Program Terra Madre Balkan 2014

12 Jun 2014 | Bulgarian

Treći skup Terra Madre Balkan organizuje Kinookus uz podršku Slow Food. Odžava se u Dubrovniku od 19 do 22. jula i okuplja na jednom mestu prehrambene zajednice Jugoistočne Evrope da veličaju svoje prehrambene tradicije i pozivaju na akciju očuvanja svog ruralnog nasleđa. Više od 200 delegata dolazi iz 11 država: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova*, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Srbije i Turske.

Carlo Petrini, osnivač i predsednik Slow Food, učestvuje na Terra Madre Balkan i govori na dve konferencije u subotu, 21. juna.

Pijaca planete Zemlje sa predstavnicima 68 prehrambenih zajednica Jugoistočne Evrope je, kao glavni deo manifestacije, postavljena u istorijskom parku Gradac. Na 32 štanda – bar jedan za svaku od jedanaest zemalja učesnica – predstavljeni su i neki od proizvoda iz Slow Food prezidije (Slow Food Presidia) i Riznice ukusa (Ark of Taste). Na pijaci će se videti deo proizvoda iz Slow Food prezidije iz različitih zemalja kao što su: sirevi iz regiona Mavrovo Reka  (Mavrovo Reka Mountain Pasture Cheeses) iz Makedonije, Bucegi Mountains Branza de Burduf iz Rumunije, Gledićka šljivovica od crvene ranke (Gledić Crvena Ranka Plum Rakija) iz Srbije i Seyez Wheat Bulgur iz Turske.

Neki od proizvoda koji se mogu naći na Pijaci planete Zemlje su, na primer, grupa autohtonih sireva i mlečnih proizvoda Hrvatske kao što je “škripavac”, sir od mleka krave buše (nominacija rase i sira za Riznicu ukusa (Ark of Taste)), suvi kupasti sir iz Međumurja, kozji sir iz istočne Slavonije i nadaleko poznat Paški sir sa porodične farme na ostrvu Pag.

Pijaca je mesto gde se mogu otkriti i probati neki retki prehrambeni proizvodi, čuti priče iz prve ruke i učiti od proizvođača i drugih koji su sa sobom doneli lično iskustvo i stara znanja o teritoriji, tradicionalnim proizvodnim tehnikama i karakteristikama proizvoda koje ih razlikuju od drugih sličnih. Ovaj vid prehrambene edukacije daje mogućnost da se hrana oseti raznim čulima: od vida i sluha do ukusa i mirisa.

Ovo se neke od konferencija koje se održavaju tokom Terra Madre Balkan na Dubrovačkom Univerzitetu, u univerzitetskom kampu i amfiteatru:

–       Plenarna konferencija Terra Madre Balkan: Delegati Terra Madre Balkan će se sresti na plenarnoj konferenciji gde će biti predstavljene glavne teme za predstojeće dana: od uloge koju bi EU trebalo da ima u podršci malim poljoprivrednim proizvođačima u region do poziva na održivo ribarenje u Jadranskom moru; od tradicionalnih proizvoda i proizvoda sa geografskim poreklom do projekata Slow Food – Prezidija i Riznica ukusa; od uloge mladih u  poljoprivredi i proizvodnji hrane do potrebe edukacije o ukusu među zajednicama na Balkanu. Petak, 20. jun,  10.30 – 13.00

–       Podrška poljoprivrednim proizvođačima malog obima na Balkanu: EU se često optužuje za uvođenje vrlo striktnih pravila i zahteva koji ugrožavaju male proizvođače i ugrožavaju lokalnu tradiciju i znanje vezano za zanatsku poljoprivrednu proizvodnju. Cilj ove konferencije je predstavljanje fleksibilnih odredbi koje postoje u EU regulativi i predstavljanje studija slučaja gde su vlade balkanskih država – članica EU to iskoristile. Konferencija će predstaviti i Poljoprivrednu politiku koju su razvili ESSEDRA partneri i Forum Synergies i koja će nakon potrebnih amandmana biti zvanično pokrenuta. Petak, 20. jun,  15.00 – 17.00

–       Konferencija o tradicionalnim proizvodima i proizvodima sa oznakom geograskog porekla (OGP): Od više od 1400 proizvoda trenutno zaštićenih u EU oznakom geografskog porekla samo nekoliko njih pripada region Balkana. Ova konferencija koju organizuju FAO i NVO REDD ima za cilj da bliže objasni process dobijanja OGP. Biće predstavljeni slučajevi mandarina iz doline Neretve u Hrvatskoj, kulena iz Baranje i Hrvatski ostrvski proizvodi koje je pokrenulo Ministarstvo za regionalni razvoj Hrvatske.  Petak, 20. jun,  17.30 – 20.00

–       Posle Riznice ukusa – Definisanje Strategije Terra Madre Balkan za očuvanje ugrožene prehrambene tradicije: preko 120 proizvoda sa Balkana i iz Anadolije je registrovano u Riznici ukusa (Arc of Taste) – Slow Food međunarodnom katalogu ugrožene hrane. Ovi proizvodi su deo prehrambene kulture lokalnih zajednica koje su, iz raznih ekonomskih, političkih i socijalnih razloga, krhke i ne mogu održati proizvodnju jedinstvene hrane sa Balkana. Glavni cilj mreže Terra Madre Balkan je definisanje budućih koraka i sredstava  za spasavanje ovih proizvoda od nestajanja potpomaganjem lokalnih prehrambenih zajednica. Carlo Petrini će imati uvodnu reč na satanku. Subota, 21. jun, 10.00 – 12.00

Za kompletan program manifestacije konferencija posetite: http://www.essedra.com/media/ING_depliant-TM-balcani.pdf

www.slowfood.com

www.terramadre.org

http://www.slowfoodfoundation.com/

www.kinookus.com

Michele Rumiz

Slow Food – Area Coordinator for the Balkans

+39 0172 419 746; [email protected]

Paola Nano

Slow Food International – Press Office

[email protected]

Ivo Kara Pesic

Event Coordinator and leader of Slow Food Dubrovnik – KinoOkus

+385 95 9295 764; [email protected], [email protected]

Internacionalne manifestacije Terra Madre i Salone del Gusto će biti održane ove godine u periodu 23-27. oktobar u Torinu. One su još jednom objedinjene u jednu manifestaciju na kojoj će biti prehrambene zajednice Terra Madre iz celog sveta kao i proizvođači hrane, Slow Food zadruge i kuvari i gde će se realizovati radionice i edukacione aktivnosti. Salone del Gusto i Terra Madre 2014 u Torinu će imati izložbeni prostor od oko 100 m2 isljučivo posvećen Balkanu gde će preko 50 prehrambenih zajednica i Slow Food zadruga izložiti i prodavati svoje proizvode.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter