Terra Madre Day 2013

05 Dec 2013 | Romanian

Pe 10 decembrie 2013, reteaua international Slow Food va organiza evenimente peste tot in lume pentru a celebra mancarea locala, cu ocazia celei de-a V-a editii Terra Madre Day. Sarbatorita in fiecare an incepand din anul 2009, aceasta zi este o ocazie importanta pentru toti cei care cred in filozofia Slow Food, in promovarea unui sistem alimentar alternativ sustenabil pentru comunitatea lor si factorii locali de decizie. In 2012, aproape 160.000 de personae in 130 de tari de pe cinci continente au participat la aceasta celebrare, organizand intalniri si dezbateri, picnicuri si cine, vizionari de filme, vizite la ferme si altele. Convivia Slow Food, comunitatile de hrana Terra Madre, bucatari, academicieni, tineri, proiecte de gradini scolare, Presidia si producatori Ark of Taste sunt cu totii organizatori cheie al Terra Madre Day, insa oricine este invitat sa participe sau sa organizeze un eveniment. Evenimentele au loc in orase si zone rurale, scoli si centre comunitare, cinematografe, ferme, restaurante si in casele oamenilor.

Iata cateva exemple dintre evenimentele planificate pentru acest an:

Germania, Mulfingen. Mancaruri traditionale din regiunea Hohenlohe: aceste eveniment are loc la o scoala unde vor fi servite doua mancaruri de iarna preparate cu ingrediente locale din regiunea Hohenlohe, in timpul unui pranz convivial intre profesori si studenti.

Romania, Turda.Atasament cultural fata de retetele copilariei: Slow Food Cluj Transilvania organizeaza acest eveniment pentru a onora retete traditionale si a ne aminti de retete din copilarie cum ar fi biscuitii spritati. In timpul evenimentului va fi distribuit un chestionar pentru a intari perceptia acestei relationari.

Albania, Shkoder. Celebrarea fructelor de padure in tarile balcanice: acest eveniment include o expozitie si o degustare bazata pe produse de padure si pasunat, precum si varietati din regiunea balcanica (Macedonia, Kosovo, Muntenegru, Croatia, Bosnia, Serbia si diferite regiuni din Albania).

Corea de Sud, Seul. Celebrarea diversitatii Kimchi: Organizat de Slow Food Youth Network Korea (Reteaua de tineret Slow Food in Korea), Slow Food Seul va gazdui evenimentul “Kimchi Diversity”. Participantii vor fi invitati sa impartaseasca si sa schimbe retete Kimchi pentru a revitaliza interesul pentru aceasta mancare traditionala si a creste constientizarea asupra diversitatii acestei retete si varietati locale care inca exista, in special fata de stilul de viata tot mai agitat care supun aceasta mancare riscului de a fi uitata si a fi inlocuita de industrialul Kimchi.

SUA, New Orleans. Slow Wine si Ark of Taste Food Truck: Slow Food New Orleans organizeaza un eveniment care v-a prezenta vinuri italiene din ghidul “Slow Wine” precum si Falafel Food Truck, denumit recent de catre Zagat ca unul din cei 10 mancaruri (Camionul cu mancare) de gustat in SUA. Pentru a marca Terra Madre Day, camionul cu mancare va prepara o mancare din Arca Gustului.

Tot in SUA, Slow Food Olimpia in Whashington planifica un Slow Food Cooking Class, oferind retete care pun in evidenta pestele prins local si intr-un mod sustenabil, pentru a recunoaste Terra Madre Day si inceputul miscarii Slow Fish.

Mexic, Santiago de Queretaro. 2a Reunion de Decrecimiento: Conviviumul El Bajio – Queretano si Asociatia de Rescate de Tradciones Gastronomicas organizeaza o conferinta despre protejarea mediului inconjurator. Un program de doua zile, care va prezenta producatorilor, bucatarilor, academicienilor si studentilor cum sa celebreze biodiversitatea prin invatare si creearea unei revolutii de idei.

Tanzania, regiunea Dar es Salaam. Mananca local – Nutritie imbunatatita: cinci comunitati implicate in proiectul Slow Food “Thousand Gardens in Africa” (O mie de gradini in Africa) vor prepara mancaruri locale, in principal cu produse din gradinile lor cu legume. Ca parte a evenimentului, trei scoli elementare implicate in proiect vor recolta produse din gradinile lor pentru a discuta despre valori ale hranei si vor gati, dupa care vor manca cu profesorii lor. Arca Gustului va fi tema si pentru variate targuri ale producatorilor. Aditional, participantii vor propune varietati diferite de gemuri si legume autohtone Kimanshigha in catalogul Ark of Taste.

Australia, Broome (Australia de vest). Pindan Walnut Feast Day: Babagarra Aboriginal Incorporated organizeaza un Festin Pindan Walnut pentru a celebra Terra Madre Day. Organizatia va gazdui o cina pentru a celebra importanta femeilor aborigene in asigurarea suveranitatii hranei si rolul lor in preocuparea pentru familie si mediu, totodata continuand si traditia stramoseasca de recoltare a plantelor salbatice cum este Pinden Walnut. Acest soi a fost adaugat recent in Arca gusturilor.

Venezuela, Merida. A doua editie a festivalului Eco de la Papa Nativa. In perioada 10-14 decembrie va avea loc a doua editie a festivalului dedicat cartofului autohton, pentru a promova reintegrarea unor soiuri de cartofi autohtoni in dieta zilnica a poporului venezuelean. Prin momente educative si degustare, evenimentul tinde spre ilustrarea rolului important in conservarea si revitalizarea varietatilor autohtone pentru a castiga si asigura suveranitatea hranei, si pentru a readuce pe mesele venezuelenilor alimente sanatoase si importante din punct de vedere cultural.

Terra Madre Day 2013 pune accent pe salvarea mancarurilor, a alimentelor aflate in pericol de disparitie. Factori, incluzand industrializarea agriculturii si stilul de viata tot mai agitat pun tot mai multe mancaruri si produse traditionale in pericol: fructe, legume, rase de animale, branzeturi, panificatie, dulciuri si carnuri procesate cu riscul de a disparea peste cateva generatii. Munca Slow Food inseamna selectarea si documentarea a cat mai multe dintre aceste produse cu putinta adaugandu-le catalogului Ark of Taste. Terra Madre Day este o oportunitate importanta pentru a descrie si nominaliza noi produse si a promova pe cele déjà existente, impreuna cu cunostiinte, traditii, cultura si regiunile carora le apartin.

Reteaua Terra Madre a fost lansata de catre Slow Food pentru a da vizibilitate fermierilor de subzistenta, crescatorilor, pescarilor si artizanilor din intreaga lume a caror abordare pentru productia de hrana protejeaza mediul inconjurator si comunitatile. Reteaua ii aduce impreuna cu academicieni, bucatari, consumatori si tineri in 150 de tari in asa fel incat ei sa isi uneasca fortele in imbunatatirea sistemului alimentar. Terra Madre reprezinta globalizare pozitiva si da voce celor care refuza sa se predea unei abordari industriale a agriculturii si a standardizarii culturilor alimentare. Comunitatile de hrana declara impreuna ca productia de hrana trebuie sa fie o relatie armonioasa cu mediul inconjurator si sa afirme demnitatea culturala si stiintifica a practicilor traditionale.

Pentru a afla mai multe: www.slowfood.com, www.terramadre.orgwww.slowfood.com/terramadreday

Click aici pentru a vedea evenimentele inregistrate in lume pentru 2013.

Pentru mai multe informatii va rugam sa contactati Biroul de presa Slow Food International:

Paola Nano, +39329 8321285 [email protected]

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter