Upoznajte se sa Balkanom na Terra Madre Salone del Gusto

04 Sep 2018 | Serbian

Delegacija od oko 200 ljudi spremna je da učestvuje u najvažnijem međunarodnom događaju posvećenom kulturi hrane.

U organizaciji kompanije Slow Food u saradnji sa regionom Pijemont i gradom Torinom, 12. manifestacija Terra Madre Salone del Gusto održaće se od 20. do 24. septembra 2018. u Torinu u Italiji. Više od 5000 delegata iz 140 zemalja, više od 800 izlagača, 300 prehrambenih zajednica Slow Food Presidia i 500 Terra Madre učestvuje u ovom događaju.

Delegacija Slow Food iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, BJR Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Turske obuhvata farmere sa porodičnom farmom, proizvođače, akademike, kuvare, aktiviste, članove Slow Food Youth Network (SFYN) i studente koji će svojim znanjem i iskustvom doprineti brojnim aktivnostima koje će biti ponuđene tokom ovog 5-dnevnog događaja. Hrana za promenu je tema vodilja ove 12. manifestacije: Ove godine će fokus biti na ljudima i na promeni koju svi zajednički mogu da ostvare.

Međunarodno tržište, koje se nalazi u Lingoto Fiereu i Ovalu, prikazaće brojne lokalne proizvode sa Balkanskog poluostrva: Iz Albanije posetioci će moći da degustiraju i da kupe Përmet Gliko (Slow Food Presidium), ekstra devičansko maslinovo ulje iz Elbasana i med proizveden u udaljenom alpskom regionu Kelmend; iz Bosne i Hercegovine slatko od šljive požegače (Slow Food Presidium), pasulj poljak i drevnu sortu kukuruza iz Dubice. Šest bugarskih proizvoda Slow Food Presidia (istočno-balkanska svinja, karakačanska ovca, ružičasti paradajz Kurtovo Konare Pink, meurche, smiljanski pasulj, crni sir Vit Green) takođe će biti na sajmu. Iz Grčke će biti štand koji prikazuje proizvode koji oslikavaju gastronomsku tradiciju ostrva Ikarije, skrivenog bisera Egejskog mora, uključujući esencijalno ulje Zagare i voćne džemove. Biće izloženo pet proizvoda Slow Food Presidia iz Makedonije: crvena bukovska paprika, makedonski med, grožđe Stanušina i slatko od divljih smokava. Predstavljen u saradnji sa FAO, štand za Crnu Goru će obuhvatati izabrane proizvode koji su kandidati za oznaku geografskog porekla, uključujući med, razne vrste brašna, šunku i ekstra devičansko maslinovo ulje. Rumunski štand će predstaviti pet proizvođača koje bira Slow Food zahvaljujući projektu Farming Initiative fondacije Rumunija princa od Velsa. Među njihovim proizvodima se nalaze: ovčji mladi sir Brânză de burduf, med millefiori, pálinka, hladno presovano semeno ulje proizvedeno u blizini grada Turda, svinja bazna (Slow Food Presidium) i slatko sela Sakson (Slow Food Presidium). Iz Srbije, pored džemova i rakije, takođe će postojati štand posvećen prehrambenoj zajednici Mali proizvođači Velike Plane – Velika je varoš u dolini Velike Morave, koja veoma aktivno promoviše svoje gastronomske tradicije. Delegati iz Turske će doneti sirće iz Şile pijace zemlje, trahanu iz Foça pijace zemlje, drevnu pšenicu kavılca i ulje od divljih maslina iz autohtonih predela brda Mahal.

Zona međunarodnog tržišta biće posvećena Terra Madre Kitchens, gde će kuvari sa četiri kontinenta pripremati autentična jela, koristeći proizvode iz svojih matičnih zemalja. U toj zoni će posetioci dobiti uvid u tradicionalne ukuse Albanije, Makedonije i Hrvatske.

Ove godine će centar dešavanja Terra Madre Salone del Gusto biti zone sa temom #foodforchange: Kompanija Slow Food identifikovala je pet glavnih tema (Meso SlowRiba SlowSemenkeHrana i zdravljePčele i insekti). U nastavku sledi lista događaja na kojima će delegati sa Balkanskog poluostrva biti uključeni u sledeće zone:

Meso Slow:

Radionica o ukusu sastrice od Balkanskog poluostrva do juga Italije – Pasulj Slow (21. septembar u 19.00 č – Torino, Lingoto Fiere), biće posvećena sastrici, mahuni koja se malo koristi i koja je malo poznata, koja je u davna vremena sačinjavala osnovu seljačke poljoprivrede u mnogim zonama Balkanskog poluostrva i centralno-južne Italije. Posetioci će čuti kazivanja mnogih lokalnih zajednica koji održavaju ovu tradiciju.

Tokom radionice o ukusu Crno je crno – tradicionalne sorte svinja (23. septembar u 17.30 č – Torino, Lingoto Fiere), drevne sorte svinja će ponovo biti otkrivene, poput bugarske istočno-balkanske svinje i rumunske svinje bazna. Događaju će prisustvovati Lucian Gilgor Scumpu, uzgajivač svinje bazna, i Radostina Doneva iz prehrambene zajednice uzgajivača istočno-balkanske crne svinje.

Seme:

Drevni kukuruz iz Dubicze biće jedna od glavnih tema radionice o ukusu Drevni bosanski kukuruz – Kukuruz Slow (22. septembar u 17.30 č – Torino, Lingoto Fiere). Kuvar restorana hotela Marriott Nihad Mameledija Nihad upotrebiće ga u pripremi tradicionalnih jela, zajedno sa albanskim kuvarom Altinom Prengom i članovima saveza kuvara Slow Food u Albaniji.

Hrana i zdravlje:

Kuvar Georgi Bojkovski, koji je upravo stekao iskustvo kao kuvar u restoranu Evropskog parlamenta u Briselu, pripremiće jela sa različitim varijantama kiselo mlyako, bugarskog jogurta koji se pravi od mleka lokalnih sorti, tokom radionice o ukusu Mlečne kulture istoka (23. septembar u 13.00 č – Torino, Lingoto Fiere). Prisutni će naučiti da je fermentisano mleko stalni činilac gastronomske i kulturološke istorije zemalja Istočne Evrope.

Hrvatska mantala (Ark of Taste) biće jedna od tema Terra Madre Forum Alternativni slatkiši (23. september u 16.00 č – Torino, Lingoto Fiere). Proizvedeno širom regiona Dubrovnika u Hrvatskoj, ovaj kolač od grožđa koji je neophodan na trpezi tradicionalno se priprema za božićne praznike.

Izvan okvira tematskih zona postojaće i Terra Madre Forum na temuMali proizvođači i veliki distributeri (23. septembar u 13.00 č – Torino, Lingoto Fiere). Postoji rastući broj inicijativa za distribuciju velikih srazmera za podršku manjih proizvođača i zanatskih proizvoda – saradnja koju međunarodni samouslužni velikoprodajni centar Metro Cash and Carry sprovodi sa manjim proizvođačima u Bugarskoj, koja je jedan od primera.

Tokom sastanka pijace zemlje (23. septembar u 15.30 č – Torino, Lingoto Fiere) minutom ćutanja će se odati počast uspomeni na Gula Girismena, osnivača Foça pijace zemlje, koji je preminuo nakon duge bolesti. Pijace zemlje predstavljaju globalnu mrežu pijaca farmera koja se pridržava filozofije Slow Food: Zahvaljujući Gulovom sjajnom i neprekidnom radu, Foça lokalna pijaca je postala prva Pijaca zemlje u Turskoj, promovišući lokalno nasleđe krmnog bilja.

Radionice o ukusu i škole kuvanja predstavljaju događaje koji se plaćaju i kupovina se može obaviti putem mreže; forume sa temom Terra Madre predstavljaju delegati mreže i otvoreni su za javnost dok ima slobodnih mesta. Kliknite ovde za listu dostupnih događaja, koja se neprekidno ažurira.

Desislava Dimitrova – međunarodni savetnik za Balkansko poluostrvo

[email protected]

Terra Madre Salone del Gusto 2018, kancelarija za štampu

Slow Food, +39 329 83 212 85 [email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Region Pijemont, +39 011 432 2549 – [email protected]

Grad Torino, +39 011 011 21976 – +39 342 1100131 – [email protected]

Da zatražite akreditaciju za štampu, kliknite ovde.

Terra Madre Salone del Gusto je događaj u organizaciji grada Torina, kompanije Slow Food i regiona Pijemont u saradnji sa MIPAAF (Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva Italije). Realizovan je zahvaljujući mnogobrojnim sponzorima, uključujući zvanične partnere, GLEvents-Lingotto Fiere, IREN, Lavazza, Lurisia, Parmigiano Reggiano, Pastificio Di Martino i Quality Beer Academy; uz podršku Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT-Cassa di Risparmio di Torino, Associazione delle Fondazioni di Origine Bancaria del Piemonte i Coldiretti; i uz doprinos IFAD, Evropske unije i CIA (Confederazione Italiana Agricoltori).

Slow Food je globalna organizacija za proizvodnju organske hrane koja ima viziju sveta u kom u kojima je svim ljudima omogućen pristup i uživanje u hrani koja je dobra za njih, za one koji je uzgajaju i za planetu. Kompanija Slow Food obuhvata više od milion aktivista, kuvara, stručnjaka, mladih ljudi, farmera, ribara i akademika u više od 160 zemalja.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter