Slow Food-evenementen in Brussel zetten duurzame voeding in de kijker

18 Nov 2013 | Dutch

Terwijl de Europese Commissie zijn eerste Europese Communicatie over de duurzaamheid van het Voedingssysteem organiseert, pakt Slow Food* uit met de conferentie Een Gemeenschappelijke Europese Duurzame Voedingspolitiek – Wishful Thinking of Realiteit? Deze zal plaats vinden op 28 november in het Europees Parlement, onder toezicht van Vice-President en lid van de Europese Groenen, Isabelle Durant. De conferentie zal nagaan hoe het gesteld is met de duurzaamheid van onze voeding in het kader van de Europese politiek en hoe dit kan evolueren naar een meer holistische en geïntegreerde aanpak, en wil een opportuniteit creëren voor open uitwisseling van standpunten tussen burgers en vertegenwoordigers van de Europese instellingen. Slow Food stichter Carlo Petrini zal de conferentie afsluiten met een oproep naar de beleidsvoerders om van duurzame voeding een topprioriteit te maken. Daarbij zal hij ook de noodzaak benadrukken om een Europese Duurzame Voedingspolitiek te creëren die een radicale verandering in ons voedingssysteem teweegbrengt. Hij zal van de gelegenheid gebruik maken om leden van de Europese instellingen uit te nodigen hun engagement voor duurzame voeding te demonstreren door een traditioneel voedingsproduct te nomineren dat verbonden is met hun cultuur en afkomst. Dit product zal dan toegevoegd worden aan de Slow Food Ark of Taste cataloog van bedreigde voedingsmiddelen.

Wilt u deelnemen aan deze conferentie, vul dan het registratieformulier onderaan deze link in: http://localhost/slowfood/sloweurope/pagine/eng/application/conferenza.lasso

Op dezelfde dag organiseert het Slow Food Brussels Convivium het evenement Change for good, clean and fair food. Daarmee wil het convivium wijzen op het belang van lokale en duurzame voeding. Dit zal gebeuren op het Luxemburgplein, recht voor het Europees Parlement. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen en te proeven van duurzame voeding. Lokale producenten zullen er gratis proevertjes uitdelen van kaas, speltbrood, waterkers, fairtrade chocolade en Belgische wijnen. Ook aanwezig: enkele vertegenwoordigers van Disco Soup, die in samenwerking met het Slow Food Jeugdnetwerk soep maken van overschotten van heerlijke groenten die anders verloren zouden gaan. Het Disco Soup-evenement maakt deel uit van een reeks gelijkaardige evenementen die onlangs hebben plaatsgevonden in Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Korea en Mexico. Daarbij wordt gewezen op de verspilling van voedsel. Change for good, clean and fair food wordt georganiseerd in samenwerking met Slow Food, Rabad, PiqNiq en La Ferme de nos Pilifs.

De volgende dag, op 29 november, zal Petrini samen met Directeur-Generaal José Graziano van het FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie) het woord voeren op de conferentie Family Farming: Een dialoog voor duurzamere landbouw in Europa en wereldwijd. Tijdens deze conferentie, georganiseerd door de Europese Commissie, zullen de deelnemers de rol van familiale landbouw nader bekijken, alsook de belangrijkste uitdagingen en prioriteiten voor de toekomst bepalen en uitzoeken hoe familiale landbouw het best kan ondersteund worden. Familiale landbouw is een steunpijler van een duurzaam voedingssysteem. Daarom hebben de Verenigde Naties 2014 uitgeroepen tot het International Year of Family Farming. De conferentie kan gevolgd worden via webstreaming en het programma is beschikbaar op de website van de Europese Commissie):

http://ec.europa.eu/agriculture/events/family-farming-conference-2013_en.htm

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter