu Intesa Sanpaolo dobrotvornog  fonda   i europskog programa LIFE.

 

 

 

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter