Terra Madre Balkan 2014: Delegati iz 11 Balkanskih država učestvuju na trećem sastanku prehrambene zajednice, koji se ove godine održava od 19 do 22 juna u Dubrovniku u Hrvatskoj

03 Jun 2014 | Serbian

Posle dva okupljanja u Sofiji, mreža Terra Madre Balkan je izabrala Dubrovnik (Hrvatska) za svoj treći sastanak koji okuplja prehrambene zajednice Jugoistočne Evrope. Više od 200 delegata dolazi iz 11 država: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova*, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske. Predsednik Slow Food Carlo Petrini će učestvovati na skupu koji je takođe podržao i predsednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Slow Food je u Bugarskoj poverio pripremu skupa organizacijama KinoOkus i Slow Food Dubrovnik. Oni organizuju skup uz podršku Slow Food, Ministarstva Poljoprivrede Hrvatske, Dubrovačko- Neretvljanske županije i grada Dubrovnika. Partner je Univerzitet u Dubrovniku a podršku daje i FAO, NVO REDD i projekat “Sto za devet milijardi”.

Terra Madre Balkan je pokrenut u Sofiji 2010. godine i to je prva mreža ove vrste koja ujedinjuje prehrambene zajednice iz više država istog regiona. Kao što države Balkana dele zajedničke, osobene prehrambene tradicije i slične socio-ekonomske uslove, očuvanje ruralnog nasleđa zahteva, tokom vremena, zajednički napor koji nadilazi nacionalne granice.

Slow Food i Terra Madre su realizovale duboko ukorenjenu regionalnu mrežu sa preko 1500 članova, 16 Slow Food zadruga, 80 prehrambenih zajednica, 25 kuvara i 15 edukacionih programa o prehrani i ukusu u školama.

Tokom ove manifestacije biće održana serija konferencija i debata na Dubrovačkom Univerzitetu. Istorijski park Gradac će biti domaćin Pijace planete Zemlje, gde će na preko 30 štandova posetioci imati priliku da probaju veliki izbor proizvoda iz prehrambenih zajednica i Slow Food zadruga sa Balkana.

Cilj manifestacije je takođe prikupljanje novca radi podrške prehrambenim zajednicama koje su pretrpele štete u najgorim poplavama koje su pogodile Bosnu i Srbiju u poslednjih 120 godina. Slow Food je takođe omogućio doniranje novca za ovu namenu preko svog web sajta: http://localhost/slowfood/donate/pagine/eng/donate/dettaglio_progetti.lasso?-idp=061

Treće okupljanje Terra Madre Balkan se organizuje u okviru projekta ESSEDRA koji kofinansira Evropska Unija kroz DG Enlargement. Slow Food promoviše ovaj projekat čiji je cilj pomoć u procesu integracije Balkana i Turske u EU kroz ojačavanje organizacija civilnog društva radi njihovog uticaja na politiku i promovisanje održivog ruralnog razvoja.

Predstojeći događaj će poslužiti i kao prilika da se predstavi preko 150 proizvoda sa Balkana koji su u Riznici ukusa, katalogu Slow Food-a koji sadrži proizvode malog obima koji pripadaju kulturi, istoriji i tradiciji cele planete ali im preti nestanak.

Internacionalne manifestacije Terra Madre i Salone del Gusto će biti održane ove godine u periodu 23-27 oktobar u Torinu. One su još jednom objedinjene u jednu manifestaciju na kojoj će biti prehrambene zajednice Terra Madre iz celog sveta kao i proizvođači hrane, Slow Food zadruge i kuvari i gde će se realizovati radionice i edukacione aktivnosti. Salone del Gusto i Terra Madre 2014 u Torinu će imati izložbeni prostor od oko 100 m2 isljučivo posvećen Balkanu gde će preko 50 prehrambenih zajednica i Slow Food zadruga izložiti i prodavati svoje proizvode.

Za više informacija:

www.slowfood.it

www.essedra.com

www.terramadre.org

www.fondazioneslowfood.it

www.kinookus.com

Michele Rumiz

Slow Food – Area Coordinator for the Balkans

+39 0172 419 746; [email protected]

Paola Nano

Slow Food International – Press Office

[email protected]

Ivo Kara Pesic

Event Coordinator and leader of Slow Food Dubrovnik – KinoOkus

+385 95 9295 764; [email protected], [email protected]

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter