Sommigen Houden van Rauw

27 Jun 2017 | Dutch

Cheese 2017 focust op rauwmelkse kaas en natuurlijkheid

De website Cheese 2017 is online: http://cheese.slowfood.it/en/, waar de persaccreditatie kan worden aangevraagd.

Cheese 2017, het international evenement, georganiseerd door Slow Food en de Stad Bra, gewijd aan hoogwaardige en ambachtelijke zuivelproducten, zal plaatsvinden in Bra (Italië) van 15 tot 18 September 2017. Dit jaar viert Cheese ook zijn twintigste verjaardag: door de jaren heen heeft het evenement geleid tot het vormen van een internationaal netwerk van kaasmakers, herders, kaashandelaars en affineurs, die om de twee jaar samenkomen om hun producten te presenteren, het publiek te ontmoeten en te discussiëren over hun uitdagingen en de nieuwe kritieke problemen van de wereld van zuivel.

De vorige editie van Cheese in 2015, heeft meer dan 270,000 bezoekers gehad, waarvan 30% uit het buitenland, en meer dan 300 exposanten uit 23 landen.

Cheese 2017 plaatst rauwmelkse kaas in het midden van het debat. Voor de allereerste keer zullen de Italiaanse en Internationale Markt zich dit jaar toeleggen op kazen geproduceerd met uitsluitend rauwe koe-, schapen- en geitenmelk. Dit is een grote stap vooruit naar het steeds hoger leggen van de kwaliteitslat omdat rauwmelkse kaas verhaalt van een immens erfgoed van biodiversiteit: van weilanden, dierenrassen, verschillende soorten melk, vaardigheden en tradities. Deze kaas belichaamt waarden die in schril contrast staan met de sterilisatie en homogenisering van massaal geproduceerde voedingsproducten.

En nog meer: deze editie van Cheese doelt op de promotie van een beweging gewijd aan rauwe melk en de planning van diens toekomstige stappen. In veel landen is het gebruik van rauwe melk verboden of beperkt en zijn de producenten niet vrij om traditionele rauwmelkse kaas te maken en zijn de consumenten niet vrij in het maken van hun eigen keuzes. De sinds de eerste edities door Slow Food gevoerde strijd ter verdediging van rauwe melk heeft belangrijke resultaten behaald en het netwerk van kleinschalige producenten heeft zich zelfs uitgebreid naar landen zoals Zuid-Afrika, Brazilië en Argentinië. Er is echter nog een lange weg te gaan.

Van de ongeveer 600 internationale Presidia, zijn er immers 95 gewijd aan kaas. Tijdens Cheese hebben de bezoekers de kans om veel meer te weten te komen over de vele Presidia van Slow Food, zoals bijvoorbeeld Raw Milk Stichelton uit Engeland, Mountain Pasture Sbrinz uit Zwitserland of Traditionele Boeren Leiden, een onlangs in Nederland gelanceerde nieuwe Presidium.

De eregasten dit jaar zijn de VS, waar Slow Food zijn nu historisch American Raw Milk Cheeses Presidium lanceerde.

Een ander hoofdthema van Cheese 2017 is de natuurlijkheid (nauw verbonden met het gebruik van industriële enzymen in kaas), met een speciale zone die, naast kaas, ook informeert over natuurlijke vleeswaren geproduceerd zonder nitrieten, nitraten of andere conserveringsmiddelen, natuurlijke wijnen geproduceerd met geselecteerde gisten en zonder sulfieten, traditioneel Belgisch Lambiekbier dat ontstaat door spontane gisting en zuurdesem broodproducten.

Natuurlijke kaas betekent kaas gemaakt zonder industriële gisten. Tegenwoordig verwerken de meerderheid van de zuivelfabrieken de melk niet meer met de hand; hout wordt meestal niet meer gebruikt en de melk stroomt van pijp naar pijp, van staal naar staal, in een perfect gesteriliseerde omgeving die de groei van bacteriële flora belemmert. Dit betekent een groot verlies van biodiversiteit.

Kaasmakers kopen kant-en-klare enzymen die aan de melk worden toegevoegd voor het starten van het stremmingsproces en voor het verkrijgen van een veiliger en consistenter product met een lagere impact van defecten. Door middel van deze handige korte weg, die defecten uitsluit maar de smaak standaardiseert, maken de weinige multinationals die de startculturen produceren enorme winsten. Jarenlang heeft Slow Food de producenten aangemoedigd om geen gebruik te maken van startculturen of om ten minste de gekochte producten te vermijden en de zuursels zelf te produceren in het zuivelbedrijf (vergelijkbaar met moedergist voor zuurdesem of azijnmoeder) en om op deze wijze de inheemse bacteriële flora en de sensorische identiteit van het eindproduct kaas te handhaven.

Het programma van Cheese 2017 omvat 35 Taste Workshops, begeleide proeverijen voor het ontdekken van de biodiverse wereld van zuivel en meer; Dinner Dates, een kans om enkele van de beste Italiaanse en internationale chef-koks te ontmoeten en te genieten van hun speciale gerechten; en conferenties over de problemen in verband met het welzijn van dieren, klimaatopwarming, voeding en gezondheid.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Persbureau Slow Food International

[email protected], +39 0172 419 645 – Twitter: @SlowFoodPress

De stad Bra

Elena Martini en Erica Asselle, +39 0172 438278, [email protected]

Slow Food  is een wereldwijde basisorganisatie die een wereld beoogt waarin alle personen toegang hebben tot en kunnen genieten van voedsel dat goed voor hun is, goed voor de degenen die het verbouwen en goed voor de planeet. Bij Slow Food zijn meer dan één miljoen activisten, chef-koks, deskundigen, boeren, vissers en academici betrokken, in meer dan 160 landen. Onder hen, een netwerk van ongeveer 100.000 leden van Slow Food die verbonden zijn aan 1.500 plaatselijke afdelingen en met hun lidmaatschap een bijdrage leveren, ook door middel van de door hun georganiseerde evenementen en campagnes. Als onderdeel van het netwerk, wordt door meer dan 2.400 voedselgemeenschappen Terra Madre wereldwijd een kleinschalige en duurzame productie van kwaliteitsvoedsel toegepast.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter