Upoznajte Balkan na izložbi hrane Terra Madre Salone del Gusto

04 Sep 2018 | Croatian

Oko 200 predstavnika sudjelovat će u najvažnijoj međunarodnoj manifestaciji posvećenoj jednoj gastronomskoj kulturi.

Dvanaesto izdanje izložbe Terra Madre Salone del Gusto, koju organizira pokret Slow Food („spora hrana”) u suradnji s regijom Piedmont i gradom Torino, održat će se od 20. do 24. rujna 2018. u Torinu u Italiji. Na događaju sudjeluje više od 5000 predstavnika iz 140 država, više od 800 izlagača, 300 predsjedništava pokreta Slow Food i 500 udruga za hranu Terra Madre.

Predstavništvo na manifestaciji Slow Food iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Turske uključuje vlasnike obiteljskih poljoprivreda, producente, visokoobrazovane osobe, kuhare, aktiviste, članove mreže mladih pokreta Slow Food (SFYN) i studente koji će svoje znanje i iskustva unijeti u brojne aktivnosti koje će biti ponuđene na manifestaciji koja traje pet dana. Hrana za promjene tema je 12. izdanja ovog događaja: Ove godine fokus će biti na ljudima i promjenama u kojima svi mogu sudjelovati.

Međunarodna tržnica, smještena u prodajnim centrima Lingotto Fiere i Oval, izložit će brojne domaće proizvode s Balkana: Iz Albanije će se moći isprobati i kupiti kompot Gliko iz gradića Përmeta (predstavništvo pokreta Slow Food), ekstra djevičansko maslinovo ulje iz Elbasana te med proizveden u izoliranoj planinskoj regiji Kelmend; dok će se iz Bosne i Hercegovine moći isprobati slatko od šljive požegače (predstavništvo pokreta Slow Food), grah poljak, i tradicionalna sorta kukuruza iz Dubice. Šest predstavništava pokreta Slow Food iz Bugarske također će prisustvovati na manifestaciji (istočno-balkanska svinja, karakačanska ovca, ružičasta rajčica Kurtovo Konare, meso Meurche, smiljanski grašak, zeleni sir Tcherni Vit). Grčka će sudjelovati štandom s proizvodima koji predstavljaju gastronomsku tradiciju otoka Ikaria, skrivenog dragulja Egejskog mora, uključujući eterično ulje Zagare i voćne džemove. Iz Makedonije prisutno će biti pet predsjedništava pokreta Slow Food: Crvena bukovska paprika, Makedonska pčela medarica, Grožđe Stanušina, i Slatko od divljih smokvi. Štand za Crnu Goru prezentirat će se u suradnji s Organizacijom Ujedinjenih naroda za prehranu i poljoprivredu (FAO) i uključit će odabrane proizvode koji su kandidati za oznake izvornosti, uključujući med, brašna, šunku i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Na rumunjskom štandu bit će pet proizvođača koje je odabrao pokret Slow Food zahvaljujući projektu Inicijativa za poljoprivredu Zaklade princa od Walesa u Rumunjskoj. Među njihovim proizvodima zastupljeni su meki ovčji sir od mlijeka Brânză de burduf, med millefiori, piće pálinka, hladno prešano ulje sjemenki koje se proizvodi nedaleko od grada Turda, svinje pasmine Bazna (Predsjedništvo Slow Food), i konzervirana hrana iz saksonskih sela  (Predsjedništvo Slow Food). Iz Srbije, kao dodatak voćnim džemovima i rakiji, organiziran će biti i štand posvećen malim proizvođačima iz Velike Plane – Velika je grad u dolini Velike Morave, koja veoma aktivno promovira svoju gastronomsku tradiciju. Predstavnici Turske donose ocat s Şile Tržnice Zemlje, tarhanu s Foça Tržnice Zemlje, drevnu kavılca pšenicu, i divlje maslinovo ulje s brda Mahal u Izmiru.

Dio prostora međunarodne tržnice bit će posvećen kuhinjama Terra Madre, gdje će kuhari s četiri različita kontinenta pripremati autohtona jela, upotrebom samo svojih domaćih proizvoda. Tu će posjetitelji moći kušati tradicionalne okuse Albanije, Makedonije i Hrvatske.

Ove godine, žila kucavica izložbe hrane Terra Madre Salone del Gusto bit će tematska područja vezana uz hranu za promjene (#foodforchange): Pokret spore hrane Slow Food odredio je pet glavnih tema (sporo mesospora ribasjemenkehrana i zdravlje te pčele i insekti). U nastavku je popis događaja na kojima će balkanski predstavnici sudjelovati u navedenim područjima:

Sporo meso:

Radionica kušanja grahora satrice od Balkana do juga Italije – Slow Beans („Spori grašak”) (21. rujna u 19h – Torino Lingotto Fiere), bit će posvećena grahoru satrici, mahunarki koja nije veoma poznata i nije u široj upotrebi, a predstavljala je osnovu seljačkog ratarstva u mnogim područjima Balkana i područja središnje i južne Italije. Posjetitelji će čuti priče mnogih lokalnih zajednica koji ovu tradiciju održavaju na životu.

Za vrijeme trajanja radionice kušanja Povratak crnom – tradicionalne pasmine svinja (23. rujna u 17:30h – Torino Lingotto Fiere), posjetiteljima će se predstaviti tradicionalne pasmine svinja, kao što je bugarska istočnobalkanska svinja, i rumunjska svinja pasmine Bazna. Događaj će posjetiti Lucian Gilgor Scumpu, uzgajač svinja Bazna, i Radostina Doneva iz zajednice uzgajivača crnih svinja s područja istočnog Balkana.

Sjemenke:

Kukuruz koji se u Dubici proizvodi od davnina, jedan je od glavnih proizvoda radionice kušanja Bosanski kukuruz iz davnina – Slow Mays („spori kukuruz”) (22. rujna u 17:30h – Torino Lingotto Fiere). Nihad Mameledija Nihad, kuhar restorana hotela Mariott, upotrijebit će ga za pripremu tradicionalnih jela, zajedno s albanskim kuharom Altinom Prengom i članovima udruženja kuhara pokreta Slow Food u Albaniji.

Hrana i zdravlje:

Kuhar Georgi Boykovski, koji je radio kao kuhar u restoranima Europskog parlamenta u Bruxellesu, pripremat će jela s raznim verzijama kiselog mlijeka (kiselo mlyako), bugarskog jogurta koji se radi od mlijeka lokalnih pasmina, tijekom kušaonice okusa Mliječne kulture Istoka (23. rujna u 13h – Torino Lingotto Fiere). Posjetitelji će saznati da je fermentirano mlijeko sastojak na koji se često nailazi u gastronomskoj i kulturnoj povijesti istočnoeuropskih država.

Hrvatska slastica mantala (iz Arke okusa) jedno je od najzanimljivijih jela koja će biti predstavljena na forumu izložbe Terra Madre pod nazivom Alternativni slatkiši (23. rujna u 16h – Torino Lingotto Fiere). Ovaj kolač od mošta koji se dobiva iz grožđa diljem dubrovačkog kraja tradicionalno se priprema za Božićne praznike.

Osim tematskih područja, organiziran će biti i forum izložbe Terra Madre na temu Mali proizvođači i veliki trgovci (23. rujna u 13h – Torino Lingotto Fiere). Sve je veći broj inicijativa za veleprodaju koje pružaju potporu malim proizvođačima i obrtničkim proizvodima, a takva je suradnja koju Metro Cash and Carry, međunarodni samoposlužni veletrgovac, provodi s malim proizvođačima u, primjerice, Bugarskoj.

Tijekom sumita mreže Earth Market (23. rujna u 15:30h – Torino Lingotto Fiere) održat će se minuta šutnje za Güla Girismena, utemeljitelja Tržnice Zemlje Foça, koji je preminuo nakon duge borbe s bolešću. Tržnice Zemlje (Earth Markets) međunarodna su mreža tržnica koje rade u skladu s načelima pokreta Slow Food: zahvaljujući kontinuiranom izvrsnom radu Güla, lokalna tržnica Foça postala je prva Tržnica Zemlje u Turskoj, čime se promovira tradicionalna lokalna prehrana.

Radionice kušanja i škole kuhanja plaćeni su događaji koji se mogu kupiti na mreži; na tematskim forumima Terra Madre prezentiraju predstavnici te mreže i oni su otvoreni za javnost sve dok ima dostupnih sjedećih mjesta. Kliknite ovdje za popis dostupnih događaja, koji se stalno ažurira.

Dessislava Dimitrova – međunarodna savjetnica za Balkan

[email protected]

Terra Madre Salone del Gusto 2018 Odnosi s javnošću

Slow Food, +39 329 83 212 85 [email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Regija Piedmont, +39 011 432 2549 – [email protected]

Torino, +39 011 011 21976 – +39 342 1100131 – [email protected]

Kako biste zatražili novinarsku akreditaciju, kliknite ovdje.

Terra Madre Salone del Gusto manifestacija je koju organizira grad Turin, pokret Slow Food i regija Piedmont u suradnji s talijanskim MIPAAF-om (Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva Italije). Održavanje događaja omogućili su brojni sponzori, što uključuje službene partnere: grupacije GLEvents-Lingotto Fiere i IREN, proizvođače Lavazza, Lurisia, Parmigiano Reggiano, Pastificio Di Martino i projekt Quality Beer Academy; uz podršku zaklada Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT-Cassa di Risparmio di Torino, Associazione delle Fondazioni di Origine Bancaria del Piemonte, i udruženja Coldiretti; te uz doprinos IFAD-a, EU-a, i CIA-e (Udruženja talijanskih poljoprivrednika).

Pokret Slow Food globalno je udruženje koje radi na lokalnoj razini, a nastoji stvoriti svijet u kojemu svi mogu pristupiti i uživati u hrani koja je dobra za njih, one koji je proizvode, ali i za planet. U pokretu Slow Food sudjeluje više od milijun aktivista, kuhara, stručnjaka, mladih, poljoprivredniika, ribara i visokoobrazovanih osoba u više od 160 država.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter