Terra Madre Salone del Gusto 2016 se razotkriva!

01 Dec 2015 | Serbian

Važne novosti za međunarodni događaj koji svake godine dovodi u Torino (Italija) na hiljade zemljoradnika i malih proizvođača hrane iz 150 zemalja: u povodu dvadesete godišnjice od prvog izdanja događaja Salone del Gusto, i trideset godina od osnivanja fondacije Slow Food u Italiji, organizatori su odlučili da proslave ove dve svečanosti u obnovljenom ruhu.

Mesto održavanja

Lokacija unutar prostora održavanja sajma je već prevaziđena: teme koje se odnose na filozofiju kvalitetne, čiste i ispravne hrane, za koju se zalaže cela svetska Slow Food mreža i Terra Madre, sada pripadaju svima i iste moraju da budu dostupne što široj javnosti.

Upravo su zbog toga regija Piemonte, grad Torino i Slow Food odlučili da otvore vrata ovog događaja i da „zauzmu“ najlepša i najuglednija mesta u gradu. . Parco del Valentino, Borgo Medievale (Srednjovekovni grad), Palazzo Reale (Kraljevska Palata), Teatro Carignano, Circolo dei Lettori (Klub čitalaca) i Reggia di Venaria, koju je Unesco proglasio Svetskom kulturnom baštinom, samo su neka od mesta namenjena održavanju ovog događaja.

Naziv

Od svog prvog izdanja 1996. godine, Salone del Gusto je izrastao i promenio se zajedno sa organizacijom Slow Food. 2004. godine, prvo izdanje Terra Madre ostavilo je duboki trag na celo međunarodno udruženje te takođe i na Salone del Gusto, sve dok se 2012. isti nisu ujedinili i osnovali jedinstvenu celinu.

Kako bi se jasno naglasilo da kulinarski užitak ne može da postoji bez odgovornosti i održivosti te kako bi se posvetila odgovarajuća važnost zajednicama vezanim uz hranu, od 2016. godine ovaj će se događaj nazivati Terra Madre Salone del Gusto.

Datumi održavanja

Terra Madre Salone del Gusto održaće se od 22. do 26. septembra 2016. Održavanje mesec dana ranije u odnosu na uobičajeni datum omogućiće bolje iskorišćenje blage klime kraja leta/početka jeseni, te još veće uživanje u lepotama grada Torino.

Carlo Petrini, Predsednik organizacije Slow Food: «Već prilikom zatvaranja događaja Expo 2015. najavili smo da naš rad predstavlja tek novi početak: Terra Madre Salone del Gusto, u svojem obnovljenom ruhu, predstavlja suštinu upravo ovog našeg obnovljenog truda i želje da nastavimo dalje putem koji je započela organizacija Slow Food 1986. godine. Zato je najbolji način upravo taj da proslavimo ne samo ovih 20 godina događaja Salone del Gusto nego i 30 godina od nastanka organizacije Slow Food u Italiji», rekao je Petrini. «Sada više nego ikad pre, želimo da stvorimo događaj u saglasju sa mestima domaćinima, i da na taj način dodatno potaknemo svest posetioca na poštovanje naše zajedničke baštine . Takođe zbog toga nećemo da gradimo strukture na trgovima i na istorijskim mestima grada Torino, i nastojaćemo da gradu ostavimo značajan doprinos za opće dobro».

Za više informacija obratite se Odseku za Štampu organizacije Slow Food Internazionale:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Prvi puta organizovan 1996. godine, Salone Internazionale del Gusto (Međunarodni Salon Ukusa) predstavlja jedan od najvažnijih svetskih događaja namenjenih malim proizvođačima hrane i vina, te priliku za razmenu iskustava za proizvođače i ujedinjene proizvođače iz celog sveta.

Poslednje izdanje, održano na prostorima Lingotto Fiere u gradu Torino u oktobru 2014. godine, privuklo je okvirno 220 000 posetioca iz više od 60 zemalja širom sveta; sudelovalo je 3000 delegata organizacije Terra Madre iz otprilike 160 zemalja, uređen je veliki trgovački prostor sa više od 1200 izlagača iz 100 zemalja, među njima 300 proizvođača Institucija Slow Food i 400 zajednica povezanih sa hranom organizacije Terra Madre podeljenih prema geografskim područjima.

U Slow Food je uključeno više od miliona ljudi koji su posvećeni i koji vole dobru, čistu i pravilnu hranu. To uključuje kuvare, mlade, aktiviste, poljuprivrednike, ribare, stručnjake i akademike iz 158 zemalja; mreža od oko 100.000 članova Slow Food-a povezanih sa 1.500 lokalnih odeljenja širom sveta (poznati kao convivia); članovi doprinose i svojom članarinu i događajima i kampanjama koje organizuju; preko 2.500 zajednica hrane Terra Madre koje praktikuju proizvodjnu manjeg obima i održavaju kvalitetnu hranu širom sveta.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter