Slow Foodin kanta GM -maissi 1507 -kysymyksessä: “Vaatikaamme Euroopan komissiota kunnioittamaan Parlamentin äänestystulosta, useimpien jäsenvaltioiden ja EU-kansalaisten mielipidettä”

12 Feb 2014 | Finnish

19 äänesti vastaan (Ranska, Italia, Unkari, Kreikka, Romania, Puola, Alankomaat, Itävalta, Bulgaria, Kroatia, Kypros, Tanska, Irlanti, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Slovakia, Slovenia), 5 puolesta (Espanja, Iso-Britannia, Suomi, Viro, Ruotsi) ja 4 pidättäytyi äänestämästä  (Saksa, Portugali, Tshekki, Belgia): Tämä on EU:n Eurooppa-neuvoston tulos GM -maissi 1507 –kysymyksessä. GM 1507 on geenimuunneltu maissi, jonka T Pioneer HI Breed ja Mycogen Seeds -yhtiöt kehittivät tuottamaan Bacillus thurigiensis Cry1F, -myrkkyä, joka on suunniteltu hävittämään maissin tuholainen (Ostrinia nubilalis) ja samalla olemaan vastustuskykyinen rikkaruohon torjunta-aineelle (glufosinaatti -pohjainen ammoniakki).

Tämä oli suuri enemmistö, muttei sittenkään tarpeeksi suuri määräenemmistöön: 210 ääntä 260 äänestä olisi tarvittu estämään GM- maissi 1507:n hyväksyminen. Joka tapauksessa 16. tammikuuta 2014 Euroopan parlamentti vastusti tämän EU:n toiseksi kaavaillun GM -lajin viljelyn 385 äänellä: 201 äänesti puolesta ja 30 pidättäytyi äänestämästä. Tämän päivän äänestyksellä asia palasi itse asiassa takaisin Euroopan komission käsiin. Jos komissio valtuuttaa tämän siemenen viljelyn, se jättäisi huomioimatta jäsenvaltioiden enemmistön mielipiteen olemalla kunnioittamatta oppositiota ja huolenaiheita, joita liittyy GM -maissi 1507:n laillisiin vaikutuksiin.

“ Jos Euroopan komissio päättää olla kunnioittamatta Euroopan parlamentin ja Eurooppa-neuvoston ohjeita, se sotii vastaan perustavaa laatua olevia demokraattisia periaatteita”, julisti Slow Foodin johtaja Carlo Petrini. “Instituutio, joka on vastuussa lopullisesta päätöksestä ei voi jättää huomioimatta muiden asianomaisten instituutioiden tai kansan mielipidettä. Euroopan komission täytyy vapautua lobbyistien ja bioteknologiayhtiöiden kontrollivallasta, koska ne ovat kiinnostuneita ainoastaan GM -siementen myynnistä”.

Lisätietoja asiassa antaa Slow Food International Press Office:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Taustatietoa:

Pioneer HI Breed ja Mycogen Seeds kehittivät GM-maissi1507:n tuottamaan Bacillus thurigiensis Cry1F –myrkkyä, jonka oli määrä tuhota maissin tuholainen (Ostrinia nubilalis) ja olla vastustuskykyinen rikkaruohon torjunta-aineelle (glufosinaatti -pohjainen ammoniakki).

Tällaisen viljelyn vastustaminen perustuu laajoihin tieteellisiin, poliittisiin, ja lainopillisiin seikkoihin ja sen takana on kansalaisyhteiskunta erilaisine edustajaorganisaatioineen – Maan Ystävät Eurooppa, Greenpeace, IFOAM EU ryhmä, Euro Coop ja Slow Food.

Vuonna 2009 Pioneer Hi-Breed haastoi Euroopan Unionin oikeuteen pakottaen sen viemään GM –maissi –kysymyksen Eurooppa-neuvoston äänestykseen.

Vuonna 2013 oikeuden päätettyä, että Euroopan komissio ei ollut edennyt asiassa,  komissio pani 1507 –asian listalle Eurooppa-neuvostoon. 6.11.2013 Euroopan komissio luonnosteli ehdotuksen, jossa oli useita lainopillisia aukkoja, pyytäen kansallisia ministereitä päättämään tämän maissin viljelystä Euroopan pelloilla.

Lisätietoja Pioneer –yhtiön maissi 1507:sta löytyy Maan Ystävät Euroopan taustamateriaalista:  http://www.foeeurope.org/sites/default/files/news/foee_background_maize1507_short.pdf

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter