O delegație fermă din Balcani este prezentă la Terra Madre Salone del Gusto

23 Aug 2022 | Romanian

Torino, Italia, 22-26 septembrie

Solicitați acreditarea dvs. de presă

Cea de-a 14-a ediție a Terra Madre Salone del Gusto va avea loc la Torino în perioada 22-26 septembrie 2022. Terra Madre, cea mai mare adunare a rețelei Slow Food, își propune să proiecteze un viitor diferit pentru alimentație, care să se concretizeze în alegerile zilnice ale indivizilor, în eforturile colective ale comunităților și în politicile instituțiilor publice și private. La eveniment vor participa peste 3000 de delegați din 130 de țări și peste 700 de expozanți.

Delegația Slow Food din Balcani este formată din aproximativ 130 de persoane. Aceștia vor aduce la Torino cunoștințele lor privind activitățile educaționale RegenerActions și abilitățile lor culinare pentru atelierele de degustare. Muntenegru va fi cea mai reprezentată țară din regiune, cu 30 de delegați prezenți la Torino în acest an, urmată de Albania, cu 21 de persoane, Bulgaria, cu 18 persoane, și Macedonia de Nord, cu 15 persoane. Vor fi prezenți 12 delegați din Turcia, 8 din Bosnia și Herțegovina, 7 din România, 6 din Croația, 6 din Grecia, 2 din Kosovo și 3 din Serbia.

Piața din Terra Madre va găzdui mai multe standuri cu producători din regiune. Filiala Slow Food din Macedonia de Nord va fi prezentă cu o bucătărie și va oferi degustări și prezentări cu sprijinul Ministerului Agriculturii, Silviculturii și Economiei Apelor din Macedonia de Nord. Rețeaua Slow Food Albanian va găzdui o moară fotovoltaică în colaborare cu ONG-urile VIS și CESVI și cu sprijinul Ministerului albanez al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Grupul de acțiune locală Dealurile Târnavelor GAL cu sediul în Saschiz, România, va fi prezent și va promova producătorii și meșteșugarii de pe teritoriul GAL Dealurile Târnavelor.

Un grup de producători greci își vor aduce produsele la Terra Madre, navigând din insulele grecești până în Liguria. Acestea vor fi disponibile la un stand dedicat. La târg vor fi prezenți și alți expozanți din Albania și din rețeaua Slow Food din Bulgaria și Muntenegru, care își vor prezenta tradițiile alimentare.

Joi, 22 septembrie, la ora 15:30, Altin Prenga, bucătar al Alianței Bucătarilor din Albania, prezintă un preparat tradițional din țara sa – peta, o pâine albă crocantă de porumb zadrima umplută cu produse din Arca Gustului albanez, în cadrul degustării RegenerActions Peta, Piadina și Crescentina, Street Food între Albania și Emilia Romagna.

În aceeași zi, de la ora 17:00, o versiune turcească de burek și una bulgară, umplută cu ouă și brânză, vor fi protagonistele degustării RigenerAction Aluatul în foi, Brânzeturile și multe altele… Toate formele și tipurile de Burek. La ora 19:00, studentul Unisg Alexandros Alexandrou va prezenta un aperitiv specific grecesc cu feta, capere, vin, cereale, oregano și miere în cadrul Aperitiv: Italia întâlnește Grecia.

Vineri 23, la ora 15:30, Carlo Nesler, un maestru al proceselor de fermentație, îi va conduce pe participanți într-o călătorie care va cuprinde Balcanii (cu trahana bulgărească dintr-un amestec fermentat de iaurt și cereale) și Spania, în cadrul activității RegenerAction Nu aruncați nimic. Fermentați-l! La ora 16:30, Igor Stojanovic, liderul comunității de romi și sinti Slow Food pentru viitor, va participa la întâlnirea Rom, incluziune socială în istoria milenară a gastronomiei de călătorie.

În aceeași zi, la ora 20:30, bucătarul albanez Altin Prenga va colabora cu bucătarul italian Daniele Maurizi Citeroni pentru a prepara o cină în cadrul Întâlnirii la cină Adriatic Alliance: Gastronomie locală din Albania până în Marche.

Sâmbătă 24, de la ora 15:00, producătorul turc Alen Mevlat va participa la forumul Măslinul: O plantă a civilizației, care va prezenta rețeaua Slow Olive și prezidiile sale din Italia, Spania și Turcia. La ora 16:00, brânzeturile turcești maturate în piele de oaie vor fi protagonistele prezentării The Cave In The Center Of The World (Peștera din centrul lumii).

Duminică 25, la ora 17:30, va avea loc un alt moment dedicat bucătăriei grecești. Bucătarul Nikos Fotiadis va pregăti un preparat din Epirus în bucătăria Terra Madre.

Luni, 26 iunie, la ora 10:00, în Muzeul Lavazza, veți putea descoperi povestea cafelei prin diferite metode de preparare și degustare în funcție de tradițiile mai multor țări, de la cafeaua turcească la cea braziliană „sock” și cafeaua Touba din Senegal, în cadrul Atelierului de degustare Cafea pe înțelesul tuturor.

Faceți cunoștință cu delegații

Dincolo de programul oficial, numeroși delegați din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Turcia vor fi prezenți la Terra Madre Salone del Gusto. Aici vă veți putea întâlni cu diferiți bucătari și producători de prezidii, cum ar fi producătorii Mishavine din Albania, premiați la Cheese 2021 și producătorii Ark of Taste, activiști alimentari, jurnaliști, educatori și academicieni din regiune.

Terra Madre Salone del Gusto is organized by Slow Food, Piedmont Region and City of Turin, with the patronage of the Ministry of Agriculture Food and Forestry, the Ministry for Ecological Transition and Anci. The event has been made possible by the support of companies who believe in the values and objectives of the event, including Main Partners: Iren, Lavazza, Parmigiano Reggiano, Pastificio di Martino, QBA – Quality Beer Academy, Reale Mutua and UniCreditFondazione Compagnia di San Paolo, Fondazione CRT, Consulta delle Fondazioni di origine bancaria del Piemonte e della Liguria.

Terra Madre Salone del Gusto Press Office

 

Slow Food

Alessia Pautasso – [email protected] (+39) 342 8641029

Paola Nano – [email protected] (+39) 329 8321285

 

Piedmont Region

Donatella Actis – [email protected] (+39) 335 7586327

 

City of Turin

Luisa Cicero –  [email protected] (+39) 346 2356935

 

Slow Food is a worldwide network of local communities founded in 1989 in order to counteract the disappearance of local food traditions and the spread of fast food culture. Since then, Slow Food has grown to become a global movement that involves millions of people in more than 160 countries and works so that we can all have access to good, clean and fair food.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter