Terra Madre Balkan 2016

19 Apr 2016 | Bosnian

“Farmeri su prioritet”

Delegati iz 13 zemalja će učestvovati u četvrtim susretima Terra Madre Balkan, koji će se ove godine održati od 2 – 5 u Tirani u Albaniji.

Farmeri su prioritet je glavna tema Terra Madre Balkan 2016. 350 delegata će se okupiti iz 13 zemalja (Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Kosova, Crne Gore, Republike Makedonija, Rumunije, Srbije, Turske, Italije i Albanije).

Predsjednik Slow Fooda, Carlo Petrini, će učestvovati u događaju, zajedno sa nekoliko ministara iz Albanske vlade, i gradonačelnikom Tirane, Erion Veliaj.

Regija Balkana ima različite farmere. Zbog toga je ova tema odabrana da naglasi važnost pozicioniranja malih proizvođača hrane u samo središte političke agende, osiguravajući tako održivi razvoj regije.

Na Centralnom trgu Majke Tereze biće organizovana Tržnica Zemlje (Earth Market), gdje će preko 50 štandova posjetiocima pružiti šansu da otkriju široku lepezu proizvoda iz zajednica hrane, Slow Food Prezidija, i Arke ukusa, Slow Food kataloga svjetskog biodiverziteta hrane.

Događaj će ponuditi seriju konferencija i debata fokusiranih na multifunkcionalnost poljoprivrede, prava malih proizvođača, socijalnu pravdu, ruralni turizam, marketing ručnih radova, i sve to uzimajući u obzir EU integracione standarde.

Albanija je izabrana za ovogodišnje susrete Terra Madre Balkan jer je njena Slow Food mreža u stalnom i ubrzanom porastu. Zemlja ima 22 proizvoda registrovana u Slow Food Arki ukusa – katalogu ugroženih prehrambenih proizvoda, dva Slow Food Prezidija (Permet Gliko, i Mishavin – sir koji prave bačijanski uzgajivači iz Gornjeg Kelmendija u Albanskim Alpima), pet Slow Food Konvivija (lokalne Slow Food organizacije), i stotine pristalica. Pored toga, Slow Food Alijansa chefova kuhinje je osnovana u maju 2015-e u Albaniji.

Događaj organizuju VIS Albanija i Slow Food u Albaniji uz podršku Slow Fooda, Ministarstva Poljoprivrede Albanije, Ministarstva za ekonomski razvoj, turizam, trgovinu i preduzetništvo i opštine Tirana. Sve se organizuje u partnerstvu sa Poljoprivrednim Univerzitetom u Tirani kao i uz podršku Italijanske Agencije za međunarodnu saradnju.

Terra Madre Balkan će takođe biti prilika gdje će se predstaviti naredni susreti Terra Madre Salone del Gusto, koji će se održati od 22 – 26 septembra 2016 u Torinu u Italiji. Terra Madre Salone del Gusto je jedan od najvažnijih svjetskih događaja posvećenih zanatskim i malih proizvođačima hrane, kao i međunarodni forum razmjene znanja i iskustava o hrani. Zadnji susreti, održani u Torinu u oktobru 2014, privukli su 220,000 posjetilaca iz preko 60 zemalja, a učestvovalo je 3,000 Terra Madre delegata iz oko 160 zemalja, koji su formirali ogromnu tržnicu sa 1,200 izlagača iz 100 zemalja, uključujući 300 proizvođača Slow Food Prezidija i 400 Terra Madre zajednica hrane.

Ove godine, područje od oko 100 kvadratnih metara će u potpunosti biti posvećeno Balkanu, gdje će više od 50 zajednica hrane i Slow Food Prezidija izložiti i prodavati svoje proizvode.

Nakon tri susreta u Sofiji (2010, 2012) i Dubrovniku (2014), Terra Madre Balkan mreža je izabrala Tiranu za svoj četvrti susret. Terra Madre Balkan je prva mreža koja ujedinjuje zajednice hrane iz više zemalja iste regije. Slow Food i Terra Madre su formirali mrežu koja ima duboke korijene u regiji sa hiljadama pristalica, 24 Slow Food Prezidija, 100 zajednica hrane, 50 chefova kuhinje, 15 edukativnih programa u školama o ishrani i ukusima i sa preko 280 proizvoda Balkana koji su na listi Slow Food kataloga Arke Ukusa.

Četvrti susret Terra Madre Balkan se organizuje u okviru ESSEDRA projekta, koji je ko-finansiran od strane Evropske Unije kroz Generalni Direktorat za proširenje i promovisan od strane Slow Fooda sa ciljem podrške procesu Evropskih integracija za zemlje Balkana i Evrope kroz jačanje civilnog društva i njegovog kapaciteta da utiče na politike i promoviše održive modele ruralnog razvoja.

Za dalje informacije i zahtjeve za intervjue, molimo vas da kontaktirate:

Slow Food Međunarodni Press Office

Paola Nano, +39 329 8321285, [email protected], [email protected]

Slow Food Koordinator za Balkan

Michele Rumiz, +39 0172 419 746, [email protected]

Koordinator događaja i leder VIS Albania

PierPaolo Ambrosi, +355 68 205 6693

[email protected], [email protected]

Slow Food okuplja preko million ljudi koji su posvećeni hrani i koji vole dobru, čistu i pravednu proizvodnju hrane. U mrežu su uključeni chefovi kuhinja, mladi, aktivisti, poljoprivredni proizvođači, ribari, eksperti i akademici iz preko 160 zemalja; to je mreža koju čini 100,000 Slow Food članova uvezanih kroz 1,500 lokalnih organizacija širom svijeta (poznati kao konviviji), koji doprinose svojim članarinama, kao i kroz događaje i kampanje koje organizuju; tu je i preko 2,400 Terra Madre zajednica hrane koje praktikuju male, održive i kvalitetne proizvodnje hrane širom svijeta.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter