Predstavljanje bogatstva biodiverziteta hrane Balkana na sajmu Terra Madre Salone del Gusto 2016

04 Aug 2016 | Serbian

U organizaciji Slow Food-a, regije Pijemont i grada Torina, 11. izdanje sajma Terra Madre Salone del Gusto, najvažnijeg međunarodnog događaja posvećenog kulturi hrane, biće održano od 22. do 26. septembra 2016. godine, u Torinu u Italiji. Pet hiljada delegata iz 160 zemalja, preko 800 izlagača, 300 Prezidijuma Slow Food-a i 500 udruženja za hranu Terra Madre učestvovaće u ovom događaju.

Ova Međunarodna tržnica će biti domaćin 15 štandova posvećenih prezentaciji proizvoda udruženja za hranu Terra Madre i Prezidijuma sa Balkana i iz Turske. Veći deo ovog izložbenog prostora omogućen je zahvaljujući projektu ESSEDRA, sufinansiranom od strane Evropske unije u cilju pružanja podrške procesu evropskih integracija zemalja Balkana i Evrope kroz jačanje civilnog društva i njegove sposobnosti da utiče na politike i promoviše održive modele ruralnog razvoja. Ovaj projekat je takođe doprineo uspostavljanju pet novih Prezidijuma Slow Food-a koji će biti predstavljeni ove godine:

  • Roze paradajz Kurtovo Konare iz Bugarske – sorta poznata širom Bugarske po svojoj slasti i korišćenju za spravljanje kvalitetne Ljutenice – pikantne konzervisane hrane od paradajza i paprike.
  • Varenik sa Pelješca iz Hrvatske, jedno od najtipičnijih vina južne Dalmacije. Ono se na poluostrvu Pelješac pravi isključivo od autohtone sorte grožđa Plavac Mali, i njegova boja varira od tamno crvene do nijansi tamne karamele, sa snažnom, voćnom aromom i notama meda i marsale.
  • Sorta grožđa Stanušina, iz Republike Makedonije, pripada crnomorskoj porodici grožđa i uzgaja se na strmim padinama ove zemlje još od antičkih vremena. Ovo grožđe se pretvara u kominjak, rubin-crveno vino sa aromama jagode, maline i sušenog voća, ili u madzun, piće koje se koristi za lečenje oboljenja jetre i respiratornih infekcija, i kao zamena za šećer u pripremi domaće hrane; i novi Prezidijum Makedonska Pčela, uspostavljen u cilju očuvanja autohtone vrste pčele, Apis mellifera macedonica, koja se sreće širom područja antičke Makedonije, od istočne Albanije do zapadne Bugarske.
  • Svinja Bazna, iz Rumunije, koja je nazvana po istoimenoj opštini u distriktu Sibiu, gde je cenjena zbog svoje izdržljivosti i kvaliteta mesa. Njena mast je odličnog kvaliteta i veoma je pogodna za proizvodnju sušenog mesa, koje se suši preko zime i dimi na tavanima tradicionalnih kuća.

Nakon velikog uspeha u 4. izdanju sajma Terra Madre Balkans, održanom u Tirani prošlog jula, Albanija će predstaviti širok spektar proizvoda, uključujući Prezidijum Permet gliko, maslinovo ulje iz Elbasana i proizvode iz regiona Kelmend. Mnogi albanski kuvari, uključujući Altina Prengu i Sokola Prengu, prisustvovaće ovom događaju kako bi predstavili Savez kuvara Slow Food-a koji je nedavno pokrenut u toj zemlji, i kako bi učestvovali u kuhinji Saveza kuvara.

Mreža Slow Food-a iz Bugarske biće domaćin najvećeg izložbenog prostora, sa tri štanda na kojima će posetioci imati jedinstvenu priliku da se upoznaju sa bogatstvom proizvodnje hrane u Bugarskoj, uključujući i poznate Prezidijume zeleni sir Černi vit, Karakačanska ovca, i Meurče, uz mnoštvo proizvoda iz Riznice ukusa poput soli iz Atanasovskog jezera, istočno-balkanske svinje, i nekoliko mesnih proizvoda sa planine Strandža.

Republika Makedonija će takođe predstaviti Prezidijume Crvena paprika iz Bukova i Slatko od divljih smokava.

S druge strane, izložbeni prostor Turske biće fokusiran na proizvode Zemljanih tržnica Slow Food-a, Prezidijuma Bulgur od Sijez žita, kao i selekcije sedam vrsta tarane uvrštenih u Riznicu ukusa – drevne vrste sušene hrane na bazi fermentisane mešavine žitarica i jogurta ili fermentisanog mleka, od koje se pravi gusta zimska supa. Tarana predstavlja tradiciju spravljanja hrane prisutnu od Irana do Bosne. To je tipičan domaći proizvod, sa desetinama ako ne i stotinama varijacija samo u Anadoliji, gde ga svako domaćinstvo i zajednica prilagođavaju u skladu sa lokalno dostupnom hranom i razlikama u ukusima: jedinstven simbol raznovrsnosti hrane i nekomercijalizovane proizvodnje hrane.

Nedostatak fleksibilnosti u primeni higijenskih standarda Evropske unije na Balkanu i u Turskoj već duže vreme predstavlja glavni regulatorni izazov u ovom regionu, a takođe je i razlog zbog kog određeni prezidijumi mlečnih proizvoda i mesnih prerađevina iz zemalja van EU neće biti predstavljeni ili prodavani na međunarodnim tržištima, uključujući sir Mishavinë iz Albanije, gravijer Boğatepe iz Turske, i sir u mešini iz Bosne i Hercegovine.

Konferencija posvećena Očuvanju biodiverziteta na Balkanu oceniće uspeh četiri godine projekta ESSEDRA, koji je rezultirao identifikacijom preko 300 proizvoda Riznice ukusa širom ovog regiona, i programom temeljnog zastupanja usmerenog na pružanje mogućnosti malim poljoprivrednim proizvođačima da pristupe tržištima sa svojim tradicionalnim proizvodima; uz identifikaciju budućih izazova.

Sve najnovije vesti o sajmu Terra Madre Salone del Gusto 2016 dostupne su na: http://www.salonedelgusto.com, a zahtev za novinarsku akreditaciju su može podneti ovde (http://www.salonedelgusto.com/en/info-accreditation/).

Za više informacija, molimo kontaktirajte:

Slow Food, +39 329 83 212 85, [email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Region Pijemont, +39 011 432 2549, [email protected]

Grad Torino, +39 011 442 3606, [email protected]

Sajam Terra Madre Salone del Gusto omogućen je zahvaljujući više organizacija, uključujući i naše Zvanične partnere: Lurisia, Pastificio Martino, Radeberger Gruppe Italy, Lavazza, Sapori, Iren, Intesa San Paolo, Elpe; i partnera fondacije Terra Madre i Slow Food-a: Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT i Asicijacije bankarskih udružena Pijemonta, Coldiretti. Uz podršku Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, Evropske unije i CIA. 

Slow Food je globalna organizacija aktivista čija vizija je svet u kom će svi ljudi imati pristup i mogućnost uživanja u hrani koja je dobra za njih, za one koji je uzgajaju i koja je dobra za našu planetu.  Slow Food uključuje preko milion aktivista, kuvara, stručnjaka, mladih ljudi, poljoprivrednika i akademika u preko 160 zemalja. Među njima, mreža od oko 100.000 članova Slow Food-a povezana je sa 1.500 lokalnih podružnica širom sveta, koji daju svoj doprinos članarinama, kao i događajima i kampanjama koje organizuju. U okviru ove mreže, preko 2.400 udruženja za hranu Terra Madre praktikuje održivu proizvodnju kvalitetne hrane u malim razmera širom sveta.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter