Terra Madre Salone del Gusto 2016 излиза на открито!

01 Dec 2015 | Bulgarian

Важни новини за международното събитие, което на всеки две години отвежда в гр. Торино (Италия) хиляди занимаващи се с храна земеделски стопани и занаятчии от 150 страни: на двадесетия юбилей от първото издание на Salone del Gusto, тридесет години след създаването на Slow Food в Италия, организаторите решиха на отпразнуват тези две годишнини, преосмисляйки събитията през призмата на новото.

Мястото

Мястото в рамките на панаирния комплекс е изиграло своята роля: темите, свързани с философията на добрата, чиста и правилна храна, препредавани от световната мрежа на Slow Food и Terra Madre, вече са всеобщо достояние и трябва да бъдат използвани от обществеността на възможно най-обширно ниво.

Ето защо област Пиемонт, град Торино и Slow Food решиха да отворят вратите на мероприятието и да “завладеят” най-красивите и престижни места на града. Паркът на Валентино (Parco del Valentino), средновековната крепост (Borgo Medievale), Кралският дворец (Palazzo Reale), театър Кариняно (Teatro Carignano), културният център “Читателски кръг” (Circolo dei lettori) и дворецът (Reggia di Venaria), включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, са само някои от местата, където ще се разгъне инициативата.

Името

От 1996 г. – година на първото издание, Salone del Gusto се разрасна и се промени заедно със Slow Food. През 2004 г. първото издание на Terra Madre оказа сериозно влияние на цялата международна асоциация, впоследствие това направи и Salone del Gusto, докато най-накрая през 2012 г. се сляха и станаха едно цяло.

За да се подчертае по недвусмислен начин, че кулинарното удоволствие не е възможно да съществува без отговорност и устойчивост, и за да се изтъкне ролята на общностите за храна, от 2016 г. мероприятието ще се казва Terra Madre Salone del Gusto.

Дати

Terra Madre Salone del Gusto ще се проведе от 22 до 26 септември 2016 г. Провеждането му около един месец по-рано от традиционната дата ще ни даде възможност да се възползваме от мекия климат в края на лятото/началото на есента и да се насладим по-добре на красотите на Торино.

Карло Петрини, президент на Slow Food: “Още от закриването на Expo 2015 бяхме обявили, че работата ни е просто едно ново начало:

Terra Madre Salone del Gusto със своята обновена постановка представлява есенцията на този наш обновен ангажимент и на желанието ни да продължим по пътя, поет от Slow Food през 1986 г. Така че това е най-добрият начин за отпразнуване не само на 20-годишнината на Salone del Gusto, но и на 30-годишнината от създаването на Slow Food в Италия”, продължава Петрини. “Сега повече отвсякога желаем да създадем едно събитие в хармония с местата, които са негови домакини, сенсибилизирайки още повече посетителите за опазване на общото ни наследство. Също така по тази причина няма да строим щандове по площадите и историческите забележителности на Торино, а ще се опитаме да оставим на града един осезаем принос за общото благо”.

За повече информация се свържете с Международния отдел за медии на Slow Food:

Паола Нано, +39 329 8321285 [email protected]

Организиран за първи път през 1996 г., Международният Salone del Gusto от най-значимите събития в света, посветени на занаятчийските производители на храна и вино, както и възможност за обмен на опит между самостоятелни и съвместни производители от цял свят.

Последното издание, което се проведе в панаирния център Лингото в Торино през октомври 2014 г., привлече около 220 000 посетители от повече от 60 страни по света, с участието на 3000 делегати на Terra Madre от около 160 страни, и организира голям пазар с повече от 1200 изложители от 100 страни, сред които 300 производителя от организациите Slow Food и 400 общности за храна на Terra Madre, разпределени по географски зони.

„Slow Food” обединява милиони хора, посветени и отдадени на добрата, чиста и справедливо произвеждана храна. В движението участват готвачи, младежи активисти, фермери, рибари, експерти и учени от над 158 страни; мрежа от около 100 000 члена на „Slow Food”, свързани с 1500 местни организации по света, допринасящи със своя членски внос, както и организирайки събития и кампании; а също така и 2000 хранителни общности „Terra Madre”, които практикуват устойчиво производство в малък мащаб на качествени храни по целия свят.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter