Terra Madre širom sveta

08 Oct 2020 | Serbian

Od Srbije do Ugande, šest meseci događaja o raznovrsnosti hrane širom sveta

Posete farmama, konferencije, edukativne aktivnosti, degustacije i još mnogo toga. Svet organizacije Slow Food je aktivan na svim kontinentima i organizuje događaje – gde to dozvoljavaju zdravstveni i bezbednosni uslovi – kako bi se osnažila međunarodna zajednica održivih proizvođača hrane i svesnih potrošača. Zahvaljujući načinu na koji koristi prirodne resurse i donosi odluke o kupovini, ovo je pokret koji ima upravo ono što je potrebno da bi pomogao rešavanju velike krize sa kojom se svet trenutno suočava.

U Srbiji se 3. i 4. oktobra, tokom Dana crvene ranke, slave šljive koje se koriste za pravljenje lokalne grape, Gledić rakije, koja je deo programa Slow Food Presidium. Proizvođači i agronomi su pozvani na ovaj dvodnevni događaj da bi proučavali ovu i druge autohtone sorte, usmerili pažnju na opstanak malih porodičnih imanja i zaštitili biodiverzitet te smanjili uticaj prehrambenih sistema na klimu.

U nastavku je navedeno nekoliko primera događaja u okviru programa u fizičkom i digitalnom prostoru koji nam, napokon, omogućavaju da se uverimo da je projekat Terra Madre prisutan svuda svakog dana.

Počinjemo 8. oktobra u Ujedinjenom Kraljevstvu uz događaj Terra Madre Fringe: pet dana virtuelnih događaja fokusiranih na to kako su britanski restorani i lanci za snabdevanje hranom reagovali na COVID-19, kao i održivo uzgajanje dagnji, uz posete farmama i prikazivanje filmova poput dokumentarca Kada je paradajz upoznao Vagnera (Grčka, 2019). Kuvari održavaju događaje sa kulinarskim demonstracijama i debate o keteringu i njihovoj ulozi u edukaciji šire javnosti. Održavaju se i kućne degustacije škotskih proizvoda za Arku ukusa (eng. „Ark of Taste“), britanskih suhomesnatih proizvoda, mlečnih specijaliteta, sajdera i mnogih drugih prehrambenih proizvoda.

Slow Food Nemačka takođe počinje sa Terra Madre programom 8. oktobra uz okrugli sto i fleš-mob fotografije o bio-kulturnom diverzitetu i tome kako evropske institucije mogu da koriste EU fondove (počevši od CAP programa) za održavanje te raznovrsnosti. Ovih šest meseci tematskih događaja projekta Terra Madre organizovani su tako da obuhvataju tri teme: promišljanje, degustiranje i menjanje sveta. Mesec novembar je posvećen biodiverzitetu, uz radionice i degustacije kojima se istražuju proizvodi Arke ukusa.

Na Kubi se održavaju događaji koje organizuje Slow Food zajednica Plassiga kao deo agro-ekološkog festivala Finca la China u Havani. U sredu 7. oktobra se održava pijaca sa proizvodima sa farmi, uključujući voće i povrće iz Arke ukusa, kao i edukativne aktivnosti o zdravoj hrani, agro-ekologiji i gastronomiji. U četvrtak 8. oktobra se konferencija stručnjaka fokusira na temu hrane i zdravlja, posebno u pogledu prehrambenih navika Kubanaca, higijene i čuvanja hrane.

Terra Madre Filipini pokreće šestomesečni program događaja koji počinje 13. oktobra uz više desetina sastanaka u fizičkom i digitalnom prostoru koji se fokusiraju na prehrambenu suverenost, regenerativnu poljoprivredu i potrebu za pružanjem podrške lokalnim zajednicama – posebno najsiromašnijim pojedincima u velikim gradovima, čiji pristup hrani se pogoršao tokom krize u poslednjih nekoliko meseci – putem edukacije o tome kako da prepoznaju lokalne proizvode i koriste ih za pripremu zdravih i ukusnih jela.

Farmeri, aktivisti, ribari zanatlije, proizvođači sireva, pčelari, quilombolas (potomci i članovi zajednica bivših robova), starosedelačka populacija, novinari i kuvari, koji svi zajedno obrazuju Slow Food mrežu u Brazilu, domaćini su trećeg po redu događaja Terra Madre Brazil od 17. do 22. novembra, kada će tri ključne teme biti prehrambena kultura i biodiverzitet; edukacija o hrani i sigurnost hrane, posebno u školama; kao i politički uticaj i mobilizacija građanskog društva. Edukativne aktivnosti obuhvataju radionice za decu i vođene degustacije. U ovaj događaj su uključeni kuvari čiji rad pokazuje koliko su brazilski ekosistemi bitni i predstavnici ruralnih zajednica koji su posvećeni zaštiti proizvoda Arke ukusa. Terra Madre Brazil sadrži i bogat kulturno-umetnički program, uz projekcije filmova i dokumentaraca, debate, kulturne događaje i interaktivnu mapu Slow Food zajednica, porodičnih farmi i oznaka geografskog porekla, kao i instalaciju koja prikazuje svet manioke i proizvodnje brašna od nje.

Zaštita biodiverziteta hrane podrazumeva konsolidovanje sigurnosti hrane i zaštitu prehrambene suverenosti: sa tim ciljem se Food Wise 2020 organizuje u Ugandi 27. novembra. Ovo je prilika da se promoviše kultura hrane, oda priznanje malim proizvođačima koji rade na tome da proizvedu dobru, ispravnu i pravično obezbeđenu hranu, kao i, naravno, da se razmisli o bliskoj vezi između naše hrane i klime. Gosti će istraživati tradicionalno prehrambeno nasleđe na mnoge načine: od Terra Madre kuhinje do degustacija, od predavanja do debata i radionica na kojima će oni moći i sami da vide put hrane od farme do stola.

Raznovrsni događaji širom sveta slave Slow Food projekte: u prvom planu je tema biodiverziteta uz Arku ukusa, program Slow Food Presidia i Slow Food savez kuvara (eng. „Cooks’ Alliance“), a neće biti ništa manje aktivnosti koje su posvećene kratkim lancima snabdevanja uz pijace poljoprivrednih proizvoda, Earth Markets i edukovanje o ukusima putem školskih bašti.

U Poljskoj sve počinje 8. oktobra Slow Food masterklas večerom u Krakovu, prvom u nizu koje organizuje ovajConvivium kako bi širio glas o Arci ukusa i Savezu kuvara širom zemlje. Od 6. do 11. novembra, Slow Food zajednica za promovisanje kulinarskog nasleđa centralne Poljske organizuje putujuće degustacije, u okviru kojih učesnici istražuju lokalne proizvode iz Arke ukusa u jelima niza restorana, kao deo festivala Dobrego Smaku Lodzkie u Lođu.

U Kolumbiji jedina organska pijaca u gradu Kali, koja okuplja 30 trgovaca koji predstavljaju preko 70 porodica koje se bave poljoprivredom i agro-ekološkom proizvodnjom, postaje Slow Food Earth Market. Ova promena će biti ozvaničena 17. oktobra, na 17. godišnjicu nastanka pijace, uz događaj koji organizuju proizvođači i potrošači, ujedinjeni u participativnom sistemu garancija, u okviru kojeg kupci učestvuju u pijacama, posetama farmama i periodičnim kontrolama.

Turska 18. oktobra otvara svoj četvrti Earth Market u zgradi stare škole Kurana, Medresi Kubat Paše u Tarsusu. Gosti će tokom otvaranja imati priliku da uživaju u uličnoj hrani koja se pravi od proizvoda 60 trgovaca koji učestvuju na ovoj pijaci.

U Švajcarskoj počinjemo sa Slow Food pijacom, delom događaja Food Zurich koji se održava 24. oktobra, gde proizvođači iz Slow Food mreže, stvaraoci vodiča Slow Wine i članovi Slow Food saveza kuvara koji imaju bazu u Cirihu služe jela napravljena od proizvoda iz programa Presidium i Arka ukusa.

Slow Food Austrija će tokom šest meseci trajanja projekta Terra Madre organizovati preko 30 događaja posvećenih programima Arka ukusa, Slow Food Presidia, Earth Markets i Slow Food itinererima putovanja.

U Rumuniji Convivium Slow Food Targu Mures organizuje više aktivnosti, među kojima je i večera posvećena proizvodima jermenske zajednice i još jedna koja kombinuje rumunske, mađarske, saksonske, jermenske i jevrejske gastronomske tradicije u ovoj zemlji. Convivium će pokrenuti i prvu Slow Food školsku baštu u Rumuniji u rasadniku u gradu Trgu Mureš.

Mnogi događaji se organizuju u Azerbejdžanu kao deo projekta COVCHEG (eng. „Community-based Value Chain Enhancement in the Greater Caucasus Mountains“), koji finansira EU, a koordiniše Slow Food: tu su radionice ukusa u cilju otkrivanja lokalnih specijaliteta, „sporo“ kuvanje od sastojaka iz Arke ukusa i dugo očekivano uspostavljanje Slow Food saveza kuvara u ovoj zemlji.

Slow Food Austrija će tokom šest meseci trajanja projekta Terra Madre organizovati preko 30 događaja posvećenih programima Arka ukusa, Slow Food Presidia, Earth Markets i Slow Food itinererima putovanja.

U Rumuniji Convivium Slow Food Targu Mures organizuje više aktivnosti, među kojima je i večera posvećena proizvodima jermenske zajednice i još jedna koja kombinuje rumunske, mađarske, saksonske, jermenske i jevrejske gastronomske tradicije u ovoj zemlji. Convivium će pokrenuti i prvu Slow Food školsku baštu u Rumuniji u rasadniku u gradu Trgu Mureš.

Mnogi događaji se organizuju u Azerbejdžanu kao deo projekta COVCHEG (eng. „Community-based Value Chain Enhancement in the Greater Caucasus Mountains“), koji finansira EU, a koordiniše Slow Food: tu su radionice ukusa u cilju otkrivanja lokalnih specijaliteta, „sporo“ kuvanje od sastojaka iz Arke ukusa i dugo očekivano uspostavljanje Slow Food saveza kuvara u ovoj zemlji.

Meksiko slavi biodiverzitet kukuruza u pomoćnom distriktu La Resureksion 20. oktobra uz konferenciju pod nazivom Šta nam pruža naša Zemlja, koji organizuje zajednica Slow Food Academia Puebla u saradnji sa Univerzitetom UPAEP.

U gradu Kobe u Japanu Slow Food Japan 21. i 22. novembra organizuje događaj Hranimo planetu. Putem konferencija i radionica, ova japanska verzija programa Terra Madre bavi se temama semena, održivog ribolova, podrške priobalnim zajednicama i dobrobiti životinja na stočnim farmama.

Slow Food Live je niz inicijativa za obuku i predavanja koji se organizuju putem društvenih medija u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se podigao nivo svesti javnosti o održivosti hrane. On počinje od starosedelačkih zajednica i oporavka gastronomske kulture starosedelačkih američkih naroda, uz pomoć kuvara iz Terra Madre mreže starosedelaca. Druge teme se bave društvenom pravičnošću, savezom kuvara i proizvođača i smernicama za zaštitu vodnih resursa.

 

For more information:

Terra Madre Salone del Gusto 2020 Press Office
Slow Food[email protected] – Paola Nano, Gioia Baggio (+39 329 8321285)
City of Turin[email protected] – Luisa Cicero (+39 011 01121932)
Piedmont Region[email protected] – Donatella Actis (+39 011 4322549)

 

Terra Madre Salone del Gusto is the most important event dedicated to good, clean and fair food and small-scale agriculture in the world. It is organized by Slow Food, the City of Turin and the Region of Piedmont in cooperation with MIPAAF (the Italian Ministry of Agricultural, Food and Forestry Policies) and MATTM (the Italian Ministry for Environment, Land and Sea Protection). Terra Madre Salone del Gusto 2020 is made possible thanks to the support of businesses that believe in the projects. Among them, we’d like to thank our Platinum Partners: Pastificio Di Martino, Unicredit, Lavazza, Acqua S.Bernardo, Quality Beer Academy; our Gold Partners: Agugiaro&Figna, Astoria, BBBell. With the support of Fondazione Compagnia di San Paolo, Fondazione Cassa di Risparmio di Torino, Associazione delle fondazioni di origine bancaria del Piemonte. With the contribution of IFAD and the EU. In collaboration with SANA and Turismo Torino e Provincia.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter