Terra Madre Balcani 2016

19 Apr 2016 | Romanian

“Să punem pe primul plan agricultorii!

Delegați din 13 țări vor lua parte la a IV-a ediție a reuniunii periodice Terra Madre Balcani, care va avea loc în acest an în perioada 2-5 iunie 2016, la Tirana, în Abania.

“Să punem pe primul plan agricultorii” este tema principală a Terra Madre Balcani 2016, 350 de delegați vor sosi din cele 13 țări participante (Bosnia-Herțegovina, Bugaria, Croația, Cipru, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Republica Macedonia, România, Serbia, Turcia, Italia și Albania).

Președintele Slow Food, Carlo Petrini va participa la eveniment, împreună cu mai mulți miniștri din guvernul Albaniei și primarul capitalei Tirana, Erion Veliaj.

În regiunea Balcanilor trăiesc o diversitate de fermieri. Din acest motiv, tema acestui an a fost aleasă pentru a scoate în evidență importanța plasării producătorilor de hrană artizani, pe scară redusă, în prim planul agendei de politici publice, pentru asigurarea dezvoltării durabile a regiunii.

În centrul capitalei Albaniei, în Tirana, piața Maica Tereza, va fi găzduită Earth Market-Piața Pământului, cu peste 50 de standuri ce vor oferi vizitatorilor șansa de a descoperi o largă varietate de produse selectate din comunitățile hranei, Prezidiile Slow Food și Arca Gustului, catalogul Slow Food al biodiversității din întreaga lume.

Evenimentul va oferi o serie de conferințe și dezbateri ce se vor concentra pe agricultura multifuncțională, drepturile legale ale micilor producători, justiția socială, turismul rural, marketing-ul produselor artizanale, cu luarea în considerare a standardelor europene.

Albania a fost aleasă pentru ediția acestui an a Terra Madre Balcani pentru că rețeaua sa este în creștere constantă și rapidă. Țara are 22 de produse înregistrate în catalogul Slow Food al produselor alimentare în pericol, Arca Gustului, două prezidii Slow Food (Permet și Mishavin) – o brânză realizată de păstorii transhumanți din platourile înalte ale Kelmendi, în Alpii Albaniei), cinci convivia Slow Food (organizațiile locale), și sute de suporteri. Mai mult, Alianța Maeștrilor Bucătari a fost lansată în Albania în mai 2015.

Evenimentul este organizat de VIS Albania și Slow Food în Albania cu sprijinul Slow Food, al Ministerului Agriculturii, Ministerului Dezvoltării Economice, Turismului și Antreprenoriatului și Municipalitatea din Tirana. Reuniunea Terra Madre Balcani se va realiza în parteneriat cu Universitatea Agricolă din Tirana precum și cu sprijinul Agenției pentru Cooperare Internațională a Italiei.

Terra Madre Balcani va fi de asemenea o oportunitate de a fi prezentată viitoarea ediție a Terra Madre Salone del Gusto, care va avea loc în perioada 22-26 septembrie 2016 la Torino, Italia. Terra Madre Salone del gusto este unul din cele mai importante evenimente desfășurate în lumea întreagă, dedicat producătorilor artizani de hrană pe scară mică, precum și un forum internațional de întâlniri. Ultima ediție, organizată la Torino în octombrie 2014, a atras 222.000 vizitatori din peste 60 de țări, au participat peste 3.000 de delegația Terra Madre din circa 160 de țări, și a oferit o imensă piață cu 1.200 de expozanți din întreaga lume, din 100 de țări, inclusiv producători din 300 de Prezidii Slow Food și 400 de comunități Terra Madre.

În acest an, o suprafață de aproape 100 de metri pătrați va fi dedicată regiunii Balcanilor, unde mai mult de 50 de comunități ale hranei și prezidii Slow Food vor expune și își vor vinde produsele.

După trei ediții ce au fost organizate la Sofia (2010, 2012) și Dubrovnik (2014), rețeaua Terra Madre Balcani a ales Tirana pentru a patra sa întâlnire. Terra Madre Balcani este prima rețea de acest fel care reunește comunitățile hranei din mai multe țări din aceeași regiune. Slow Food și Terra Madre formează o rețea profundă în regiune cu mii de susținători, 24 de Prezidii Slow Food, 100 de comunități ale hranei, 50 de maeștri bucătari, 15 programe educaționale despre nutriție și gust realizate în școli și peste 280 de produse alimentare din regiunea Balcanilor, listate în Arca Gustului, catalogul Slow Food.

A patra ediție a Terra Madre Balcani este organizată în cadrul proiectului ESSEDRA, co-finanțat de Uniunea Europeană, prin DG Enlargement și promovat de către Slow Food cu obiectivul de a susține procesul integrării europene a țărilor din regiunea Balcanilor și Europa, prin consolidarea societății civile și a capacității ale de a influența politicile publice și a promova modele durabile de dezvoltare rurală.

Pentru mai multe informații și cereri de interviu, vă rugăm contactați

Slow Food International Biroul de Presă

Paola Nano, +39 329 8321285, [email protected], [email protected]

Slow Food Coordonator regional pentru Balcani

Michele Rumiz, +39 0172 419 746, [email protected]

Coordonatorul evenimentului al VIS Albania

PierPaolo Ambrosi, +355 68 205 6693

[email protected], [email protected]

Slow Food implică peste 1 milion de persoane dedicate și pasionate cu privire la hrana bună, curată și corect prețuită. Între aceștia sunt maeștri bucătari, tineri, activiști, femieri, pescari, experți și cadre universitare din mediul academic în peste 160 de țări; o rețea de 100.000 membri Slow Food membri în 1.500 de organizații locale, din toată lumea (cunoscute ca convivia), susținând mișcarea prin cotizații, precum și prin evenimentele și campaniile pe care le organizează; și peste 2.400 de comunități Terra Madre ale hranei, care practică producția durabilă de hrană de calitate, pe scară redusă, în toată lumea.

 

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter