Terra Madre în jurul lumii

12 Oct 2020 | Romanian

Din România până în Uganda, timp de șase luni evenimente despre hrană în întreaga lume

Vizite la fermă, conferințe, activități educative, degustări și multe altele. Lumea Slow Food este în acțiune pe toate continentele, organizând evenimente – acolo unde condițiile de sănătate și siguranță o permit – pentru a întări comunitatea internațională de producători de alimente durabile și consumatori conștienți. Aceasta este o mișcare care, datorită modului în care folosește resursele naturale și ia decizii de cumpărare, deține mijloacele necesare pentru a ajuta la rezolvarea crizelor majore pe care le trăiește în prezent lumea.

O serie de activități sunt organizate în România de Slow Food Târgu Mureș Convivium, printre care se numără o cină dedicată produselor comunității armene și o alta care combină tradițiile gastronomice românești, maghiare, săsești, armene și evreiești ale țării. Convivium-ul va lansa și prima grădină școlară Slow Food din România la o creșă din Târgu Mureș.

Mai jos sunt câteva exemple de evenimente din programul fizic și în mediul online care ne permit, în cele din urmă, să descoperim prin experiență directă că Terra Madre este peste tot, în fiecare zi.

Începem pe 8 octombrie 2020 în Marea Britanie cu Terra Madre Fringe: cinci zile de evenimente virtuale axate pe răspunsul britanic al restaurantelor și al lanțului de aprovizionare cu alimente la Covid-19, creșterea durabilă a midiilor, plus vizite la fermă și proiecții de filme precum documentarul Când Tomatoes Met Wagner (Grecia, 2019). Bucătarii vor găzdui evenimente de gătit-spectacol și dezbateri cu privire la catering și rolul acestuia în educarea publicului larg. De asemenea, vor avea loc degustări la domiciliu de produse scoțiene Ark of Taste, mezeluri britanice, specialități lactate, cidru și multe alte produse alimentare.

Slow Food Germania își începe, de asemenea, programul Terra Madre pe 8 octombrie 2020, cu o masă rotundă și un flash mob de fotografie despre diversitatea bio-culturală și modul în care instituțiile europene pot utiliza finanțarea UE (începând cu PAC) pentru a susține această diversitate. Cele șase luni ale Terra Madre prezintă evenimente organizate în jurul a trei teme: gândirea, degustarea și schimbarea lumii. Luna noiembrie va fi dedicată biodiversității, cu ateliere și degustări care explorează produsele Arca Gustului/Ark of Taste.

În Cuba există evenimente organizate de Comunitatea Plassiga Slow Food ca parte a festivalului agroecologic Finca la China din Havana. Miercuri, 7 octombrie 2020, este organizată o piață cu produse de la ferme, inclusiv fructe și legume din Arca Gustului/Ark of Taste, precum și activități educaționale despre alimente sănătoase, agroecologie și gastronomie. Joi, 8 octombrie 2020, o conferință de experți va discuta despre subiectul alimentație și sănătate, în special în ceea ce privește obiceiurile alimentare ale cubanezilor, igiena și conservarea alimentelor.

Terra Madre Filipine lansează un program de evenimente pe parcursul a șase luni care începe pe 13 octombrie 2020, cu zeci de întâlniri fizice și în mediul online axate pe suveranitatea alimentară, agricultura regenerativă și necesitatea de a sprijini comunitățile locale – în special cele mai sărace din marile orașe ale căror s-a deteriorat în timpul crizei din ultimele luni – învățându-i cum să recunoască produsele locale și să le folosească pentru a face mâncăruri sănătoase și gustoase.

Fermierii, activiștii, pescarii artizanali, producătorii de brânzeturi, apicultorii, quilombolele (descendenți și membri ai comunităților de foști sclavi), populațiile indigene, jurnaliștii și bucătarii care se vor reuni pentru a forma marea rețea Slow Food din Brazilia, găzduiesc a treia ediție a Terra Madre Brasil în perioada 17-22 noiembrie 2020. Cele trei teme principale vor fi cultura alimentară și biodiversitatea, educația și securitatea alimentară, în special în școli, și impactul politic și mobilizarea societății civile. Activitățile educaționale includ ateliere pentru copii și degustări ghidate. Evenimentul implică bucătari a căror activitate demonstrează importanța ecosistemelor braziliene și a reprezentanți ai comunităților rurale implicate în protejarea produselor Arca Gustului/Ark of Taste. Terra Madre Brasil va include, de asemenea, un program artistic și cultural complet, cu proiecții de filme și documentare, dezbateri, evenimente culturale, o hartă interactivă a comunităților Slow Food, ferme familiale și indicații geografice și o instalație care descrie lumea maniocului și producția de făina de manioc.

Protejarea biodiversității înseamnă consolidarea securității alimentare și protejarea suveranității alimentare: în acest scop, Food Wise 2020 este organizat în Uganda pentru 27 noiembrie. Aceasta este o oportunitate de a promova cultura alimentară, de a celebra micii producători care lucrează pentru o mâncare bună, curată și echitabilă și, desigur, pentru a reflecta asupra legăturii strânse dintre alimentația noastră și climă. Oaspeții vor explora patrimoniul alimentar tradițional în multe feluri: de la o bucătărie Terra Madre la degustări, de la prelegeri la dezbateri și ateliere în care vor putea vedea cum hrana călătorește de la fermă la furculiță.

Un complex de evenimente din întreaga lume celebrează proiectele Slow Food: tema biodiversității este centrală Arcăi Gustului/Ark of Taste, Presidia Slow Food și Alianței Bucătarilor Slow Food. Nu vor lipsi activitățile dedicate lanțurile scurte de aprovizionare a piețelor fermierilor, Piețele Pământului/Earth Market și educația gustativă prin grădinile școlare.

În Serbia, pe 3-4 octombrie 2020, în cursul zilelor Crvena Ranka sunt sărbătorite prunele folosite pentru grappa locală, rachiul Gledić, care este Presidia Slow Food. Producătorii și agronomii au fost invitați la evenimentul de două zile pentru a studia acest soi și alte soiuri din moștenirea locală, pentru a-și concentra atenția asupra supraviețuirii fermelor mici de familie și pentru a proteja biodiversitatea și a reduce impactul sistemelor alimentare asupra climei.

În Polonia, evenimentele încep pe 8 octombrie 2020 cu o cină Slow Food Masterclass la Cracovia, prima dintr-o serie organizată de convivium pentru a promova Arca Gustului/Ark of Taste și Alianța Bucătăriilor la nivel național. În perioada 6-11 noiembrie 2020, Comunitatea Slow Food de Promovare a Patrimoniului Culinar din Polonia Centrală va organiza o degustare itinerantă în care participanții explorează produsele locale Arca Gustului/Ark of Taste în felurile de mâncare ale unui număr de restaurante ca parte a Festivalului Dobrego Smaku Lodzkie din Lodz.

În Columbia, singura piață ecologică din orașul Cali, care reunește 30 de comercianți care reprezintă mai mult de 70 de familii de fermieri și producători agroecologici, va deveni o Piața Pământului Slow Food/Earth Market Slow Food. Tranziția va fi oficializată pe 17 octombrie 2020, aniversarea a 17 ani de la nașterea pieței, cu un eveniment organizat de producători și consumatori aliați în sistemul de garanție participativă, prin care clienții participă la piețe, vizite la ferme și controale periodice.

Pe 18 octombrie, Turcia va inaugura cea de-a patra Piața Pământului Slow Food/Earth Market Slow Food în vechea clădire a școlii coranice Kubat Pasa Madrasa din Tarsus. În timpul inaugurării, oaspeții se vor putea bucura de mâncăruri de stradă realizate cu produsele celor 60 de comercianți participanți la piață.

În Elveția, începem cu o Piață Slow Food, care face parte din evenimentul Food Zurich din 24 octombrie 2020, unde producătorii rețelei Slow Food, autorii ghidului Slow Wine și membri ai Alianței Bucătari Slow Food din Zurich, vor servi meniuri realizate cu produsele de la Presidia Slow Food și Arca Gustului/Ark of Taste.

Slow Food Austria va organiza peste 30 de evenimente pe parcursul celor șase luni de Terra Madre, dedicate Arca Gustului/Ark of Taste, Presidia Slow Food, Piețele Pământului/Earth Market și itinerariile Slow Food Travel.

Multe evenimente sunt organizate în Azerbaidjan ca parte a proiectului Comunitar de Îmbunătățire a Lanțului Valoric în Munții Marelui Caucaz (COVCHEG) finanțat de UE și coordonat de Slow Food: vor exista ateliere de degustare ghidată pentru descoperirea specialităților locale, gătirea „lentă” cu ingrediente Arca Gustului/Ark of Taste și lansarea mult așteptată a Alianței Chefilor Slow Food în țară.

Primul eveniment Terra Madre al Spaniei va fi Rebato: prima apel în sprijinul zonelor rurale, un festival organizat, printre altele, de El Rincón de la Biodiversidad Convivium în perioada 10 – 12 octombrie în Castielfabib: acesta va fi o experiență culturală, social și gastronomică transversală, pentru a promova rezistența fără opreliști în orașele mici din regiunea Rincón de Ademuz.

În Chile, Slow Food Crianza Ecológica Valle del Itata și Extender Fronteras Alimentarias del Bio Bio Communities vor sărbători Ziua Mondială a Alimentației pe 16 octombrie 2020 cu un eveniment care susține importanța suveranității alimentare și modificarea Constituției chiliene, la care participanții vor lucra în câmpurile și fermele care hrănesc orașul Concepție.

Tot pe 16 octombrie 2020, în Macedonia, Consorțiul Slow Food Vodno va organiza primul festival de film despre hrană Food Film Festival la Skopje, sub patronajul autorității locale și al FAO. Festivalul se va concentra pe producătorii locali, rolul lor în comunitate și capacitatea instituțiilor de a-i sprijini ca gardieni ai tradiției și biodiversității.

Mexicul sărbătorește biodiversitatea porumbului în districtul auxiliar La Resurreción pe 20 octombrie 2020 cu o conferință intitulată Ce ne dă Pământul nostru, organizată de Slow Food Academia Puebla Community în colaborare cu Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla (UPAEP).

În Kobe, Japonia, pe 21 și 22 noiembrie 2020, Slow Food Nippon va organiza We Feed The Planet. Prin conferințe și ateliere, această abordare japoneză despre Terra Madre va aborda temele semințelor, pescuitului durabil, sprijinirea comunităților de coastă și bunăstarea animalelor în fermele de animale.

Slow Food Live este o serie de inițiative de instruire și prelegeri organizate pe rețelele sociale din Statele Unite pentru a sensibiliza publicul cu privire la sustenabilitatea hranei. Acesta va începe cu comunitățile indigene și cu recuperarea culturii gastronomice a popoarelor native americane de către bucătari din rețeaua Terra Madre Indigeni. Alte subiecte vor include justiția socială, alianța bucătari-producători și politicile de protejare a resurselor acvatice.

 

Pentru informații detaliate vă rugăm să contactați:

Terra Madre Salone del Gusto 2020 Press Office
Slow Food[email protected] – Paola Nano, Gioia Baggio (+39 329 8321285)
City of Turin[email protected] – Luisa Cicero (+39 011 01121932)
Piedmont Region[email protected] – Donatella Actis (+39 011 4322549)

 

Terra Madre Salone del Gusto is the most important event dedicated to good, clean and fair food and small-scale agriculture in the world. It is organized by Slow Food, the City of Turin and the Region of Piedmont in cooperation with MIPAAF (the Italian Ministry of Agricultural, Food and Forestry Policies) and MATTM (the Italian Ministry for Environment, Land and Sea Protection). Terra Madre Salone del Gusto 2020 is made possible thanks to the support of businesses that believe in the projects. Among them, we’d like to thank our Platinum Partners: Pastificio Di Martino, Unicredit, Lavazza, Acqua S.Bernardo, Quality Beer Academy; our Gold Partners: Agugiaro&Figna, Astoria, BBBell. With the support of Fondazione Compagnia di San Paolo, Fondazione Cassa di Risparmio di Torino, Associazione delle fondazioni di origine bancaria del Piemonte. With the contribution of IFAD and the EU. In collaboration with SANA and Turismo Torino e Provincia.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter