Terra Madre Balkan 2014

03 Jun 2014 | Croatian

Nakon dvije edicije u Sofiji, Terra Madre Balkan mreža odabrala je Dubrovnik (Hrvatska) za treće susrete koji će okupiti zajednice hrane (food communities) iz jugoistočne Europe. Više od 200 delegata doputovat će u Dubrovnik iz 11 zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Crne Gore, Republike Makedonije, Rumunjske, Srbije i Turske. Događaju koji dobio podršku predsjednika Republike Hrvatske Iva Josipovića prisustvovat će predsjednik Slow Fooda Carlo Petrini.

Slow Food Bugarske predaje manifestaciju u ruke dubrovačkoj udruzi Kinookus i Slow Foodu Dubrovnik koji će ju organizirati uz potporu Slow Fooda, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika,  a u partnerstvu sa Sveučilištem u Dubrovniku, FAO, švicarskom nevladinom udrugom REDD  te projektom “Trpeza za devet milijardi”.

Terra Madre Balkan mreža pokrenuta je 2010. godine u Sofiji i prva je mreža ove vrste koja ujedinjuje zajednice hrane iz iste regije. Zemlje Balkana imaju zajedničku prehrambenu tradiciju i društveno-ekonomski kontekst. Stoga očuvanje njihove ruralne baštine zahtijeva zajedničku i neodložnu akciju koja nadilazi nacionalne granice.

Slow Food i Terra Madre uspjeli su u regiji postaviti čvrste temelje mreži koja broji preko 1500 članova, 16 Slow Food prezidija, 80 zajednica hrane, 25 chefova i 15 obrazovnih programa prehrambene i osjetilne edukacije u školama.

Događaj predviđa konferencije i okrugle stolove koji će se odvijati na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku. Povijesni park Gradac ugostit će Tržnicu Zemlje, na kojoj će na više od 30 štandova posjetitelji moći otkriti široki izbor proizvoda prehrambenih zajednica i Slow Food prezidija s Balkana.

Događaj će biti prilika za prikupljanje novčanih sredstava za za pomoć zajednicama hrane u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji koje su pogodile najgore poplave u posljednjih 120 godina. Slow Food je na svojoj internetskoj stranici http://localhost/slowfood/donate/pagine/eng/donate/dettaglio_progetti.lasso?-idp=061 organizirao doniranje novaca ugroženima. Treće izdanje Terra Madre Balkan organizira se u okviru ESSEDRA projekta koji sufinancira Europska unija.  Slow Food  pokrenuo je projekt s ciljem pomoći integracijskim europskim procesima na Balkanu i u Turskoj kroz osnaživanje civilnog društva, posebice njihove sposobnosti utjecanja na politike i promocije održivog ruralnog razvoja.

Terra Madre Balkan prilika je i za predstavljanje više od 150 proizvoda s Balkana koji se nalaze na Slow Foodovoj Arki okusa, katalogu koji okuplja proizvodnju malih tradicijskih proizvoda čija kultura, povijest i tradicije pripadaju cijelom planetu, i kojima prijeti nestanak.

Međunarodni događaj Terra Madre i Salone del Gusto održat će se u Torinu od 23. do 27. listopada ove godine. Terra Madre i Salone del gusto opet su ujedinjeni u jedan događaj na kojem će prisustvovati Terra Madre zajednice hrane iz cijelog svijeta kao i proizvođači hrane, Slow Food prezidiji i chefovi, a bit će organizirane i radionice kušanja i obrazovne aktivnosti. Na Terra Madre i Salone del gusto 2014 predviđen je izložbeni prostor od 100 četvornih metara u potpunosti posvećen Balkanu u kojem će više od 50 zajednica hrane i Slow Food prezidija izlagati i prodavati svoje proizvode.

Za više informacija:

www.slowfood.it

www.essedra.com

www.terramadre.org

www.fondazioneslowfood.it

www.kinookus.com

Michele Rumiz

Slow Food – koordinator za područje Balkana

+39 0172 419 746; [email protected]

Paola Nano

Slow Food International – Press Office

[email protected]

Ivo Kara-Pešić

Koordinator projekta i voditelj Slow Food Dubrovnik – KinoOkus

+385 95 9295 764; [email protected], [email protected]

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter