Terra Madre Salone del Gusto 2016. se razotkriva!

01 Dec 2015 | Bosnian

Važne novosti za međunarodni događaj koji svake dvije godine u grad Torino (Italija) donosi na hiljade zemljoradnika i malih proizvođača hrane iz 150 zemalja: u povodu dvadesete godišnjice od prvog izdanja Salone del Gusto, i trideset godina od osnivanja fondacije Slow Food u Italiji, organizatori su odlučili da proslave ove dvije svečanosti u obnovljenom ruhu.

Mjesto održavanja

Lokacija unutar prostora održavanja sajma je već prevaziđena: teme koje se odnose na filozofiju kvalitetne, čiste i ispravne hrane, za koju se zalaže čitava svjetska Slow Food mreža i Terra Madre, sada pripadaju svima i iste moraju da budu dostupne što široj javnosti.

Upravo su zbog toga regija Piemonte, grad Torino i Slow Food odlučili da otvore vrata ovog događaja i da „zauzmu“ najljepša i najuglednija mjesta u gradu. Parco del Valentino, Borgo Medievale (Srednjovjekovni grad), Palazzo Reale (Kraljevska palača), Teatro Carignano, Circolo dei Lettori (Klub čitatelja) i Reggia di Venaria, koju je Unesco proglasio Svjetskom kulturnom baštinom, samo su neka od mjesta namijenjena održavanju ovog događaja.

Naziv

Od svog prvog izdanja 1996. godine, Salone del Gusto je izrastao i promijenio se zajedno sa organizacijom Slow Food. 2004. godine, prvo izdanje Terra Madre ostavilo je duboki trag na čitavo međunarodno udruženje te također i na Salone del Gusto, sve dok se 2012. isti nisu ujedinili i osnovali jedinstvenu cjelinu.

Kako bi jasno naglasili da kulinarski užitak ne može da postoji bez odgovornosti i održivosti te kako bi se posvetila odgovarajuća važnost zajednicama vezanim uz hranu, od 2016. godine ovaj će se događaj nazivati Terra Madre Salone del Gusto.

Datumi održavanja

Terra Madre Salone del Gusto održaće se od 22. do 26. septembra 2016. Održavanje mjesec dana ranije u odnosu na uobičajeni datum omogućiće bolje iskorištenje blage klime kraja ljeta/početka jeseni, te još veće uživanje u ljepotama grada Torino.

Carlo Petrini, Predsjednik organizacije Slow Food: «Već prilikom zatvaranja događaja Expo 2015. najavili smo da naš rad predstavlja tek novi početak: Terra Madre Salone del Gusto, u svojem obnovljenom ruhu, predstavlja suštinu upravo ovog našeg obnovljenog truda i želje da nastavimo dalje putem koji je započela organizacija Slow Food 1986. godine. Zato je najbolji način upravo taj da proslavimo ne samo ovih 20 godina događaja Salone del Gusto nego i 30 godina od nastanka organizacije Slow Food u Italiji», rekao je Petrini. «Sada više nego ikad prije, želimo da stvorimo događaj u harmoniji sa mjestima domaćinima, i da na taj način dodatno potaknemo svijest posjetioca na poštovanje naše zajedničke baštine. Također zbog toga nećemo da gradimo strukture na trgovima i na historijskim mjestima grada Torino, i nastojaćemo da gradu ostavimo značajan doprinos za opće dobro».

Za više informacija obratite se Odsjeku za Štampu organizacije Slow Food Internazionale:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Prvi puta organizovan 1996. godine, Salone Internazionale del Gusto (Međunarodni Salon Ukusa) predstavlja jedan od najvažnijih svjetskih događaja namijenjenih malim proizvođačima hrane i vina, te priliku za razmjenu iskustava za proizvođače i ujedinjene proizvođače iz čitavog svijeta.

Posljednje izdanje, održano na prostorima Lingotto Fiere u gradu Torino u oktobru 2014. godine, privuklo je okvirno 220 000 posjetioca iz više od 60 zemalja širom svijeta; sudjelovalo je 3000 delegata organizacije Terra Madre iz otprilike 160 zemalja, uređen je veliki trgovački prostor sa više od 1200 izlagača iz 100 zemalja, među njima 300 proizvođača Institucija Slow Food i 400 zajednica povezanih sa hranom organizacije Terra Madre podjeljenih prema geografskim područjima.

U Slow Food je uključeno više od miliona ljudi koji su posvećeni i koji vole dobru, čistu i pravilnu hranu. To uključuje kuvare, mlade, aktiviste, poljuprivrednike, ribare, stručnjake i akademike iz 158 zemalja; mreža od oko 100.000 članova Slow Food-a povezanih sa 1.500 lokalnih odeljenja širom sveta (poznati kao convivia); članovi doprinose i svojom članarinu i događajima i kampanjama koje organizuju; preko 2.500 zajednica hrane Terra Madre koje praktikuju proizvodjnu manjeg obima i održavaju kvalitetnu hranu širom sveta.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter