Slow Fish 2017 in Genua: Wij zijn het net!

24 Mar 2017 | Dutch

De website Slow Fish 2017 is nu online: http://slowfish.slowfood.it/?lang=en

De achtste editie van Slow Fish – het internationale evenement georganiseerd door Slow Food en de Regio Ligurië – vindt plaats vanaf donderdag 18 mei tot zondag 21 mei 2017 in de Porto Antico van Genua (Italië). Dit internationale evenement, gewijd aan de wereld van vis en mariene ecosystemen, combineert het genoegen van voedsel met de bescherming van de biodiversiteit van zeedieren en verschaft de bezoekers gratis toegang.

Slow Fish 2017 ziet de deelname van afgevaardigden uit talrijke landen: Australië, Democratische Republiek Congo, Denemarken, Ecuador, Frankrijk, Ierland, Italië, Japan, Marokko, Nederland, Rusland, Senegal, Zuid-Korea, Spanje, Zweden, Tunesië, Oeganda en de Verenigde Staten.

Leden van het internationale netwerk Slow Fish zijn de waarlijke protagonisten van dit evenement: vissersgemeenschappen, biologen, chef-koks, consumenten, deskundigen en bezoekers. Ze nemen allen deel aan deze reis door zeeën, oceanen en zoetwater met als doel de complexiteit van de onderwaterwereld te begrijpen en het beheer van de zeerijkdommen te verbeteren.

Het thema van dit jaar is: Wij zijn het Net: omdat wij allen deel uitmaken van een onderling verbonden en levend systeem waarop wij invloed uitoefenen wanneer we vis-, schaal- en schelpdierproducten kopen. Het netwerk van Slow Fish wil de aandacht vestigen op de dringende behoefte aan visserijmethoden die handelen in overeenstemming met de delicate onderlinge verbindingen van het net. Het net is hier niet alleen een visserij-instrument maar een weefsel van relaties: water, bodem, micro-organismen, vissen, vissers en consumenten.

Langs de kust van de Porto Antico stelt de Slow Fish Markt verse vis, conserven, zoutvariëteiten, specerijen, extra vergine olijfolie en nog veel meer ten toon. Hier kunnen de bezoekers kennis maken met de producenten en de vissers die achter de zeeproducten van de Slow Food Presidia staan. Onder hen zijn de mediterrane Prud’homies en het Presidium Natural Breton Oyster uit Frankrijk; de kleinschalige vissers van het Presidium van de Lagune van Orbetello in Italië, producenten van de bottarga di cefalo (een traditioneel conserveproduct van gezouten harderkuit), die zeebaars en zeebrasem telen voor de instandhouding van het visbestand; en het Presidium van de traditionele vissers van de Waddenzee uit Nederland – die als laatsten vissen met vaste en niet-bodemberoerende vistuigen op een beperkt aantal zeedieren.

Ook zullen er verschillende voedselgemeenschappen Terra Madre aanwezig zijn die werken met vis, schaaldieren en afgeleide producten: de mangrovevissers uit Muisne in Ecuador, die werken aan een project voor het herbevolken van de mariene fauna en de schelp- en schaaldieren en dat tegelijkertijd de mangrovebossen beschermt; een kok van de ambachtelijke vissers Aglou in Marokko; een vertegenwoordiger van de Tarja-gemeenschap van inheemse Itelmen uit Kamchatka (Rusland) die zich sinds lange tijd bezig houden met het vissen en verkopen van wilde zalm; een groep van ambachtelijke vissers van het eiland Kerkennah (Tunesië) die voor het vangen van vis de charfia gebruiken, een met 4.000 dadelpalmbladeren vervaardigde fuik; de Nkombwe vissers van de noordelijke oevers van het Victoriameer in Oeganda.

Op de Slow Fish Markt kan het publiek genieten van verse ingrediënten tijdens 18 evenementen Fish-à-Porter: een keuken waarin ambachtslieden en chef-koks proeverijen organiseren met mariene biologen en vissers.

Het programma van de evenementen omvat ook conferenties met als thema de gezondheid van de mens en het milieu, het brede panorama van deugdzame zeevruchten, de bescherming van de biodiversiteit, het beperken van voedselverspilling en migratievraagstukken; Dinner Dates met sterren van de Italiaanse en internationale keuken; Slow Path: begeleide rondleidingen, gericht op het ontdekken van goede visserijpraktijken, verhalen over de zee en de boeiende personages van het evenement.

De bezoekers krijgen de kans om smakelijke specialiteiten te ontdekken, ook van de sector Street Food en eetkraampjes en kunnen genieten van een selectie van ambachtelijk bier. In de middag- en avonduren organiseert de Enoteca – met 300 door de Wine Bank geselecteerde merken – de Tijdelijke Proeverijen. In de Chefs’ Alliance Kitchen zullen 15 Italiaanse en buitenlandse koks elkaar afwisselen en bij het koken gebruik maken van producten die het milieu en het dierenwelzijn respecteren. In de zone Mixology kan het publiek meer te weten komen over de geschiedenis en de ingrediënten van cocktails, om ze vervolgens zelf, onder begeleiding van ervaren bartenders, te bereiden. Het Pizza Point biedt op het thema vis geïnspireerde pizza’s, bereid door de beste pizzaioli, en de Shrimp Spot serveert de rode en roze garnalen uit Sanremo, rauw of gekookt.

Al het laatste nieuws over Terra Madre Salone del Gusto 2016 is te vinden online: http://slowfish.slowfood.it/?lang=en. Om persaccreditatie aan te vragen, kunt u hier terecht: http://slowfish.slowfood.it/homepage/462-2/?lang=en

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Persbureau Slow Food International

[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Slow Food is een wereldwijde basisorganisatie die een wereld beoogt waarin alle personen toegang hebben tot en kunnen genieten van voedsel dat goed voor hun is, goed voor de degenen die het verbouwen en goed voor de planeet. Bij Slow Food zijn meer dan één miljoen activisten, chef-koks, deskundigen, boeren, vissers en academici betrokken, in meer dan 160 landen. Onder hen, een netwerk van ongeveer 100.000 leden van Slow Food die verbonden zijn aan 1.500 plaatselijke afdelingen en met hun lidmaatschap een bijdrage leveren, ook door middel van de door hun georganiseerde evenementen en campagnes. Als onderdeel van het netwerk, wordt door meer dan 2.400 voedselgemeenschappen Terra Madre wereldwijd een kleinschalige en duurzame productie van kwaliteitsvoedsel toegepast.

Slow Fish. Tijdens het tweejaarlijks in Genua (Italië) georganiseerde evenement Slow Fish komen academici, onderzoekers, kleinschalige vissers, vertegenwoordigers van overheidsinstanties en liefhebbers samen om te praten over duurzame visserij en productie, verantwoordelijke visconsumptie en de gezondheid van de zee- en zoetwaterecosystemen. Een grote markt, conferenties, vergaderingen, workshops en proeverijen maken Slow Fish tot een uniek evenement dat geheel gewijd is aan de wereld van vis. Het evenement wordt tweejaarlijks, in de oneven jaren georganiseerd.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter