Slow Food se alatura campaniei ECI (Initiativa Cetateneasca Europeana) “Save Bees and Farmers” (Salvati albinele si fermierii)

21 Jan 2020 | Romanian

Pe masura ce ingrijorarea pentru declinul albinelor si al polinezatorilor este in crestere pe planeta, Slow Food s-a alaturat unei campanii europene cu scopul de a interzice pesticidele, de a transforma agricultura, a salva albinele si a conserva natura. Weekendul trecut Slow Food, impreuna cu organizatii partenere, au prezentat Initiativa Cetateneasca Europeana “Save Bees and Farmers” prin adunarea de semnaturi la demonstratia “Wir Haben Es Satt!” (We are fed up! – Ne-am saturat!) din Berlin.    

De-a lungul anilor Slow Food a depus eforturi pentru a atrage atentia asupra declinului dramatic in care se afla populatia de albine si a facut apel atat pentru interzicerea folosirii pesticidelor daunatoare cat si pentru distrugerea biodiversitatii asociate cu acest declin.

Doar agricultura sustenabila, ecologica si fara pesticide poate conserva biodiversitatea, poate reduce emisiile de gaze cu efect de sera si poate furniza o solutie pentru provocarile reprezentate de  schimbarile climatice. Ne alaturam Europei in lupta impotriva pesticidelor sintetice care continua sa distruga biodiversitatea si reprezinta o amenintare mortala pentru albine si alti polenizatori. Cu ECI (Initiativa Cetateneasca Europeana) ne angajam sa impunem o agricultura durabila, prietenoasa cu albinele in toata Europa”, spune Marta Messa, Consilier International Slow Food pentru Europa.

Un sfert din animalele salbatice din Europa sunt serios amenintate, jumatate din siturile naturale se afla in conditii nefavorabile iar serviciile ecosistemelor se deterioreaza. Intre timp milioane de fermieri sunt sufocati de preturi incorecte, lipsa sprijinului politic si presiunea marilor corporatii. 4 milioane de mici fermieri au disparut intre 2005 si 2016 de pe intreg teritoriul Uniunii  Europene. ECI face apel catre Consiliului Europei  pentru a introduce propuneri legislative pentru:

  1. Eliminarea pesticidelor sintetice in UE pana in 2035, cu o reducere de 30% pana in 2030, incepand cu cel mai periculos care sa devina 100% absent pana in 2035;
  2. Restabilirea biodiversitatii: restaurarea ecosistemelor in zonele agricole in asa fel incat agricultura sa devina un vector de vindecare a biodiversitatii.
  3. Sprijinirea fermierilor aflate in reconversie: reforma in agricultura prin prioritizarea agriculturii de subzistenta, diversa si durabila, sprijinirea cresterii rapide in agroecologie si practici bio si sa permita pregatirea si cercetarea independenta a fermierilor in domeniul agriculturii fara pesticide si OMG-uri.

Pe parcursul acestui an Slow Food va organiza mai multe activitati online si offline pentru a promova ECI si pentru a constientiza asupra declinului alarmant al albinelor, cu cel mai mare eveniment care va avea loc in luna aprilie, in Italia cu ocazia Slow Food Day 2020. Daca “Save Bees and Farmers” al ECI ar aduna 1 milion de semnaturi pana in septembrie 2020, Comisia si Parlamentul UE trebuie sa ia in considerare transformarea cerintelor campaniei in lege. Sunt 90 de organizatii din 17 state europene care sunt parte a campaniei pana in acest moment.

Sign the European Citizens’ Initiative: http://localhost/slowfood/save-bees-farmers/

Biroul de Presă Slow Food

[email protected]

Slow Food reprezintă o rețea mondială de comunități locale, înființată în anul 1989, pentru a preveni dispariţia hranei locale şi a produselor tradiţionale și pentru a contracara răspândirea restaurantelor fast food. Încă de la înființare, Slow Food s-a dezvoltat ca o organizație globală ce implică milioane de persoane din peste 160 de țări, ce depun eforturi pentru a se asigura că toată lumea are acces la o hrană bună, curată și echitabilă. Slow Food reprezintă organizația coordonatoare, sub egida căreia se desfășoară întreaga mișcare.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter