Slow Food učestvuje na Ekspo 2015. sa ciljem da istakne suštinsku ulogu biološke raznovrsnosti i ulogu mladih poljoprivrednika u ishrani planete

20 Mar 2015 | Serbian

Slow food će imati svoje mesto za vreme svih šest meseci Ekspo-a, a od 3 do 6 oktobra, Mreža Slow Food Youth će održati manifestaciju“Terra Madre Mladih – Mi hranimo planetu”, koja okuplja mlade poljoprivrednike celoga sveta.

Sekcija sajta, koja je posvećena učestvovanju Slow Food-a na Ekspo-u dostupna je na adresi:

http://localhost/slowfood/expo2015/en/

Glavna tema međunarodne izložbe Ekspo 2015, koja će se održati od 1 maja do 31 oktobra u Milanu, biće Hraniti Planetu, Energija za Život. To je tema na kojoj Slow Food radi od početka svog postojanja i oduvek je bila osnova na kojoj je organizacija razmišljala i organizovala svoj posao. Imajući to u vidu organizacija Slow Food je želela da da svoj doprinos ovom velikom dogadjaju, učestovanjem i davanjem svojih resenja na pitanje kako hraniti Planetu, sa jednim od njenih glavnih argumenata: biološka raznovrsnost.

Za ovih šest meseci na Ekspo-u 2015, Slow Food će se predstaviti na prostoru od 3.500m2 koji je dizajnirao od najpoznatijih svetskih arhitektonskih sutudija Herzong & de Meuron. Glavni cilj je da se objasni značaj biološke raznovrsnosti u kontekstu koji želi da pruži širu sliku globalnog sistema ishrane i da pokaže zašto je toliko važano da je sačuvamo, kao što želi da pruži povezivaje sa pozitivnim rešenjima koja su već dostignuta u oblasti bezbednosti hrane, održavanja i pravednije distribucije prehrambenih resursa.

Još jedan događaj koji će se održati u Milanu od 3 do 6 oktobra, Terra Madre – Mi Hranimo Planetu, prikupiće nekoliko hiljada mladih delegata Terra Madre iz celoga sveta u Milano. Sastanci Terra Madre su odavno važana prilika za razmenu iskustava. Ovo Milansko izdanje Terra Madre je politički odgovor Slow Food-a na Ekspo 2015 koja će dati glavnu ulogu mladim ljudima koji rade u prehrambenoj proizvodnji sa hiljadu poljoprivrednika, zanatlijam hrane, ribara, stočara, starosedelačkog stanovništva, kuvara, studenata i aktivista iz celoga sveta.

Fokusiranje na mlade ima važno značenje jer Ekspo 2015 postavlja pitanje: kako će da se hrani planeta u budućnosti sa sve većom populacijom, a sa sve manje prirodnih resursa? Slow Food je zato apelovao na mlade širom sveta koji se bave proizvodnjom hrane da dođu u Milano.

Pritisnite ovde ako zelite da preuzmeti ceo govor presednika Slow Food-a Karla Petrinija za mlade zajednice proizvođača na različitim jezicima.

Herzog & de Meuron su uradili odličan posao u sredjivanju izložbnog prostora Slow Food-a koji se razlikuje od ostalih struktura Ekspo-a. Slow Food neće biti u italijanskom delu, nego na kraju Decumano, zato što Slow Food, i ako je osnovana u Italiji, sada ima konsolidovano međunarodno prisutstvo. Slow Food prostor čine tri potpuno drvene konstrukcije, čiji oblik evocira na tipične Lombardijske farme ruralnog pejzaža. Ta struktura može lako da se razmontira i da se posle ovih sest meseci izlozbe, preseli i iskoristi na nekom drugom mestu. Ove tri drvene strukture su povezane u jedan trougao i sve mogu da se posete besplatno.

Slow Food prostor vodi posetioca kroz čulne doživljaje: u prvom delu se nalizi put biološke raznovrsnosti, edukativni izložbni prostor koji obuhvata fotografije, video, interaktivne igre i umetničke instalacije. Ovaj prostor predstavlja današnje probleme sisteme ishrane i predlaže brojna pozitivna i praktična rešenja, koja su lako primenljiva u svakodnevnom životu.

Drugi deo prelazi sa teorije na praksu, omogućavajući posetiocu da otrkije biološku raznovrsnost degustacijom zanatskih sireva i upoznavenjem lanca proizvodnje mleka. Sirevi nude način da se upoznaju i direktno probaju biološke raznovrsnost različitih životinjskih vrsta, rasa i raznolikost sireva, što dovodi do poznavanja celih generacija prozivođača sireva. Posetioci mogu da plate da bi degustirali četri vrste sira iz Italije i Evrope i mogu dopuniti degustaziju s jednim od četiri vrste vina, koji su dostupni tog dana. Za šest meseci izložbe, Slow Food će ponuditi izbor od 200 vrsta vina i 84 vrste sireva.

Treći deo je posvećen Slow Food Pozorištu, prostor u kom se nalaze radionice, izložbe, informativni sastanci s proizvođačima da bi saznali više o temama sisteme ishrane. U centralnom delu, zvanom dvorište, Slow Food će napraviti jedan održljivi povrtnjak da bi predstavila neke od njenih najvažnijih tema kao što su zaštita lokalnih namernica i semena, suvernitet i održivost hrane. Povrtnjak predstavlja međunarodnoj publici i 10.000 Dvorišta u Africi, jedan od glavnih projekata Slow Food-a.

For further information, please contact the Slow Food International Press Office:

Za više informazcija, molimo Vas kontaktirajte Mađunardonu Slow Food Redakciju:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

U Slow Food je uključeno više od miliona ljudi koji su posvećeni i koji vole dobru, čistu i pravilnu hranu. To uključuje kuvare, mlade, aktiviste, poljuprivrednike, ribare, stručnjake i akademike iz 158 zemalja; mreža od oko 100.000 članova Slow Food-a povezanih sa 1.500 lokalnih odeljenja širom sveta (poznati kao convivia); članovi doprinose i svojom članarinu i događajima i kampanjama koje organizuju; preko 2.500 zajednica hrane Terra Madre koje praktikuju proizvodjnu manjeg obima i održavaju kvalitetnu hranu širom sveta.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter