Prema Organizaciji za prehranu i poljoprivredu FAO 17% uzgajanih životinjskih pasmina su izložene riziku od izumiranja. Već 340 takvih pasmina je ušlo u projekt Ark of Taste Slow Food-a ali treba još mnogo toga učiniti.

09 Feb 2016 | Croatian

FAO-ovo izvješće objavljeno prije nekoliko dana pruža niz značajnih i zabrinjavajućih podataka: 17% uzgajanih pasmina je izloženo riziku od izumiranja.

Ovaj postotak predstavlja ukupno 1458 pasmina, uključujući i one koje su već izumrle. Od 2005 do 2014, postotak pasmina izloženih riziku je porastao za 2%. Izgleda da FAO povezuje tu činjenicu s postojanjem visoko specijaliziranih industrijskih farmi gdje proizvodnjom dominira ograničeni broj pasmina visokog prinosa.

Slow Food, preko 58 Presidia o životinjskim pasminama pomaže stočarima i pastirima da ih očuvaju dok je u katalog projekta Ark of Taste, u kojem se označavaju pasmine za spašavanje, uključeno čak 340.

Da biste saznali nešto više i otkrili što vi možete učiniti, posjetite web stranicu Opservatorija o Bioraznolikosti Slow Food-a: http://www.fondazioneslowfood.com/en/our-themes/biodiversity/monitoring-biodiversity/animal-breeds/

«U povijesti prirode i čovjeka izumiranje vrsta i pasmina je oduvijek bila normalna stvar» potvrđuje Piero Sardo, Predsjednik Slow Food Fondacije za Bioraznolikost. «Međutim, dok su neke vrste i pasmine izumirale, druge si ih prirodno zamjenjivale. Osnovna je razlika da je čovjek danas ubrzao taj proces. Tek smo sada počeli razumijevati utjecaj na genetiku, ekonomiju i kulturu. Ovaj se posljednji do sada zanemarivao ali kada nestane neka pasmina, s njom se gubi i kulturni odnos s našom poviješću i karakterističnim načinima rada.

Graziano da Silva, Generalni Direktor organizacije FAO, u predgovoru izvješća ističe da uzgajane pasmine izravno predstavljaju izvore egzistencije milijunima ljudi, uključujući i 70% siromašnih u ruralnim zajednicama cijelog svijeta. Time se priznaje ključna uloga bioraznolikosti životinjskih pasmina glede poljoprivrede, ruralnog razvoja i sigurnosti hrane i prehrane.

Neki primjeri projekata Presidia Slow Food za zaštitu životinjskih pasmina:

krava ankole u Ugandi; crna svinja Nebrodi u Italiji; bizon iz velike američke nizine u Sjedinjenim Američkim Državama; crna kokoš ogye iz mjesta Yeongsan u Južnoj Koreji.

Za više informacija molimo vas kontaktirajte Slow Food International Press ured:

Paola Nano, +39 329 8321285 [email protected]

Slow Food čine milioni ljudi koji su strastveni zagovaratelji dobre, čiste i pravične hrane. Organizacija uključuje kuhare, mlade, aktiviste, poljoprivrednike, ribare, stručnjake i sveučilišne profesore iz preko 158 zemalja svijeta; mrežu od preko 100.000 članova povezanih diljem svijeta u 1.500 lokalnih podružnica (poznatih pod imenom konviviji), doprinose mreži svojim članarinama, organiziranjem događaja i provođenjem kampanja. 2000 Terra Madre zajednica hrane koje širom svijeta prakticiraju obiteljsku i održivu proizvodnju kvalitetne hrane.

 

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter