Să apărăm muntele!

14 Jul 2015 | Romanian

La Cheese 2015 puncte de vedere și produse ale locuitorilor ai ținuturilor de la altitudine din toată lumea

Brânzari, păstori, producători de hrană montană, agricultori care trăiesc și lucrează zi de zi în munți fac față unei situații foarte critice. În ultimii 60 de ani dezvoltarea industrială și urbanizarea au depopulat progresiv munții din întreaga lume și multe activități legate de producția tradițională  de brânză au dispărut. Obstacolele pe care comunitățile montane trebuie să le depășească zi de zi sunt multe: obstacole geografice, normative și sociale.

Cu toate acestea, zonele montane sunt încă gazda unui patrimoniu extraordinar de ecosisteme, varietăți vegetale, rase animale, culturi și producții de hrană speciale. Animalele sunt hrănite pe pajiști bogate în biodiversitate, este conservată posibilitatea de a prelucra laptele crud proaspăt, se practică transhumanța (perioada migrației estivale pentru pășunat) și folosirea tehnicilor artizanale, toate acestea fiind factori determinanți pentru calitatea brânzeturilor montane.

De când Slow Food s-a angajat alături de brânzarii și păstorii care rezistă presiunilor la care sunt supuși, și evenimentul Cheese este ocazia pentru a-i promova, Prezidiile Slow Food din zonele montane fac față unor realități rurale care – de la producătorii de miere și pâine, de la flora spontană la vin – au prezervat în patrimoniul local brânzeturi, cereale, salamuri care sunt destinate dispariției, conservând și transmițând practici străvechi, menținând pășunile (chiar și cele de la altitudini mari, la 2000-2500 metri) altfel condamnate la sălbăticire.

Printre Prezidiile montane prezente la Cheese, vin din Italia, Heritage Bitto, Tuma Macagn, Upper Elvo Raw Milk Butter, Sole, Rabbi and Pejo Valleys Casolét, Moena Puzzone și High Mountain Honeys. Din Bulgaria, Prezidiul brânzeturilor obținute din lapte din Bulgaria, Pecora karakacian, Brânza verde de Cernâi Vit și din Transilvania, din România va fi Prezidiul Brânza de burduf, produsă pe pantele munților Bucegi, printre cei mai înalți din munții Carpați. Va fi și Brousse di capra del Rove din Franța și Prezidiul alpin Vacherin, Prezidiul Emmentaler și cel de la Sbrinz din Elveția. Din Polonia, Prezidiul Oscypek din munții Tatra, unde trăiește neamul bața, o cultură pastorală specifică.

Vor sosi și Brânzeturile de la Mavrovo Reka, din Macedonia, printre care și Kashkaval din lapte de capră montană și Bieno sirenje. Din Turcia, Türkmen saçak și Kars gravyeri, în pericol de dispariție din cauza tot mai răspânditei mecanizări a procesului de caseificare, scăderea populației de rase bovine autohtone și a normelor rigide ale Uniuniii Europene.

Pe parcursul celor patru zile ale manifestării, aceștia dar și alți producători vor relata despre poveștile lor și vor discuta cu privire la provocările care îi așteaptă. În cadrul conferinței Povești de la munte: produse și proiecte de relansare a ținuturilor înalte, se va vorbi despre instrumentele necesare pentru a susține păstorii, brânzarii și tăranii care aleg să trăiască în continuare la munte și pentru a promova munca noilor generații care investesc în viitorul acestor teritorii.

Tendințele recente de repopulare a zonelor montane ce vin din partea noilor generații sunt pe cât de timide pe cât de semnificative. Un exemplu îl va oferi Prezidiul din Bitto (Lombardia, Italia), unde producătoarea de brânzeturi cea mai tânâră are 18 ani iar colegii săi au 20, 30, 35 de ani: o întreagă generație care a luat locul părinților.

Vor fi prezente în cadrul Cheese 2015 povestiri ale brânzarilor care au decis să reia producția propriilor lor cheaguri, opunându-se chimizării și industrializării. Povestiri despre rezistența contra unor legi severe și supraigienizante, precum în Bulgaria unde producătorii Brânzei verzi de Cernâi Vit se luptă pentru a păstra o practică de producție antică, obstrucționată de rigide interpretări legislative.

În atelierul I formaggi transfrontalieri: a Est dell’Arco Alpino se vor confrunta producții deosebite care pun în valoare economia montană și mențin active regiunile alpine. Se vor degusta produsele teritoriilor transfrontaliere din nord-estul Italiei, din Austria și din Slovenia: Formadi frant din Friuli Venezia Giulia, Graukäse din Valle Aurina din Trentino Alto Adige și Morlacco del Grappa di malga din regiunea Veneto, Prezidii Slow Food italiane; Tolminc din Valle Soca-Isonzo in Slovenia, Bergkäse (brânză de munte din pădurea Bregenz), produsă în Austria.

Aceste brânzeturi vor demonstra că filiera hranei, dacă este susținută de un plan strategic, poate fi un mijloc mai eficace de relansare a unei regiuni prin valorizarea economiei locale. De ce atunci enormul potențial al zonelor montane nu are un corespondent într-o strategie de politică publică? Îndepărtarea politicilor de zona montană și lipsa unor instrumente de acțiune au contribuit de-a lungul anilor la marginalizarea și devalorizarea acestor teritorii devenite din ce în ce mai fragile. Cheese 2015 are drept scop să fie ocazia unei dezbateri pe această temă.

În Ce platformă de acțiune să avem pentru viitorul zonelor montane, se va discuta despre cum vor fi munții fără munteni. Vor fi dezbătute probleme legate de dreptul asupra terenurilor precum și despre dificultățile de acces la pășunile publice montane. Primari, crescători de animale și decidenți politici vor discuta împreună despre ideea unui posibil pact între instituții, teritorii și ciobani pentru a depăși obstacolele și pentru a vedea în regiunile montane o oportunitate, nu o problemă ce trebuie rezolvată.

Piața Biodiversității va oferi brânzeturi, miere, legume, rădăcinoase, fructe, floră spontană și alte produse cultivate sau culese din zonele montane din întreaga lume, din Anzi până în Caucaz, trecând prin Pirinei, Alpi și Apenini. O bucătărie organizată în piață va oferi, de asemenea, oportunitatea de a degusta, în fiecare zi, specialități gastronomice ce țin de tradițiile montane și preparate de bucătarii rețelei Slow Food.

 

Evenimentul Cheese este posibil datorită eforturilor companiilor care cred în viitorul sectorului produselor lactate de calitate, și printre acestea Partenerul Oficial: Consorzio Parmigiano Reggiano, Lurisia, Pastificio Di Martino, Italia Radeberger Gruppe.

Cheese este un eveniment internațional bienal organizat de Slow Food și orașul Bra (Italia). Evenimentul dedicat formelor pe care le ia laptele, acum la ediția a 10-a, a dat naștere unei rețele internaționale de brânzari și artizani brânzari.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Internațional de presă Slow Food:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Orașului Bra: Raffaele Grillo – Elena Martini +39 0172 438278, [email protected]
 www.slowfood.it  – www.comune.bra.cn.it

Slow Food mobilizează peste un milion de persoane dedicate şi pasionate de hrana bună, curat preparată şi corect preţuită. Printre acestea se numără bucătari şefi, tineri, activişti, mici fermieri, pescari tradiţionali, experţi şi cadre didactice din mediul academic din peste 158 de ţări; o reţea de peste 100.000 de membri Slow Food constituită în 1.500 de comunităţi locale pe plan internaţional (comunităţi numite convivia), ce contribuie prin cotizaţia de membru, precum şi prin evenimentele şi campaniile pe care le organizează; şi peste 2.500 de comunităţi Terra Madre care practică producţia sustenabilă şi pe scară redusă, de hrană de calitate, în întreaga lume.

 

 

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter