Terra Madre Balkans 2014

03 Jun 2014 | Bosnian

Nakon dva održavanja u Sofiji, Terra Madre Balkans mreža je odabrala Dubrovnik (Hrvatska) za svoj treći sastanak gdje će društva zajednički donjeti hranu iz sjeveroistočne europe. Više od 200 delegata će doći iz 11 zemalja (Albania, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Kosovo, Crna Gora, Makedonija, Rumunjska, Srbija i Turska). Predsjednik spore hrane Carlo Petrini će sudjelovati na događaju, koji je također primio potporu od predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića.

Spora hrana u Bugarskoj je povjerljiv događaj koji planira KinoOkus and Slow Food Dubrovnik; oni će organizirati događaj koji podupire sporu hranu, hrvatski ministar poljoprivrede, županije dubrovačko neretvanske i grada Dubrovnika. Ovo će se organizirati u suradnji s Sveučilištem u Dubrovniku kao i uz potporu F.A.O.,  NGO REDD,  i “Table for Nine Billion”projekata.

Terra Madre Balkans je započela rad u Sofiji 2010. I prva je mreža ove vrste koja udružuje društva iz nekoliko zemalja regije. Balkanske zemlje dijele zajedničku tradiciju i slične društveno ekonomske uvjete, očuvanje njihovog nasljeđa zahtjeva podijelu i vremenske napore koje prelaze nacionalne granice.

Spora hrana i Terra Madre su formirali duboko ukorijenjenu mrežu u region sa preko 150 članova, 16 prehrambenih presidia, 80 prehrambenih društava, 25 kuhara I 15 edukacijskih programa vezanih za nutricionizam i okuse u školama.

Događaj će ponuditi niz konferencija i debata, koji će se održati na sveučilištu u Dubrovniku. Povijesni park Gradac će biti domaćin Earth Market, gdje će preko 30 štandova dati mogućnost posjetiteljima da otkriju široku ponudu prehrambenih proizvoda I spore hrane sa Balkana.

Događaj ima za cilj također da sakupi novac kao pomoć za nekoliko prehrambenih društava koji su uništeni u Bosni i Hercegovini i Srbiji u posljednjih 120 godina. Spora hrana je također pronašla način za doniranje novca koji možete pogledati na našoj web stranici: http://localhost/slowfood/donate/pagine/eng/donate/dettaglio_progetti.lasso?-idp=061

Treći događaj Terra Madre Balkans je organiziran unutar okvira projekta ESSEDRA, sufinanciran od strane EU. Spora hrana promovira project s ciljem asistencije u procesu integracije Balkana I Turske u Europu, jačajući civilno društvo; njegov kapacitet utječe i promovira održivost ruralnog razvoja.

Nadolazeći događaj će se također koristiti kao prilika za prezentiranje preko 1500 balkanskih proizvoda koji se nalaze na popisu Spore hrane u katalogu Kovčega ukusa koji pripadaju kulturi, povijesti i tradiciji cijele planete ali imaju rizik da nestanu.

Međunarodni Terra Madre i Salone del Gusto bit će održani u Turin od 23-27 oktobra ove godine. Salone del Gusto i Terra Madre su ujedinjeni u jedan događaj koji će vidjeti prisutnost Terra Madre prehrambenih udruženja iz cijeloga svijeta kao I njihovih proizvođača, Slow Food Presidiai kuhara, Radionica ukusa I edukacijskih aktivnosti. Salone del Gusto i Terra Madre 2014. in Turin će biti domaćini izložbi na preko 100m2 gdje će cijeli Balkan  prikazati više od 50 prehrambenih društava I Slow Food Presidia će izlagati I prodavati proizvode.

Za sve dodatne informacije:

www.slowfood.it

www.essedra.com

www.terramadre.org

www.fondazioneslowfood.it

www.kinookus.com

Michele Rumiz

Slow Food – Area Coordinator for the Balkans

+39 0172 419 746; [email protected]

Paola Nano

Slow Food International – Press Office

[email protected]

Ivo Kara Pesic

Event Coordinator and leader of Slow Food Dubrovnik – KinoOkus

+385 95 9295 764; [email protected], [email protected]

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter