Terra Madre Balkans 2018 završava predstavljanjem svog potencijala za održivi ruralni razvoj u EU institucijama

25 May 2018 | Croatian

Nakon četiri izdanja u Sofiji (2010, 2012), Dubrovniku (2014) i Tirani (2016), Terra Madre Balkans (TMB) mreža okupila se u srcu europske debate u trenutku koji je najvažniji za definiranje Europske zajedničke gospodarske politike (Europe’s Common Agricultural Policy – CAP) nakon 2020. godine.

Više od 100 delegata iz Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, Makedonija, Rumunjska i Srbija predstavljali su različit potencijal Terra Madre Balkans kada se radi o bogatoj biorazličitosti i održivoj gospodarskoj praksi.

Kako bismo proslavili Međunarodni dan biorazličitosti, 22.5., konferencija u Europskom parlamentu spojila je ruralne zajednice, male proizvođače hrane, šefove, aktiviste, mlade i akademike iz regije naspram stvaratelja politike iz EU institucija kako bi pokazali različita sredstva za vrednovanje bogatoga balkanskoga naslijeđa kao izvora inovacija i društvenog partnerstva u regiji.

Sudionici na petom izdanju Terra Madre Balkans dijele mišljenje da je integriranje zapadnih europskih zemalja u EU glavni politički cilj koji će osigurati stabilnost i razvoj u regiji.

Nedavna anketa između 10.000 malih farmera iz cijele Europe sprovedena je od strane Spore hrane s ciljem doprinosa raspravi o budućnosti  Zajedničke gospodarske politike. Sudionici petog izdanja Terra Madre Balkans shvaćaju potrebu za:

  • Smanjenim birokratskim opterećenjem, podrškom za rubna i ruralna područja i za mlade ljude.
  • Fleksibilnijom primjenom pravila higijene i shema kvalitete EU kako bi se podržali proizvođači obrtničke hrane u njihovim naporima za održanjem različitosti hrane;
  • Namjenskim shemama financiranja kako bi se mapirala različitost hrane u Balkans i bolje integrirao njen biološki, ekološki, društveni i kulturni kontekst u održivom razvoju ruralnih područja;

Oni također vjeruju da je ekonomski razvoj ruralnih područja  osnovni pokretač suradnje u Balkans, a time i uspješnog integriranja zemalja zapadne Europe u EU. Završni zaključci su dostupni ovdje

Peto izdanje Terra Madre Balkans organizirala je Balkanska Spora hrana, zajedno sa članovima Europske narodne stranke (European People’s Party – EPP) iz Bugarske, Hrvatske i Rumunjske koji sudjeluju u delegacijama Europskog parlamenta (European Parliament – EP) za odnose sa zemljama zapadnog Balkana. Terra Madre Balkans je omogućena zahvaljujući doprinosima Europske komisije i stalnom predstavljanju Republike Bugarske u EU.

Anne-Marie Matarrese
Spora hrana – ravnatelj za komunikacije, ured u Briselu +32 (0) 28932488; [email protected]

Paola Nano
Spora hrana – ravnatelj međunarodnog tiskovnog ureda +39 329 8321285; [email protected]

 

Osnovana od strane Spore hrane godine 2010. Terra Madre Balkans je mreža koja spaja ruralne zajednice, proizvođače hrane, šefove, aktiviste, mlade i akademike iz cijele jugoistočne Europe. Terra Madre Balkans je osnovana kako bi podržala male proizvođače hrane i ruralne zajednice u nadogradnji njihove proizvodnje od kućne izrade do obrtništva, boreći se za njihovo društveno i političko prepoznavanje, te podržavajući njihov izlazak na tržište.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter