Slow Wine, vodnik italijanskih vin za Slow Food se odpira Sloveniji

18 Mar 2016 | Slovene

«Želimo si, da bi bili Collio-Brda in Carso-Kras priznani kot prvi dve evropski nadnacionalni označbi Doc»

«V času, ko je odprtost evropskih meja pod vprašajem, želi vodnik Slow Wine v izdaji leta 2017; v knjigarnah od oktobra dalje, preseči geografske meje», naznanja Fabio Giavedoni, urednik knjige. «Prvič do zdaj bomo gostili in ocenili vinogradniške in vinarske družbe, ki imajo svoje vinograde na dveh območjih, Collio-Brda in Carso-Kras, ne glede na dejstvo, ali se njihov sedež kleti nahaja na italijanskem ali slovenskem ozemlju. Prepričani smo namreč, da jih je z vidika vinogradništva in vinarstva potrebno obravnavati enotno».

Collio-Brda in Carso-Kras sta za Slow Wine dve poimenovanji, ki sta jima skupni gojenje sort, značilnost tal in vinarska kultura. V idealnem primeru bi bilo zaželeno, da bi bili priznani kot prvi dve evropski nadnacionalni označbi Doc. To je za nas edini naravni zaključek umetne delitve, zasnovane pred več kot 70. leti po koncu svetovne vojne, ki je ne samo neprimerna z zgodovinskega in političnega vidika, ampak je onkraj vsake skupne vinogradniške in vinarske logike.

Slovenska Brda, to je del pokrajine, ki leži na drugi strani meje, z imenom Goriška Brda, za razliko od italijanskega poimenovanja “Collio goriziano”, je krajinsko območje izjemne lepote in tudi večje kot italijanski Collio. Tu se nahaja veliko omembe vrednih vinskih kleti, ki so tesno povezane z ozemljem in prepogosto premalo poznane. Enaka utemeljitev velja za Kras, majhen del večjega območja Krasa, ki se razteza predvsem na italijanskem ozemlju.

Novica je bila naznanjena ob otvoritvi dogodka Teranum in rdeča vina Krasa, ki se je odvijal v naselju Portopiccolo v Sesljanu.

Za dodatne informacije se obrnite Tiskovni urad Slow Food International:

[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Slow Food vključuje milijone ljudi, ki sledijo filozofiji hrane ”dobro, čisto in pošteno”; mreža  kuharji, strokovnjaki, mladimi, proizvajalci, ribiči in akademikov v več kot 150 državah. Med njimi 100.000 članov v 1500 lokalnih skupin, ki prispevajo k financiranju združenja prek registracijske pristojbine in sodelujejo v številnih prireditvah na ozemlju. Delničarjem plus 2.000 prehranskih skupnostih Terra Madre, ki se ukvarjajo s proizvodnjo hrane in trajnostno majhnem obsegu.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter