Terra Madre Balkans dolazi u Bruxelles!

05 Apr 2018 | Croatian

  1. izdanje sajma Terra Madre Balkans – susreta koji spaja zajednice hrane jugoistočne Europe – održat će se u glavnom gradu Europske unije od 21. do 23. svibnja 2018. godine.

 

Nakon četiri izdanja u Sofiji (2010., 2012.), Dubrovniku (2014.) i Tirani (2016.), mreža Terra Madre Balkans odlučila je donijeti svoj glas u srce europskih političkih rasprava u godini koja je ključna za budućnost nove Zajedničke poljoprivredne politike.

Preko 100 izaslanika iz 9 zemalja (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Republike Makedonije, Rumunjske i Srbije) susrest će se u Bruxellesu kako bi predstavili raznovrsni potencijal sajma Terra Madre Balkans mrežu duboko ukorijenjenu u regiji s tisućama pobornika, 24 projekta Slow Food Presidia, preko 100 zajednica hrane, 50 chefova i 15 obrazovnih programa o prehrani i okusu.

Kao dom velikoj većini manjih poljoprivrednih gospodarstava Europske unije, sajam je domaćin vrhunskim poljoprivrednim praksama i prehrambenim tradicijama. Ovaj je potencijal često prigušen zbog neusklađenosti politika, njihove implementacije i stvarne situacije na terenu. Nadolazeći mjeseci bit će ključni u definiranju putova nove Zajedničke poljoprivredne politike, čiji će učinak posebno osjetiti novopridošle članice EU-a i zemlje kandidatkinje. Organizacija Slow Food uvjerena je da bi reforma ZPP-a trebala obuhvatiti ne samo proizvodnju hrane, ratarstvo i prodaju, nego i hranu te kvalitetu okoliša, zdravlje, upravljanje resursima i zemljom, ekologiju, društvene i kulturne vrijednosti. Tako zamišljena, ZPP bi zaista pružila održiv ruralni razvoj, time doprinoseći dubinskoj integraciji same EU.

Terra Madre Balkans sadržavat će niz događanja čiji je cilj pokazati skriveni potencijal Balkana, od rasprava o politikama do degustacija i umrežavanja s proizvođačima domaće hrane iz regije.

Terra Madre Balkans održava se unutar okvira bugarskog predsjedavanja Vijećem Europske unije, što stavlja poseban naglasak na regiju zapadnog Balkana i njezinu budućnost u EU-u. Stoga je u središtu pozornosti ovogodišnjeg izdanja konferencija „Potencijal zapadnog Balkana za održivi ruralni razvoj kao pokretač integracije EU-a”. Održat će se u utorak 22. svibnja u Europskom parlamentu te su joj sudomaćini pet člana Europskog parlamenta: Vladimir Urutchev i Andrey Kovatchev (Bugarska), Adina-Ioana Vălean (Rumunjska) te Dubravka Šuica i Ivana Maletić (Hrvatska). Usredotočit će se na potencijal balkanske regije za održivi ruralni razvoj kao pokretač integracije EU-a. Međunarodni dan biološke raznolikosti, 22. svibnja, proslavit će se izložbom i degustacijom biološke raznolikosti hrane s Balkana ispred kantine Parlamenta. Proizvodi će biti izabrani iz projekata Slow Food Presidia i proizvoda Arke okusa u regiji.

Bugarski jogurt (kiselo mlyako) autohtonih bugarskih sorti predstavit će, u raznim oblicima, chef Georgi Boykovski (Bugarska) u kantini Europskog parlamenta.

Konferencija „Budućnost balkanskog prehrambenog naslijeđa” koja će se održati 23. svibnja dodatno će osvijetliti potrebe, prepreke i potencijal domaćih balkanskih proizvođača kako bi se dodala vrijednost njihovoj hrani putem sustava kvalitete EU-a (ZOP/ZGO). Konferencija će se organizirati u suradnji s Glavnom upravom za poljoprivredu i ruralni razvoj te će joj domaćin biti Stalno predstavništvo Bugarske u Bruxellesu.

Tijekom večeri u utorak, 22. svibnja, restorani udruge Slow Food Chefs’ Alliance u Bruxellesu održat će niz večera koje će ugostiti chefove Balkana. Zajedno će stvarati partnerstva kako bi osmišljavali menije ad hoc, predstavljajući pritom bogatstvo naslijeđa balkanske gastronomije, koja je mnogima i dalje nepoznata.

Peto izdanje sajma Terra Madre Balkans organizira Slow Food Balkans, zajedno s članovima Europske pučke stranke Europskog parlamenta iz Bugarske, Hrvatske i Rumunjske koji sudjeluju u izaslanstvima stranke za odnose sa zemljama zapadnog Balkana te je omogućeno doprinosom Europske Komisije i Stalnog predstavništva Republike Bugarske pri Europskoj uniji.

 

Daljnje informacije potražite na stranici:

www.slowfood.com

www.terramadre.org

www.slowfoodfoundation.com

 

Dessislava Dimitrova

Slow Food Balkans – predsjednica

+359 885 432 540

[email protected]

 

Michele Rumiz

Slow Food – koordinator područja za regiju Balkan

+39 345 027 2014; [email protected]

Paola Nano

Slow Food – direktorica za međunarodne odnose s javnošću

[email protected], [email protected]

Anne-Marie Matarrese

Slow Food – direktorica za komunikaciju, briselski ured

+32 494 245 185; [email protected]

 

Slow Food egy helyi kezdeményezésekből felépülő globális szervezet, amely olyan világot képzel el, amelyben minden ember hozzájut a számára megfelelő ételekhez, élvezettel fogyasztja, és amelyben a termelő boldog, hogy megtermelheti azokat, mindez pedig jó a bolygónknak is.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter