Nove mogućnosti u EU za hrvatske male poljoprivrednike Slow Food i Kinookus za očuvanje hrvatske poljoprivredne i prehrambene baštine

01 Jul 2013 | Croatian

July 1st, 2013

Hrvatska danas ulazi u Europsku Uniju. Povijesni je to trenutak o kojem se najviše govori u terminima razvoja, slobodne trgovinske razmjene i otvaranja tržišta. Ali ulazak u Europu znači i konkretan rad na zaštiti i valoriziranju poljoprivredne tradicije i prehrambene baštine Hrvatske i Balkana. Kako bi pristup EU donio beneficije i nove mogućnosti malim poljoprivrednicima, potrebno je da oni razviju svijest kako bi na vrijeme mogli reagirati na potencijalno neadekvatne i štetne politike, stvarajući istovremeno uvjete za održiv razvoj ruralnih područja.

U Hrvatskoj Slow Food koordinira projekt ESSEDRA (Environmentally Sustainable Socio-Economic Development of Rural Areas – Ekološki održiv društveno-ekonomski razvoj ruralnih područja). Projekt, koji financira Europska komisija, uključuje i mapiranje prehrambene bioraznolikosti u sedam balkanskih zemalja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, republika Makedonija, Rumunjska i Srbija) te u Turskoj. Cilj projekta je očuvanje poljoprivredne bioraznolikosti i gastro tradicije te osnaživanje civilnog društva  kako bi ono bilo sposobno doprinijeti održivom ruralnom razvoju i održivim poljoprivrednim poitikama.

Hrvatski partner na ovom projektu je Udruga Kinookus koju su 2010. godine osnovali mladi stručnjaci iz audio-vizualnog, edukacijskog, znanstvenog, informatičkog, umjetničkog i menadžerskog sektora. Projekti su Udruge multidiciplinarnog i holističkog karaktera i odnose se na nove kulturalne i društvene modele, s posebnim naglaskom na edukaciji mladih na teme zdrave prehrane i očuvanja osobitosti lokalne prirodne i kulturne baštine.

Mnogi tradicionalni prehrambeni proizvodi (uključujući uzgojne životinjske i biljne sorte te obrađenu hranu) riskiraju nestanak i žrtve su ne samo društvenih promjena, globalizacije i industrijske poljoprivrede, već i neadekvatnih i suvišnih mjera i pravila koja su nepromišljeno uvedena kao dio pristupnog procesa Europskoj Uniji.

Aktivnosti ESSEDRA projekta u Hrvatskoj bit će predstavljene tijekom Kinookus Food Film Festivala (od 4. do 8. rujna 2013.).  Kroz susrete, diskusije i predavanja o održivoj poljoprivredi posebni će naglasak biti stavljen na prehrambeni suverenitet, temu četvrte edicije Festivala.

Slow Food International Press Office: Paola Nano <[email protected]>
Udruga Kinookus: [email protected]

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter