U Tirani počinju Terra Madre Balkans susreti 2016. 

03 Jun 2016 | Bosnian

loghi2

Događaj je pod pokroviteljstvom Earth Market.a sa predstavnicima iz više od 50 Terra Madre food zajednica iz različitih regija Balkana i Međunarodne Znanstvene Koferencije

Na četvrtom izdanju Terra Madre Balkans, koji će se održati od 2. lipnja do 5. u Tirani, Albanija, bit će nazočni Edmond Panariti, Ministar za poljoprivredu, ruralni razvoj i vodnu upravu; Milva Ekonomi, Ministar za ekonomski razvoj, turizam, trgovinu i poduzetništvo; Mirela Kumbaro, Ministar za kulturu; Brunilda Paskali, Dogradonačelnik Tirani; Alberto Cutillo, Talijanski ambasador; Yngve Engstrøm – Predstavnik Delegacije Europske Unije u Albaniji i Carlo Petrini, predsjednik Slow Food.a

Četrvrto izdanje Terra Madre Balkans je organizovala VIS Albania uz podršku Slow Food.a, te u partnerstvu sa Albanskim Ministarstvom za poljuprivredu, Ministarstvom za ekonomski razvoj, turizam, trgovinu i poduzetništvo, Općina Tirana i Talijanska Agencija za Međunarodnu saradnju.

Na događaju će se skupiti 350 delegata iz 12 zemalja (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Kosovo, Crna Gora, Republika Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska, Italija i Albanija).

Kao bitan dio ovog događaja, Trg Majke Tereze će ugostiti Earth Maerket, gdje će preko 50 štandova biti izloženo, te koji će dati mogućnost posjetiocima da otkriju širok izbor proizvoda iz Terra Madre zajednice, Slow Food Presidia, i Ark of Taste, katalog Slow Food.a o svjetskoj prehrambenoj bioraznolikosti.

Slow Food Presidia i predstavnici iz više of 50 Terra Madre food zajednica će prisustvovati na tržištu iz različitih zemalja:

Program za Terra Madre Balkans 2016 će također uključiti degustiranje, koncerte, radionice i konferencije.

Neke od tema za diskusiju su na primjer:

  • “Borba protiv gladi u svijetu” – Thomas Pogge, profesor na Yale Univerzitetu i vodeći stručnjak o svjetskoj neimaštini i ljudskim pravima, će prezentirati odraz na smanjenje siromaštva i ulogu hrane.
  • “Pristupa tržištima, Pristup Mogućnostima” – s ciljem da se istraže mogućnosti i ograničenja u pristupu tržišta za male poljoprivrednike na Balkanu, kako u članicama EU-a, kao i u zemljama kandidatkinjama u procesu usklađivanja s pravnom stečevinom EU.
  • “Prvo poljoprivrednici!”, Međunarodni znanstveni skup – koji ima za cilj izgraditi široku mrežu akademika i istraživačkih instituta  prehrambene bioraznolikosti i očuvanja biljnih genetskih izvora; istražiti financijske i nefinancijske barijere koje sprečavaju male proizvođače  hrane da pristupe tržištu.
  • “Održivi ruralni turizam, agroturizam i višefunkcionalni pristup poljoprivredi” – istaknuti neke od najboljih iskustava koja su se pojavila do sada, kao i nove načine kako bi tako potaknuli to da ruralni turizam potiče lokalni razvoj; i istražiti doprinos tradicionalne proizvodnje hrane prema socijalnoj, gospodarskoj i ekološkoj održivosti u onome što se danas definira kao multifunkcionalna poljoprivrede.

Za informacije o događaju i konferencijama, molimo posjetite: http://www.essedra.com/biodiversity/terra-madre-balkans/

Događaj je organiziran u okviru ESSEDRA projekta, sufinanciran od strane Europske unije s ciljem potpore procesu europskih integracija zemlja Balkana i Europe kroz jačanje civilnog društva i njegove sposobnosti da utječe na politiku i promicanje održivih modela ruralnog razvoja.

Nakon tri izdanja u Sofiji (2010, 2012) i Dubrovniku (2014), mreža Terra Madre Balkan je izabrala Tiranu održavanje  četvrtog sastanka. Terra Madre Balkan prva je mreža takve vrste koja ujedinjava prehrambene zajednice iz nekoliko zemalja u istoj regiji. Slow Food i Terra Madre formirali su duboko ukorijenjenu mrežu u regiji s tisućama pristaša, 24 Slow Food Presidije, 100 food communities (prehrambene zajednice), 50 kuhara, 15 obrazovnih programa o prehrani i ukusima u školama, te preko 280 balkanski proizvoda navedenih u Slow Food Ark of Taste katalogu.

Za dodatne informacije i zahtjeve za intervju, molimo konaktirajte:

Slow Food međunarodni Press Office

Paola Nano, +39 329 8321285, [email protected], [email protected]

Slow Food koordinator za Balkan

Michele Rumiz, +39 0172 419 746, [email protected]

Koordinator događaja i voditelj VIS Albania

PierPaolo Ambrosi, +355 68 205 6693

[email protected], [email protected], [email protected]

Koodrinator za medije u Albaniji

Mira Tuci, +355 69 4062218, tucimira@gmail.com

Slow Food okuplja preko million ljudi koji su posvećeni hrani i koji vole dobru, čistu i pravednu proizvodnju hrane. U mrežu su uključeni chefovi kuhinja, mladi, aktivisti, poljoprivredni proizvođači, ribari, eksperti i akademici iz preko 160 zemalja; to je mreža koju čini 100,000 Slow Food članova uvezanih kroz 1,500 lokalnih organizacija širom svijeta (poznati kao konviviji), koji doprinose svojim članarinama, kao i kroz događaje i kampanje koje organizuju; tu je i preko 2,400 Terra Madre zajednica hrane koje praktikuju male, održive i kvalitetne proizvodnje hrane širom svijeta.

loghi

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter