Spune adio materialelor toxice! – Noua campanie Slow Food pentru o Europă fără pesticide  

07 Jun 2023 | Romanian

De Ziua Mondială a Siguranței Alimentare, Slow Food lansează Spune adio materialelor toxice!, o campanie online la nivel european, în colaborare cu alte organizații, în vederea implicării cetățenilor și punerii presiunii asupra părților interesate politice – la nivel național și UE.

 

„În 2022, Comisia Europeană a publicat o propunere pentru un nou regulament privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR), care urmărește să reducă utilizarea pesticidelor în cadrul UE cu 50% până în 2030 pentru a proteja natura, polenizatorii și oamenii”, explică Madeleine Coste, Director susținător Slow Food. „Această propunere a fost întâmpinată cu o rezistență acerbă din partea agroindustriei și a aliaților acestora, sfidând consensul științific asupra necesității de a transforma actualul nostru sistem alimentar în vederea protejării securității alimentare pe termen lung. Este absolut urgent ca cetățenii UE să se mobilizeze și să le reamintească încă o dată factorilor de decizie responsabilitatea lor de a conduce o tranziție către o alimentație sănătoasă și durabilă.”

 

Conceptul este simplu:  Slow Food oferă un widget online (în limba engleză) prin care cetățenii europeni pot trimite cu ușurință e-mailuri personalizate direct deputaților în Parlamentul European și miniștrilor naționali, pentru a le aminti că viitorul tinerelor generații și biodiversitatea nu pot fi asigurate fără reducerea pesticidelor. „Regulamentul UE privind pesticidele reprezintă un pas crucial în obținerea unei reduceri semnificative a utilizării pesticidelor. Factorii de decizie din Europa discută această nouă lege chiar în timp ce vorbim și, mulți dintre ei încearcă să o facă să deraieze. Vor ajunge la o decizie finală în următoarele luni, iar vocea dumneavoastră este crucială pentru a contribui la promovarea unei legi UE ambițioase privind pesticidele”, adaugă Coste.

 

Produsele agrochimice ucid polenizatorii, inclusiv albinele, și distrug biodiversitatea, care reprezintă un risc serios pentru ecosistemele naturale și securitatea alimentară pe termen lung. În plus, fermierii și locuitorii din mediul rural ajung să sufere de efecte negative directe asupra sănătății, cauzate de expunerea la pesticide, cum ar fi bolile cronice sau cancerul. „Prin această campanie, Slow Food încurajează cetățenii să ia parte la elaborarea politicilor mai democratice și cheamă factorii de decizie să sprijine planuri mai puternice și ambițioase de eliminare treptată a pesticidelor: pentru albine și alți polenizatori, pentru securitatea alimentară pe termen lung și pentru fermierii noștri și zonele rurale”, comentează Marta Messa, secretar general Slow Food.

 

Tranziția către o agricultură fără pesticide poate fi favorizată doar prin acțiune, nu prin iluzii: Statele membre trebuie să ofere sprijin fermierilor prin servicii de consiliere pentru a spori aplicarea alternativelor nechimice la pesticide, managementul integrat al dăunătorilor (IPM) fiind baza oricărui sistem de producție alimentară (măsuri agronomice și control mecanic, fizic, biologic), ca parte a unei strategii integrale care se îndreaptă către sisteme durabile de producție alimentară agroecologică.  Iar, pentru ca toate acestea să aibă loc fără probleme, subvențiile în agricultură ar trebui să fie legate de IPM și de reducerea măsurabilă a utilizării pesticidelor.

 

Luați parte la campanie !

 

Și urmăriți-o pe rețelele de socializare:

IG: slowfood_international

Twitter: @SlowFoodEurope și @SlowFoodPress

Facebook: slowfoodinternational

Hashtag oficial: #PesticideFreeEU

 

SCURTĂ PREZENTARE

Comisia UE a răspuns oficial la Inițiativa cetățenilor europeni Salvați albinele și fermierii, susținută de 1,1 milioane de cetățeni ai UE. În răspunsul lor, ne împărtășesc preocupările cu privire la sănătate, apă, sol, producția de alimente și biodiversitate. Comisia nu va introduce noi reglementări, ci va cere o adaptare rapidă și ambițioasă a propunerii de regulament privind pesticidele (SUR) și a Legii pentru restabilirea naturii. Acestea au fost întâmpinate cu o rezistență acerbă din partea agroindustriei și a aliaților acestora din UE și din Statele Membre. Acum, în primul rând, este sarcina deputaților în Parlamentul European să își formeze pozițiile cu privire la noua lege și să convină asupra legislației finale. În continuare, aceasta va fi discutată în parlamentele naționale și în Consiliul UE. Campania Salvați Albinele și Fermierii ECI nu s-a încheiat: vom continua să implicăm activ cetățenii în această luptă! Odată cu lansarea acestui instrument, dorim să oferim cetățenilor șansa de a fi implicați activ în proces, în fiecare etapă, și de a pune o presiune suplimentară asupra factorilor de decizie.

 

În prezent, Parlamentul European și Consiliul poartă discuții interne pentru a stabili o poziție de luat la masa negocierilor din noiembrie, unde vor trebui să ajungă la un acord.

 

Din partea Parlamentului European, Comisia pentru agricultură își va exprima votul în iulie, urmat de votul Comisiei pentru mediu din septembrie. Ca rezultat, în octombrie va avea loc un vot în Plen, care va stabili poziția Parlamentului cu privire la această problemă. Următoarele luni înainte de aceste voturi importante reprezintă oportunități cheie pentru ca vocile cetățenilor, cu privire la un regulament care îi va afecta în mod direct pe aceștia și mediul lor, să se facă auzite.

 

Între timp, în Consiliul UE, miniștrii poartă discuții în contradictoriu pentru a ajunge în curând la un compromis. Totuși, situația nu se prezintă tocmai bine: Potrivit ultimelor noutăți, aceștia încearcă să facă să nu fie obligatorii obiectivele naționale de reducere și să relaxeze cerințele privind managementul integrat al dăunătorilor. Este extrem de necesar ca cetățenii să ajungă și la reprezentanții lor naționali pentru a le cere să nu atenueze această legislație.

 

Faceți clic aici pentru a verifica întrebările frecvente Slow Food.  

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter