Slow Food Lanceert het Biodiversiteit Observatorium

13 Oct 2015 | Flemish

De tussentijdse evaluatie van de Europese Commissie wijst op een toenemende alarmerende situatie 

De Europese Commissie heeft zijn tussentijdse evaluatie van de EU- biodiversiteitsstrategie een aantal dagen geleden gepubliceerd. Ondanks de inzet die de lidstaten in 2011 beloofd hadden, is er na vier jaar tijd weinig tot geen verbetering te zien in de toestand van de biodiversiteit in natuurlijke habitats in landbouwgebieden. Ook is er geen vooruitgang geboekt in het bereiken van de afgesproken doelstellingen voor 2020, besluit het 18-pagina lang document.

Het verslag benadrukt dat 77% van de Europese habitats er slecht aan toe zijn, en dat 56% van de planten- en dierensoorten met uitsterven bedreigd worden. Dit recente verslag van de Europese Commissie wijst ons op het feit dat we niet genoeg inspanningen leveren om biodiversiteitsverlies te stoppen en beschuldigt de intensieve landbouw als één van de grootste oorzaken voor het ondermijnen van het belang van biodiversiteit.

Het aanhoudende biodiversiteitsverlies zou ertoe kunnen leiden dat één op tien soorten zal uitsterven voor het einde van deze eeuw. Experten zijn het eens dat we getuige zijn van de zesde massa-extinctie, die voornamelijk door de mens veroorzaakt wordt.

“Slow Food werkt al meer dan 15 jaar voor het behoud van landbouw- en voedingsbiodiversiteit,” legt Piero Sardo uit, president van de Slow Food Stichting voor Biodiversiteit. “Met de Presidia en Ark van de Smaak projecten heeft Slow Food concrete resultaten bereikt in vele landen over de hele wereld, wat ook wordt bewezen door een studie van de Universiteit van Turijn en de Universiteit van Palermo. Ondanks dit werk blijft Slow Food’s bijdrage een druppel in de oceaan.” Piero Sardo voegt hieraan toe dat “de nood dringt voor een culturele revolutie. Deze desastreuse situatie kan alleen omkeren als we ons consumptiegedrag radicaal veranderen. Om een antwoord te bieden op deze extreme noodtoestand, starten we vanaf vandaag een nieuwe fase. Slow Food richt een observatorium voor agrobiodiversiteit op, waarmee we informatie op een simpele en toegankelijke manier willen aanbieden. Zo willen we problematische situaties in het licht stellen en mogelijke oplossingen suggereren. Ook willen we op goede voorbeelden wijzen zodat deze positieve ervaringen kunnen nagevolgd en aangepast worden aan unieke, lokale situaties. De keuze tussen de twee productiemodellen moet duidelijk zijn. Waar intensieve voedingsproductie de hoofdoorzaak is voor het verlies van biodiversiteit, kan een multifunctioneel, polyvalent en kleinschalig landbouwmodel de kwaliteit en hernieuwbaarheid van de natuurlijke hulpbronnen behouden en biodiveristeitsverlies tegengaan. Alleen dit laatste model kan daarbij ook de integriteit van het ecosysteem garanderen.”

De website van het Slow Food Biodiversiteit Observatorium kan hier bezocht worden.

Voor meer info kan u terecht bij de persdienst van Slow Food International:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected] 

Slow Food telt miljoenen geëngageerde mensen die gepassioneerd zijn door lekkere, pure en eerlijke voeding. Het zijn koks, jongeren, activisten, landbouwers, vissers, experts en academici, verspreid over 158 landen. Het netwerk telt meer dan 100.000 Slow Food leden in 1.500 lokale afdelingen (convivia) wereldwijd. Zij dragen bij met hun lidmaatschap en organiseren events en campagnes. Daarnaast zijn er 2.500 Terra Madre voedselgemeenschappen die op kleine schaal duurzame en kwaliteitsvolle voeding produceren.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter