Pokretanje nove kampanje tvrtke SLOW FOOD: „Nahranite promjene” stavlja hranu na vrh agende EU-a za europske izbore

16 Apr 2024 | Croatian

Tvrtka Slow Food s oduševljenjem najavljuje pokretanje svoje najnovije kampanje, „Nahranite promjene”, https://feedthechange.slowfood.com/ usmjerena je na naglašavanje važnosti prijelaza na održive prehrambene sustave na ovim europskim izborima, istodobno potičući građane EU-a  da svojim glasom to omoguće.

 

Budući da su europski izbori pred vratima tvrtka Slow Food predano se trudi osigurati da održiva hrana i poljoprivreda zauzmu središnje mjesto u političkom diskursu. Hrana nije samo održavanje na životu, ona je temeljni stup našeg društva koji utječe na naše zdravlje, okoliš, gospodarstvo i društvenu jednakost.

Posljednjih mjeseci nedavne odluke unutar EU politika ukazuju na obeshrabrujuću nebrigu za probleme okoliša i za dugoročnu održivost naših prehrambenih sustava. Revizija Zajedničke poljoprivredne politike koja je u tijeku dovodi do napuštanja svih njenih ambicija u svezi okoliša, ostavljajući europsku poljoprivredu ranjivom na sve gore utjecaje klimatskih promjena i gubitak bioraznolikosti, dodatno ugrožavajući živote poljoprivrednika i zdravlje našeg planeta. To pokazuje da je više nego ikada vrijeme da se založimo za konkretne politike koje podupiru prijelaz na održive i poštene prehrambene sustave u EU.

Marta Messa, Glavni tajnik tvrtke Slow Food, navodi: „Hrana je snaga za pozitivne promjene o čemu svjedoči naša globalna mreža. U Europi želimo osigurati da hrana i prehrambeni sustavi budu visoko na dnevnom redu EU sljedećeg Europskog parlamenta i Komisije: hrana utječe na sve aspekte održivosti koji se zauzvrat ostvaruju putem hrane. Bilo da govorimo o siromaštvu, jednakosti spolova ili klimatskim mjerama na primjer, hrana je ključna za rješavanje i tih pitanja.”

Kampanjom „Nahranite promjene” nastojimo podići svijest o važnosti politike EU-a za hranu i poljoprivredu te zagovarati politike koje promiču održive prehrambene sustave, podržavaju lokalne poljoprivrednike i osiguravaju pristup zdravoj hrani i hranjivim namirnicama za sve Europljane. Vjerujemo da stavljanjem hrane na vrh agende EU-a možemo stvoriti otporniju, pravedniju i održiviju budućnost za Europu.

U srži naše kampanje nalazi se Manifest izrađen za sljedeće EU izbore u kojemu ističemo pet ključnih političkih prioriteta za rješavanje gorućih izazova s kojima se suočavaju naši prehrambeni sustavi i okoliš. Ovi prioriteti služit će kao okvir za naše napore u zagovaranju i suradnju s kreatorima politika, kao i vodič za građane EU-a na dan glasovanja.

U narednim tjednima organizirat ćemo webinar (28. svibnja) o važnosti EU izbora za budućnost hrane, u suradnji s organizacijom Good Lobby. Surađivat ćemo i s političkim dionicima kako bismo naglasili i pojačali svoju poruku i mobilizirali podršku za značajne promjene. Osim toga, mreža tvrtke Slow Food predvodit će lokalne inicijative diljem Europe kako bi se dodatno promovirali ciljevi vaše kampanje na lokalnoj razini.

  • S jedne strane, kao dio paneuropske kampanje tvrtke Good Food Good Farming #VoteFutureEU, naša će mreža će organizirati konferencije, debate, posjete farmama i još mnogo toga, u različitim zemljama EU kako bi podigla svijest o prednostima održivih poljoprivredno-prehrambenih sustava i važnosti glasovanja za kandidate za EU koji ih podržavaju.
  • S druge strane, tvrtka Slow Food Germany  i Slow Food Italy vodit će kampanju o (često podcijenjenom) utjecaju trgovinske politike na europski prehrambeni sustav, a točnije o potrebi uvođenja zrcalnih mjera i klauzula u sve trgovinske sporazume EU-a za poljoprivredno-prehrambene proizvode. Obje udruge tvrtke Slow Food sastavile su izvješća kako bi rasvijetlile razlike između proizvoda iz EU-a i onih koji nisu iz EU-a kroz analizu ključnih prehrambenih proizvoda koji prevladavaju u njihovim regijama: govedina, soja, riža i jabuke.

„Pozivamo pojedince, organizacije i kreatore politike da nam se pridruže u ovom važnom nastojanju da bismo na europskim izborima dali prednost dobroj, kvalitetnoj hrani proizvedenoj pridržavanjem održivih načela proizvodnje i kako bismo potaknuli građane EU da izađu na izbore”, zaključuje gđa. Messa.

Učinimo zajedno hranu glavnim prioritetom u Europskoj uniji i radimo na stvaranju budućnosti u kojoj svatko ima pristup dobroj, kvalitetnoj hrani proizvedenoj pridržavanjem održivih načela proizvodnje.

Za više informacija o našoj kampanji i načinu na koji se možete uključiti, posjetite našu tome namijenjenu web-stranicu. https://feedthechange.slowfood.com/

 

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter