Terra Madre Balkans 2018 se završava prezentacijom njegovih potencijala za održivi ruralni razvoj u institucijama EU

25 May 2018 | Bosnian

Nakon četiri izdanja u Sofiji (2010, 2012), Dubrovniku (2014) i Tirani (2016), mreža Terra Madre Balkans (TMB) okupila se u srcu evropske rasprave u vrijeme od ključnog značaja za definisanje zajedničke evropske poljoprivredne politike (CAP – Common Agricultural Policy) nakon 2020. godine.

Preko 100 delegata iz Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kosovo, Crna Gora, BJR Makedonija, Rumunija i Srbija predstavljaju različite potencijale Terra Madre Balkans u smislu bogatog biodiverziteta, prehrambene tradicije i održivih poljoprivrednih praksi.
U cilju proslave Međunarodnog dana biodiverziteta, 22. maja konferencija u Europskom parlamentu okupila je seoske zajednice, male proizvođače hrane, kuvare, aktiviste, mlade i akademike iz regiona kako bi se sastali s političarima iz institucija EU i pokazali različite načine valorizacije bogatog balkanskog nasljeđa kao izvor inovacija i socijalnog preduzetništva u regionu.

Učesnici na 5. izdanju Terra Madre Balkans dijele stav da je integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU glavni politički cilj koji će osigurati stabilnost i razvoj u regionu.

Nedavno je Slow Food sprovela istraživanje 10000 malih poljoprivrednika iz cijele EU sa ciljem da doprinese raspravi o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike. Učesnici u 5. izdanju Terra Madre Balkans priznaju potrebu za:

  • smanjenim birokratskim opterećenjem, podrškom marginalnim i ruralnim područjima i mladima;
  • fleksibilnije sprovođenje higijenskih pravila i šeme kvaliteta EU za održavanje zanatskih proizvođača hrane u njihovim nastojanjima da se očuva raznolikost hrane;
  • namijenske šeme finansiranja za mapiranje raznovrsnosti hrane na Balkanu i bolje integrisanje njezinog biološkog, ekološkog, socijalnog i kulturnog konteksta u održivi razvoj ruralnih područja;

Oni također smatraju da je ekonomski prosperitet ruralnih oblasti glavni pokretač za suradnju na Balkanu, dakle za uspješnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU. Završni zaključci su dostupni ovdje.

Peto izdanje Terra Madre Balkans organizovao je Slow Food Balkans, zajedno sa članovima EPP-a iz Evropskog parlamenta iz Bugarske, Hrvatske i Rumunije koji učestvuju u Delegaciji EP za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana. Terra Madre Balkan je omogućen zahvaljujući doprinosima Europske komisije i Stalnog predstavništva Republike Bugarske u EU.

Anne-Marie Matarrese
Slow Food – Direktor komunikacija, Brisel Office +32 (0) 28932488; [email protected]

Paola Nano
Slow Food – Direktor kancelarije za međunarodnu štampu +39 329 8321285; [email protected]

 

Terra Madre Balkans, koju je osnovala Slow Food 2010. godine,  je mreža koja okuplja ruralne zajednice, proizvođače hrane, kuvare, aktiviste, omladinu i akademike iz cijele jugoistočne Evrope. Terra Madre Balkans je osnovana da daje glas malim proizvođačima hrane i ruralnim zajednicama, kao i da ih podrži u nadogradnji proizvodnje od domaćinskog do zanatskog nivoa, zagovarajući njihovu društvenu i političku prepoznatljivost i podržavajući njihov pristup tržištima.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter