Našoj poljoprivredi potrebna je detoksikacija!

08 Nov 2022 | Croatian

 

Mreža Slow Food osniva pokret protiv pesticida diljem Europe

 

Slow Food Europa – XX. 2022.

Obzirom na pokušaje nekoliko država članica i europskih grupacija da odgode prijedlog Uredbe Europske komisije o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja (SUR) ili smanje njegov utjecaj, ključno je da tvorci politika zapaze naše prijedloge povezane s ambicioznim europskim ciljem smanjenja upotrebe pesticida za 80 % do 2030. i potpunog povlačenja do 2035., i podrže poljoprivrednike u njihovoj primjeni agroekoloških metoda uzgoja.

Tijekom mjeseca listopada, organizacija Slow Food pridružila se Europskim danima djelovanja 2022. za „Good Food Good Farming” koji su bili posvećeni informiranju o pesticidima: nekoliko lokalnih Slow Food grupacija pridružilo se drugim europskim organizacijama i organiziralo događaje diljem Europe, od Francuske i Nizozemske do Hrvatske i Grčke, u cilju promicanja agrobiološke raznolikosti i informiranja o potrebi prelaska na poljoprivredu bez pesticida.

Marta Messa, glavna tajnica organizacije Slow Food: „Iako postoje mnogi koji pokušavaju zaustaviti svaki pokušaj odmaka od sintetičkih pesticida, zajednice na terenu organiziraju se i pokazuju konkretne načine proizvodnje hrane koji su blagi za okoliš. Vrijeme je da nas tvorci politika u EU-u i na nacionalnoj razini poslušaju i poduzmu odvažne mjere!”

 

Sažetak najvažnijeg:

Rumunjska

Organizacija Slow Food iz Turde 14. listopada organizirala je „Disko juhu” (zabavu tijekom koje se otpad od hrane pretvara u ukusnu juhu) za mlade u Cluju u cilju proslave Svjetskog dana hrane i pozvala proizvođače, potrošače i lokalne donositelje odluka na razmjenu mišljenja o opasnostima pesticida i alternativama koje su dostupne poljoprivrednicima.

Francuska

Vinogradari koji uzgajaju vinovu lozu na ekološki način i koji sudjeluju u „DEPHY” inicijativi u Côte Chalonnaise regiji Burgundije , čiji su članovi neki od francuskih Slow Food proizvođača, organizirali su okupljanje 16. listopada. Cilj inicijative DEPHY jest razviti i ispitati metode za smanjenje upotrebe sintetičkih ulaznih materijala.  Razmjenjivala su se mišljenja o tome kako vinogradari mogu smanjiti upotrebu pesticida i razviti agroekološke tehnike u proizvodnji vina.

Njemačka

Slow Food mreža za mlade iz Hamburga organizirala je posjet organskoj farmi Gut Wilkenshoff za širu javnost. Cilj posjeta bilo je informiranje o agroekološkom uzgoju bez pesticida, primjerenim cijenama za male poljoprivrednike te zadovoljstvu zbog sadnje sezonskih i domaćih namirnica te hranjenja istima.

Nizozemska

Organizacija Slow Food u Nizozemskoj organizirat će demonstraciju 5. studenoga kako bi službeno predstavila 8 političkih preporuka za održive lokalne prehrambene politike, uoči regionalnih izbora koji će se održati početkom 2023. Organizacija Slow Food u Nizozemskoj poziva sve strane da budu ambicioznije po pitanju hrane i općine da ojačaju svoju ulogu u osiguravanju zdrave, održive i domaće hrane za sve, kao i u vraćanju vidljivosti hrane u gradovima.

Hrvatska

U Istri, mreža je odabrala edukativni način i organizirala radionice o agroekološkim metodama kojima se izbjegava upotreba pesticida: rješenja u vidu permakulture, ekološko kompostiranje, lokalne sorte, održivo vrtlarstvo itd. Djeca su pozvana da otkrivaju i sade autohtone sorte.

Švedska

Slow Food zajednice udružile su se sa skupinom „Petkom za budućnost Stockholma” kako bi 21. listopada održale prosvjed ispred švedskog parlamenta pozivajući na manje pesticida u poljoprivredi i podršku poljoprivrednicima u njihovom prelasku na agroekologiju, nakon čega je uslijedio piknik s regionalnom i održivo proizvedenom hranom, kao i razmjena mišljenja s prolaznicima kako bi ih se informiralo o pesticidima, oprašivačima i zahtjevima za novi prehrambeni sustav.

 

„Good Food Good Farming” mjesec dosegao je svoj vrhunac prosvjedom u Bruxellesu ispred Europskog parlamenta 27. listopada, gdje su se okupile mnoge organizacije kako bi pozvale EU da zadrži stroge ciljeve smanjenja pesticida u svojoj uredbi o održivoj upotrebi pesticida (SUR). Pesticidi su glavni uzrok gubitka bioraznolikosti i predstavljaju zdravstveni rizik za ljude, posebno one koji rade i žive oko farmi, što je pokazalo nedavno izvješće koje je objavila Good Food Good Farming koalicija u kojoj je organizacija Slow Food član Upravljačkog odbora.

Izvješće „Provjera pesticida” je građansko-znanstvena akcija za koju je 300 ljudi iz cijele Europe poslalo uzorke kose kako bi se laboratorijski testirali na 30 različitih pesticida trenutno odobrenih u EU-u. Pokazalo je da su ostaci pesticida pronađeni u kosi gotovo svake treće testirane osobe (29 %; 87 od 300 ispitanika). Nadalje, rezultati sugeriraju da se ostaci pesticida češće mogu pronaći u kosi farmera i poljoprivrednih radnika (43,5 %), što pokazuje da su poljoprivredni radnici oni koji su najviše izloženi pesticidima i stoga najosjetljiviji na opasnosti za zdravlje.

Za razliku od onoga u što nas poljoprivredno-prehrambene korporacije žele uvjeriti, postoje alternative intenzivnim i zagađujućim monokulturama koje su gladne pesticida, i one djeluju. Poljoprivredni sustav trenutno predstavlja veliku prijetnju za zdravlje europskih građana, koji su u kontaktu s kemikalijama čak i ako to ne žele, a pogotovo ne biraju. To je neprihvatljivo i mnogi europski građani žele da se to promijeni, što jasno pokazuje njih 1,05 milijuna koji su potpisali europsku građansku inicijativu (ECI) „Spasimo pčele i poljoprivrednike” koju je službeno potvrdila Europska komisija ranije ovog mjeseca.

Povjerenik Kyriakides, zadužen za zdravlje i sigurnost hrane izjavio je 26. listopada da situacija uzrokovana invazijom na Ukrajinu i COVID krizom nije razlog za odgodu prelaska na održive prehrambene sustave – naprotiv, trebali bismo ga ubrzati. Organizacija Slow Food u potpunosti se slaže i poziva sve europske donositelje odluka da se posvete strategiji „od polja do stola” i poduzmu odvažne mjere kako bi ograničili upotrebu pesticida što je više moguće, počevši od ukidanja njihove preventivne upotrebe u poljoprivredi, ali i u vrtlarstvu i šumarstvu.

Prakse integrirane zaštite bilja moraju postati obvezne za poljoprivrednike, a politike EU-a moraju podržati prelazak na agroekologiju i poticati sustave upravljanja na farmama kojima je cilj ponovna uspostava simbioze između prirode i poljoprivrede.

 

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter