Terra Madre Balkans 2018 se încheie prezentându-și potențialul pentru o dezvoltare rurală susteanabilă instituțiilor UE

25 May 2018 | Romanian

După patru ediţii în Sofia (2010, 2012), Dubrovnik (2014) și Tirana (2016), rețeaua Terra Madre Balkans (TMB) s-a reunit în inima dezbaterilor europene într-un moment crucial pentru definirea Politicii Agrare Comune a Europei (PAC) după 2020.

Peste 100 de delegaţi din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Muntenegru, FYR Macedonia, România şi Serbia au reprezentat potenţialul generos al Terra Madre Balkans, datorat biodiversității bogate, tradiţiilor culinare şi practicilor agricole sustenabile.

Pentru a sărbători Ziua Internaţională a Biodiversităţii, 22 May, conferinţa de la Parlamentul European a reunit comunităţile rurale, micii producători de produse alimentare, bucătari, activiști, tineri şi cadre universitare din regiune, punându-i faţă în faţă cu factorii de decizie din instituţiile UE pentru a demonstra diferitele moduri de a valorifica patrimoniul balcanic bogat ca sursă de inovaţie şi antreprenoriat social în regiune.

Participanţii la ediţia 5 a Terra Madre Balkans împărtăşesc opinia că integrarea ţărilor vest-balcanice în UE este un obiectiv politic major care va asigura stabilitatea şi dezvoltarea în regiune.

Slow Food a efectuat recent un sondaj pe un grup de 10.000 de mici fermieri din UE cu scopul de a contribui la dezbaterea privind viitorul Politicii Agricole Comune. Participanţi la ediţia 5 a Terra Madre Balkans recunosc necesitatea:

  • reducerii birocrației și a suportului pentru zonele marginale, rurale şi tineri;
  • implementării mai flexibile a regulilor de igienă şi a schemelor de calitate UE pentru a susține producătorii de alimente artizanali în eforturile lor de a conserva diversitatea de produse alimentare;
  • unor scheme de finanţare dedicate pentru a trasa o hartă a diversității culinare în Balcani şi a integra mai bine contextul său biologic, ecologic, social şi cultural în dezvoltarea durabilă a zonelor rurale;

Ei, de asemenea, cred că prosperitatea economică a zonelor rurale este un catalizator major al cooperării din Balcani, prin urmare, al integrării cu succes în UE al ţărilor vest-balcanice. Concluziile finale sunt disponibile aici.

A cincea ediție a Terra Madre Balkans a fost organizată de Slow Food Balkans, împreună cu membrii PPE ai Parlamentului European din Bulgaria, Croaţia şi România, care au participat la Delegația Parlamentului European pentru relaţiile cu ţările din Balcanii de vest. Evenimentul Terra Madre Balkans a fost posibil datorită contribuțiilor Comisiei Europeane și a Reprezentanței Permanente a Republicii Bulgaria în UE.

Anne-Marie Matarrese
Slow Food – Director Comunicare, Biroul din Bruxelles +32 (0) 28932488; [email protected]

Paola Nano
Slow Food – Directorul Biroului Internațional de Presă +39 329 8321285; [email protected]

 

Înființată de Slow Food în 2010, Terra Madre Balkans este reţeaua care aduce împreună comunităţile rurale, producătorii de produse alimentare, bucătari, activişti, tineret şi academicieni din sud-estul Europei. Terra Madre Balkans a fost înființată pentru a da voce micilor producători de produse alimentare şi comunităţilor rurale şi să îi sprijine în actualizarea producţiei proprii de la ”făcut în casă” la artizan, pledând pentru recunoaşterea lor socială şi politică şi sprijinirea accesului acestora la pieţe.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter