Slow Food pokreće Opservatorij o Biodiverzitetu

13 Oct 2015 | Serbian

«Iz srednjoročnog izvještaja Evropske Komisije o biodiverzitetu sve alarmantniji prikaz stanja»

Poslednjih je dana Evropska Komisija objavila srednjoročni izveštaj o nadgledanju biodiverziteta u Evropi. Dokument od 18 stranica zaključuje da u protekle 4 godine, uprkos napora preduzetih 2011 godine od strane država članica, nije došlo do poboljšanja statusa biodiverziteta staništa vezanih za poljoprivredu i nije došlo do napretka u postizanju ciljeva za 2020 godinu.

Konkretno, 77% evropskih staništa je i dalje u negativnom stanju a 56% biljnih i životinjskih vrsta je u opasnosti.

Nedavni izveštaj Evropske Komisije pokazuje da nije dovoljno ono što se radi i ukazuje na intezivnu poljoprivredu kao jedan od glavnih uzroka uništavanja biodiverziteta.

Smanjenje biodiverziteta koje je u toku može dovesti do izumiranja jedne od deset vrsta do kraja ovog veka. Prema rečima naučnika, mi doživljavamo šesto masovno izumiranje u istoriji a čovek i njegove aktivnosti su njegov glavni uzrok.

Piero Sardo, predsednik Fondacije Slow Food za Biodiverzitet, podseća da:

« Slow Food radi na zaštiti poljoprivredno-prehrambenog biodiverziteta već više od 15 godina a sa svojim projektima Presìdi (Zaštita) i Arca del Gusto (Kovčeg Ukusa) je dostigao konkretne rezultate u mnogim zemljama sveta o čemu svedoči istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Torinu i Palermu. Ali to je kap u moru» dodaje on «i mi moramo jasno i glasno reći da je potrebna prava i kompletna kulturna revolucija: ova se katastrofalna situacija može promeniti samo promenom strukture potrošnje svih nas. Od danas otvaramo novu fazu, da bi se reagovalo u situaciji krajnje nužde: Slow Food osniva Opservatorij o agro-biodiverzitetu kroz koji ćemo pokušati obaveštavati na jednostavan i pristupačan način, fokusiraćemo se na problematične situacije, navešćemo moguća rješenja i naglasiti već postignute pozitivne rezultate, tako da se pozitivna iskustva budu mogla ponoviti i prilagoditi različitim lokalnim situacijama. Izbor između dva proizvodna modela mora da bude jasan: intenzivna proizvodnja hrane je glavni uzrok gubitka biodiverziteta. Model multifunkcionalne poljoprivrede, svestrane i u malom obimu je u stanju održavati tokom vremena kvalitet i reproduktivnost prirodnih resursa, očuvati biodiverzitet i osigurati integritet ekosistema».

Ovde možete da vidite web stranicu Slow Food Opservatorija o Biodiverzitetu: http://www.fondazioneslowfood.com/en/our-themes/biodiversity/monitoring-biodiversity/

Za više informazcija, molimo Vas kontaktirajte Mađunardonu Slow Food Redakciju:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

U Slow Food je uključeno više od miliona ljudi koji su posvećeni i koji vole dobru, čistu i pravilnu hranu. To uključuje kuvare, mlade, aktiviste, poljuprivrednike, ribare, stručnjake i akademike iz 158 zemalja; mreža od oko 100.000 članova Slow Food-a povezanih sa 1.500 lokalnih odeljenja širom sveta (poznati kao convivia); članovi doprinose i svojom članarinu i događajima i kampanjama koje organizuju; preko 2.500 zajednica hrane Terra Madre koje praktikuju proizvodjnu manjeg obima i održavaju kvalitetnu hranu širom sveta.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter