SLOW FISH 2015 во Џенова: Време е да се промени правецот!

25 Mar 2015 | Macedonian

Веб страната на SLOW FISH може да се види online на: http://slowfish.slowfood.it/en/

Седмото издание на slow fich -меѓународен настан организиран од страна на регионалната власт на Лигурија и слоу фуд ќе се оддржи од вторник 14 Мај до сабота 17 Мај 2015 на пространото крајбрежје на Џенова­-Античко пристаниште, во Италија.Посветена на светот на рибите и морските екосистеми, одкако ке ги поздрави гостите од Џенова и целиот свет,настанот,со слободно учество, ке се одвива на доковите со поглет на море.Единствен настан што ѓи соединува задоволствата на исхраната заштитувајки ја истовремено биоразличноста на морските видови.

Темата на овогодишното издание е:време е да се смени правецот!Во годината на саемот Ехпо во Милано,каде што Slow Food ке учествува со свој простор,целта е да се соберат сите учесници во заштитата на океанот бидејки е првиот чекор за заштита на еден од најважните извори на храна на планетата.Заради ова,во Slow Fish ке учествуваат рибари,готвачи,потрошувачи,морски биолози,стручна јавност и посетители барајки решенија за подобрување на управувањето со морските залихи.

Slow fish 2015 ке се фокусира на Средоземното море вклучувајки делегати  од голем број земји,со заеднички интерес-подобрување на состојбата на Средоземното море.Делегатите ке пристигнат во Џенова од 18 земји:Франција,Шпанија,Италија,Турција,Албанија,Алжир,Мароко,Мавританија,Ирска,Крим,Естонија,Германија,Велика Британија,Норвешка,Тунис,Јижна Кореја,Холандија и САД.

Програмата на настанот ке биде фокусирана на размена на искуства со дегустации и размислувања во однос на културата на исхраната и традицијата:во 21 дегустациски центар,преставници од занаетот и готвачи со помош на морските биолози и рибари ке ги престават своите специјалитети.Во овие работилници за дегустација ке бидат претставени важни прашања на теми како што се биодиверзитетот и со поддршка на некои од најпознатите морски биолози ке бидат оджани осум лекции од Мастер-познавачи на храната и четири вечерни датуми со звезди од италијанската и интернационалната кујна.

Новост на овогодишното издание 2015 ке биде и присуството на околу 30 производители од двата Лигуриски светски пазари Каиро Монтеноте и Саразана кои покрај рибниот пазар на настанот ке понудат богат приказ на свежи и конзервирани риби,како и масла,зачини,соли,алги и други производи од риба.

Овогодишното издание на Slow fish уште еднаш ке понуди конференциска програма за така-наречените водени работилници, што ке обезбеди можност да се разгледаат различни прашања со сета нивна комплексност,со отворена дискусија помеѓу рибари од целиот свет кои ке можат да ги споделат своите проблеми и перспективи,експерти ке зборуваат за прашања кои влијаат на морските еко системи и за искуствата на мажи и жени посветени на зачувување на планетата.Во осум лаборатории,по две во секое попладне ке се обезбеди простор за сведоштва ,размена на искуства и размислувања од мрежа на преставници на Slow fish кои работат за споредба на актуелната состојба и иднината на еко системот и риболовот во Средоземното море.

Посетителите уште еднаш ке имаат можност да откријат фкусни специјалитети во просторот на  street food и да уживаат во чаша вино од енотеката на Поленцо вино или домашно пиво  на beer piazza.Оваа година изборот на пиво ке биде уште повеке импресивен збогате со типови на домашно италијанско пиво преставени на листата на Slow food(Водич на пивото на Италија).

За повеке информации ве молиме да ги контактирате прес службите на Slow food:

Паола Нано, 39 329 [email protected]

Slow food засегнува повеќе од еден молион луѓе страсно посветени на изборот на добра,чиста и исправна исхрана.Во тоа се вклучени готвачи,активисти,земјоделци,рибари,експерти и академци од 158 земји;мрежа од околу 100.000 членови на Slow food групирани во 1.500 локални ограноци ширум светот(познат како конвивиа),придонесуваат преку нивната членарина како и преку настаните и кампањите што ги организираат;над 2.500организации, преставници на кујната на сопствената земја практикуваат ограничени-состанцијални производства на квалитетна храна низ целиот свет.

Slow fish.За време на Slow fish која ке се одржи во Џенова,Италија,научници,истражувачи,мали рибари,преставници на државни органи и ентузијасти ке се состанат на разговори за воздржан риболов и производство,одговорна потрошувачка на риба и зачувување на морските и слатководните еко системи.Големиот пазар,конференциите,состаноците,работилниците и дегустациските сесии прават Slow fish да биде единствен настан посветен на светот на рибата.Настанот се оддржува во непарни години.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter