Terra Madre 2020 is dit jaar zowel fysiek als digitaal te beleven en bereikt daarmee mensen in alle uithoeken van de wereld!  

22 Jul 2020 | Dutch

In verband met de gevolgen van COVID-19 vindt Terra Madre – Salone del Gusto 2020 dit jaar niet gecentraliseerd plaats, maar zal het evenement verspreid worden over zes maanden, waarin voedsel veranderaars van over de hele wereld elkaar zowel fysiek als digitaal ontmoeten

 

terra madre 202022 juli 2020 – De internationale voedselbeweging Slow Food kondigde vandaag een volledig nieuw format aan voor haar belangrijkste internationale evenement. Terra Madre Salone del Gusto, dat elke twee jaar georganiseerd wordt, zal dit jaar in een hybride jas gestoken worden waarin zowel digitale als fysieke programmaonderdelen de ruimte krijgen. Het zes maanden durende evenement zal het netwerk van Slow Food, miljoenen activisten en vele organisaties, instellingen en bedrijven, verenigen.

Vanaf 8 oktober zullen de diverse programmaonderdelen te vinden zijn op een digitaal platform. Dit platform is een strategisch instrument dat is ontwikkeld om de nieuwe maatregelen die worden opgelegd aan fysieke bijeenkomsten van mensen over de hele wereld aan te pakken. Na zes maanden, eindigt Terra Madre met het Slow Food International Congress, dat in april 2021 in Turijn zal plaatsvinden. Tijdens het Slow Food International Congress kunnen afgevaardigden al hun ideeën voor de toekomst van voedsel delen en toelichten.

Wat is nieuw voor deze editie van Terra Madre?

Dankzij de diverse evenementen over de hele wereld zal dit de grootste en meest uitgebreide editie van Terra Madre ooit zijn: niet alleen het aantal betrokken landen (bijna 160!), maar ook het aantal deelnemers en de hoeveelheid acties die miljoenen activisten over de hele wereld zullen organiseren. Bovendien zal Slow Food tijdens deze editie van Terra Madre, politieke grenzen tussen landen, staten en regio’s op de achtergrond plaatsen en de aandacht aan vier mondiale ecosystemen: hooglanden, laaglanden, watergebieden en stedelijke gebieden. Slow Food activisten zullen met elkaar in gesprek gaan om de gedeelde problemen en mogelijkheden van deze ecosystemen in kaart te brengen, te analyseren en samen tot oplossingen te komen om de wereldwijde klimaat- en milieu crisis tegen te gaan.

Wat is het thema van Terra Madre 2020?

Ons voedsel, onze planeet, onze toekomst. Het thema van Terra Madre 2020 refereert naar de relaties met ons voedsel; hoe wij produceren, distribueren en eten heeft een enorme impact op onze planeet en dus op onze toekomst. Tijdens Terra Madre zullen we diverse toekomstscenario’s in kaart brengen en corrigerende maatregelen identificeren die nodig zijn om een betere toekomst te creëren.

COVID-19 heeft grote impact op het wereldwijde voedselsysteem. Het aanbod en de vraag naar voedsel hebben ernstige gevolgen voor de vier pijlers van voedselzekerheid: beschikbaarheid, toegang, gebruik en stabiliteit. We moeten ons dus buigen over de vraag: hoe kunnen we iedereen op aarde van voedsel voorzien dat gezond en goed van kwaliteit is, geproduceerd is met respect voor de natuur, en dat te koop is voor een eerlijke prijs voor zowel de producent als consument? Het antwoord van Slow Food daarop is: biodiversiteit.

Als internationale voedselbeweging zien wij het beschermen, behouden en bevorderen van biodiversiteit als enige manier om de planeet toekomstbestendig te maken. Dit reikt van onzichtbare bacteriën tot de grootste diersoorten, evenals de diversiteit van de menselijke kennis en culturen. Deze missie is actueler en urgenter dan ooit. Terra Madre draagt – als essentieel onderdeel – bij aan het behalen van deze missie.

petrini terra madre 2020Hoe werkt het nieuwe platform?

Het online platform is gratis en toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding. Het platform biedt niet alleen ruimte voor conferenties en forums, maar ook aan webinars, e-learning cursussen en (online) workshops. Daarnaast is er een sectie gewijd aan de online verkoop van producten van (kleinschalige) producenten (waar producenten video’s, foto’s en informatie over hun producten en activiteiten kunnen uploaden). Ook is er een premium sectie waar samenwerkingspartners hun producten en diensten kunnen presenteren. Het platform wordt in verschillende talen aangeboden.

Terra Madre 2020 biedt diverse nieuwe formats, voorbeelden daarvan zijn:

 • Food talks: het schetsen van een collectief kader van onze ideale toekomst. In lezingen van 15 minuten zullen boeren, producenten, koks en andere speciale gasten hun visie op het klimaat, de landbouw en onze voeding geven.
 • Doe-het-zelf (kook)video’s: video’s waarbij kijkers nieuwe vaardigheden leren.
 • The relay (10 oktober): een mini-serie van vijf delen dat continenten en tijdzones doorkruist met een wereldwijde dialoog over de grote vragen van deze tijd: de klimaat- en milieucrisis; migratie als gevolg van de aantasting van natuurlijke hulpbronnen, inclusie en rechtvaardigheid waarin de verwoesting van het Amazone regenwoud wordt besproken en de strijd van traditionele bevolking die vechten voor hun rechten.
 • Terra Madre World: vanaf september zal een grote wereldkaart online geplaatst worden waarop Slow Food evenementen van activisten uit de hele wereld gepubliceerd worden.

fotoGasten met een speciale vermelding

 • Sunita Narain. Een Indische ecoloog en activist. Zij werdbenoemd tot één van de meeste invloedrijke mensen ter wereld door Time Magazine in
 • Dan Barber. Chef bij het Blue Hill restaurant in Greenwich Village, New York, en New York Times columnist met een focus op landbouw
 • Larissa Mies Bombardi. Professor aan de Universiteit van São Paulo. Zij is met name gericht op de geografie van de mens en de landbouw en op het gebruik van pesticiden in Brazilië.
 • Fritijof Capra. Oostenrijkse natuurkundige, econoom en schrijver. Hij heeft gewerkt aan duurzame ontwikkeling, ecologie en de theorie van
 • Dave Goulson. Hoogleraar biologie aan de Universiteit van Sussex, zijn specialisatie richt zich op ecologie en het behoud van insecten (met een focus op de achteruitgang van bestuivers).
 • Carolyn Steel. Britse architect en prominente vertegenwoordiger van het stedelijke ecosysteem.
 • Paul Collier. Britse econoom en hoogleraar economie en openbaar beleid aan de Blavatnik School of Government. Volgens hem moet het kapitalisme noodzakelijkerwijs ethisch zijn om te
 • Franco Farinelli. Voormalig hoogleraar geografie aan de Universiteit van Bologna en professor aan de universiteiten van Genève, Los Angeles (UCLA), Berkeley (UCB) en de Sorbonne in Parijs.

 width=VIDEOS – Enkele sprekers en thema’s die tijdens Terra Madre 2020 besproken zullen worden zijn:

Wilt u meer weten over Terra Madre 2020? Lees de Terra Madre perskit

Registreer hier om toegang te krijgen tot de Premium content die aan de pers is gewijd

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen:

Slow Food: [email protected]

(Paola Nano +39 3298321285 – Giulia Capaldi +39 3428278485)

Stad Turijn: Luisa Cicero +39 01101121932 – [email protected]

Regio Piemonte: +39 0114322549 – d [email protected]

U kunt de Terra Madre Salone del Gusto 2020 presentatie hier downloaden.

Een selectie van de foto‘s van Terra Madre 2018 vindt u hier.

Slow Food is een grassroots netwerk dat in 1989 is opgericht om het verdwijnen van lokale voedseltradities en de verspreiding van de fastfoodcultuur tegen te gaan. Sindsdien is Slow Food uitgegroeid tot een wereldwijde beweging waarbij miljoenen mensen in meer dan 160 landen betrokken zijn. Samen streven zij naar good, clean en fair voedsel voor iedereen.
Terra Madre Salone del Gusto is een evenement georganiseerd door de stad Turijn, Slow Food en de regio Piemonte in samenwerking met MIPAAF (Ministerie van Landbouw, Voedsel en Bosbeleid van Italië) en MATTM (Ministerie van Milieu, Land- en Zeebescherming). Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de vele sponsors, waaronder Agugiaro&Figna, Astoria, BBBell, Bormioli, Compagnia dei Caraibi, Lavazza, Liebherr, Pastificio Di Martino, Quality Beer Academy, San Bernardo, UniCredit. Met de steun van Compagnia di San Paolo, Fondazione Cassa di Risparmio di Torino, en Associazione delle fondazioni di origine bancaria del Piemonte. Met de bijdrage van IFAD en UE. In samenwerking met SANA.

 

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter