Programul Evenimentului Terra Madre Balcani 2014

12 Jun 2014 | Romanian

Cea de-a treia ediție a Terra Madre balcani, eveniment organizat de către Kinookus, cu sprijinul Slow Food,  se va desfășura în perioada 19 – 22 iunie  în Dubrovnik și aduce împreaună comunități preocupate de hrană, din ud-Estul Europei pentru a celebra împreună bucatele tradiționale și pentru a trage un semnal de alarmă pentru protejarea moștenirii rurale. Peste 200 de delegați din 11 țări (Albania, Bosnia șiHerțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Republica Macedonia, România, Serbia și Turcia) vor participa la eveniment.

Carlo Petrini, fondatorul și președintele Slow Food, va participa  la Terra Madre Balkans și va lua cuvântul în cadrul a două conferințe,sâmbătă 20 iunie.

Ca element esențial al evenimentului, va fi organizat târgul Earth Market, cu reprezentanți din 68 de comunități din Sud-Estul Europei amplasat în istoricul parc Gradac. Târgul va întruni în total 32 de standuri cel puțin câte unul  pentru fiecare dintre cele 11 țări participante, unele dintre ele oferind produse ale Presidia Slow Food  sau Arca Gusturilor. Târgul va expune de asemenea produse ale Presidiilor Slow Food Presidia din diferite țări, cum ar fi: Mavrovo Reka Brânză de Pășuni Alpine (Macedonia),  Brânză de Burduf din Munții Bucegi (România), Gledić Crvena Ranka Rakija de prune  (Serbia), Seyez Wheat Bulgur (Turcia).

Unele dintre produsele pe care le veți putea găsi la Earth Market sunt, de exemplu – o selecție de brânzeturi și produse din lapte, autohtone croate, cum ar fi ‘škripavac’, – brânză produsă din laptele ce provine de la rasa Busha (ambele și brânza și rasa nominalizate în Arca Gusturilor), brânză uscată în formă de con, din regiunea Međimurje, brânză de capră din estul Slavoniei precum și binecunoscuta Paški – brânză de la o fermă familială de pe insula Pag.

Târgul este un loc unde se pot descoperi și gusta mâncăruri rare și unde poți afla informații la prima mână sau să comunici direct cu producătorii sau cu cei care aduc cu ei experiența și cunoașterea strămoșească dintr-o zonă anume împreună cu tehnici tradiționale de producție care dau caracteristici distincte produselor. Această modalitate de educație gastronomică vă oferă șansa să experimentați mâncarea folosind mai multe simțuri: de la văz șiauz și până la degustarea și perceperea aromei.

Vă prezentăm câteva dintre conferințele care se vor desfășura cu ocazia Terra Madre Balcani, la Universitatea din Dubrovnik, Campus, Amfiteatru:

–       Terra Madre Balcani Conferinț Plenară: delegații Terra Madre Balcani se vor întruni în ședință plenară, unde vor fi prezentate subiectele importante de discuție din zilele noastre: de la rolul pe care îl joacă UE în sprijinirea micilor producători în regiune șipână la necesitatea practicării unui pescuit durabil în marea Adriatică; de la produsele tradiționale și cu Indicație Geografică, la Arca Gusturilor, proiect implementat de Slow Food, precum și celelalte proiecte Presidia; de la rolul tineretului în agricultură și producția de hrană, până la nevoia de educare a gustului pentru publicul larg, în Balcani. Vineri 20 iunie, 10:30 am – 1:00 pm.

–       Sprijinirea micilor fermieri în Balcani: UE este adesea blamată pentru impunerea de reguli foarte stricte și constrângeri pentru micii producători și amenințând prin asta tradiția și cunoașterea locală și pe micii producători artizanali de produse locale. Această conferință își propune să introducă în discuție principiul flexibilității și să prezinte studii de caz în care guvernele statelor balcanice au folosit această oportunitate. Conferința va prezenta un Compendiu al politicilor elaborate în cadrul proiectului ESSEDRA în parteneriat cu Forum Synergies și care, după amendamentele necesare,va fi lansat oficial. Vineri, 20 iunie 3:00 – 5:00 pm.

–       Conferința despre Produse Tradiționale și Produse cu Indicație Geografică Protejată (IGP): În vreme ce în Europa sunt peste 1400 de produse cu indicație geografică, puține dintre acestea sunt din Balcani. Organizată de FAO și REDD, această conferință își propune să aducă puțină lumină în procesul care duce la obținerea protecției de Indicație Geografică. Cazul mandarinelor din Valea Neretva Croația și a cârnaților kulen din regiunea Baranja vor fi prezentate împreună cu prezentarea Hrvatski Otočni Proizvod, lansată de Ministrul Dezvoltării din Croația. Vineri 20 iunie, 5:30 – 8:00 pm.

–        Dincolo de Arca Gusturilor  – Definirea strategiei Terra Madre Balcani pentru Salvgardarea Tradițiilor Culinare amenințate cu dispariția: Peste 120 de produse din Balcani și Anatolia au fost înregistrate în Arca Gusturilor – catalogul internațional Slow Food pentru bucatele amenințate cu dispariția. Produsele fac parte din cultura gastronomică a comunităților locale, care din varii motive economice, politice sau sociale, nu pot susține producerea acestor mâncăruri balcanice unice. Principalul scop al rețelei Terra Madre Balcani este să definească pașii viitori pentru a salva aceste produse de la dispariție, în vreme ce sprijină și comunitățile locale preocupate de hrană. În deschiderea conferinței, domnul Carlo Petrini va tine un discurs. Sâmbătă 21 iunie 10 – 12 am.

Pentru a consulta programul complet al conferinței, vă rugăm să accesați: www.essedra.com

Pentru mai multe informații:

www.slowfood.com

www.terramadre.org

http://www.slowfoodfoundation.com/

www.kinookus.com

Michele Rumiz

Slow Food – Coordonator Zonal pentru Balcani

+39 0172 419 746; [email protected]

Paola Nano

Slow Food International – Biroul de Presă

[email protected]

Ivo Kara Pesic

Coordonatorul Evenimentului și liderul Slow Food Dubrovnik – KinoOkus

+385 95 9295 764; [email protected], [email protected]

Evenimentele internaționale Terra Madre și Salone del Gusto se vor desfășura la Torino în perioada 23- 27 octombrie. Salone del Gusto și Terra Madre se vor desfășura încă o dată în aceeași perioadă și se vor bucura de prezența comunităților alimentare ce aparțin Terra Madre din întreaga lume. Evenimentul va reuni, de asemenea producători alimentari, Slow Food Presidia și bucătari și vor fi organizate Ateliere de educația gustului și alte activități educaționale. Salone del Gusto și Terra Madre 2014 din Torino vor găzdui o zonă expozițională de aproximativ 100 de metri pătrați dedicată în exclusivitate Balcanilor și unde mai mult de 50 de comunități producătoare de hrană și Slow Food Presidia își vor prezenta și vinde produsele.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter