Terra Madre Balkans ide u Brisel!

05 Apr 2018 | Serbian

Peta po redu manifestacija Terra Madre Balkans – okupljanje na kom će se sastati prehrambene zajednice iz Jugoistočne Evrope – održaće se u prestonici Evropske unije od 21. do 23. maja 2018. godine.

 

Nakon četiri manifestacije u Sofiji (2010, 2012.), Dubrovniku (2014.) i Tirani (2016.), mreža Terra Madre Balkans donela je odluku da progovori u srcu evropske debate u godini koja je ključna za budućnost nove Zajedničke poljoprivredne politike.

Više od 100 delegata iz 9 zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Republika Makedonija, Rumunija i Srbija) okupiće se u Briselu, predstavljajući raznovrstan potencijal mreže Terra Madre Balkans – duboko ukorenjena regionalna mreža sa hiljadama onih koji je podržavaju, 24 Slow Food Presidia, preko 100 prehrambenih zajednica, 50 glavnih kuvara i 15 edukativnih programa o hranljivosti namirnica i ukusu.

Balkan koji je dom velike većine poljoprivrednika koji imaju manji obim proizvodnje u EU nudi izvanredne poljoprivredne prakse i prehrambene tradicije. Taj potencijal je često sprečen neskladom između politika, njihovog sprovođenja i realne situacije u praksi. Predstojeći meseci biće od ključnog značaja za definisanje smera nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), čiji uticaj će se naročito osetiti među novim članicama EU i zemljama koje su kandidati za ulazak u EU. Organizacija Slow Food je uverena da reformisana ZPP treba holistički da objedini ne samo proizvodnju prehrambenih proizvoda, uzgoj i trgovinu, već i kvalitet hrane i životne sredine, zdravlje, resurse i zemljište, ekologiju, društvene i kulturološke vrednosti. Sa tim uverenjem, ZPP zaista bi mogla da obezbedi održiv ruralni razvoj, čime bi sedoprinelo dubljoj EU integraciji.

Terra Madre Balkans obuhvatiće niz događaja koji za cilj imaju da pokažu skriveni potencijal Balkana, počev od debata o politici do degustacije hrane i „umrežavanja” sa proizvođačima domaćih prehrambenih proizvoda iz regiona.

Terra Madre Balkans smešteno je u okvir bugarskog predsedavanja Savetom EU, koji posebnu pažnju pridaje zapadnom Balkanu i njegovoj budućnosti u EU. Stoga će ključna tačka ovogodišnje manifestacije biti konferencija o „potencijalu zapadnog Balkana za održivi ruralni razvoj kao pokretač integracije u EU”. Održaće se u utorak 22. u Evropskom parlamentu , a ulogu domaćina dele pet člana Evropskog parlamenta: Vladimir Urutčev i Andrej Kovatčev (Bugarska), Adina-Ioana Vălean (Rumunija) i Dubravka Šuica i Ivana Maletić (Hrvatska). Biće usmerena na potencijal Balkana za održivi ruralni razvoj kao pokretač integracije u EU. Međunarodni dan biodiverziteta, 22. maj, obeležiće se izložbom i sesijom degustacije hrane koja predstavlja biodiverzitet Balkana ispred kantine Parlamenta, Proizvodi će biti izabrani iz asortimana proizvoda Slow Food Presidia i Ark of Taste iz regiona.

Bugarski jogurt (kiselo mlyako) napravljen od bugarskih autohtonih sorti predstaviće u različitim oblicima glavni kuvar Georgi Bojkovski (Bugarska) u kantini Evropskog parlamenta.

Konferencija „Budućnost balkanskog prehrambenog nasleđa” koja će se održati 23. maja dalje će otkriti potrebe, ograničenja i potencijal balkanskih proizvođača domaćih proizvoda da povećaju vrednost svojih prehrambenih proizvoda kroz šeme kvaliteta na nivou EU (ZOP/ZOGP). Konferencija će se organizovati u saradnji sa evropskim Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, a ulogu domaćina preuzeće stalno predstavništvo Bugarske u Briselu.

U utorak uveče 22., restorani iz udruženja kuvara Slow Food u Briselu prirediće niz večera na kojima će među zvanicama biti gostujući kuvari sa Balkana. Zajedno će uspostaviti partnerstvo, u kreiranju ad hoc menija, predstavljajući bogatstvo balkanskog gastronomskog nasleđa, koje je još uvek mnogima nepoznato.

Peto okupljanje Terra Madre Balkans organizuje Slow Food Balkans, zajedno sa članovima ENP-a u Evropskom parlamentu iz Bugarske, Hrvatske i Rumunije koji učestvuju u delegacijama EP-a za odnose sa zemljama zapadnog Balkana; a omogućeno je uz doprinos Evropske komisije i stalno predstavništvo Republike Bugarske pri EU.

 

Za dodatne informacije:

www.slowfood.com

www.terramadre.org

www.slowfoodfoundation.com/

 

Dessislava Dimitrova

Slow Food Balkans – predsednik

+359 885 432 540

[email protected]

 

Michele Rumiz

Slow Food – koordinator oblasti za Balkan

+39 345 027 2014; [email protected]

Paola Nano

Slow Food – direktor međunarodne službe za odnose sa medijima

[email protected], [email protected]

Anne-Marie Matarrese

Slow Food – direktor komunikacija, predstavništvo u Briselu

+32 494 245 185; [email protected]

 

Slow Food je globalna organizacija aktivista čija vizija je svet u kom će svi ljudi imati pristup i mogućnost uživanja u hrani koja je dobra za njih, za one koji je uzgajaju i koja je dobra za našu planetu.  Slow Food uključuje preko milion aktivista, kuvara, stručnjaka, mladih ljudi, poljoprivrednika i akademika u preko 160 zemalja.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter