Mondj búcsút a mérgező anyagoknak! – A Slow Food új kampánya a növényvédőszer-mentes Európáért 

07 Jun 2023 | Hungarian

Az élelmiszerbiztonság világnapján a Slow Food más szervezetekkel együttműködve elindítja az egész Európára kiterjedő Mondj búcsút a mérgező anyagoknak! elnevezésű kampányát, melynek célja, hogy bevonja az állampolgárokat és nyomást gyakoroljon a politikai szereplőkre – nemzeti és európai szinten.

 

„2022-ben az Európai Bizottság javaslatot tett közzé a növényvédőszerek fenntartható használatára vonatkozó új rendeletre (SUR), amelynek célja, hogy 2030-ra 50%-kal csökkentsék a peszticidek használatát az EU-ban a természet, a beporzók és az emberek védelme érdekében” – magyarázza Madeleine Coste, a Slow Food Advocacy igazgatója. „Ez a javaslat az agráripari ágazat és szövetségeseik heves ellenállásába ütközött, szembeszegülve azzal a tudományos megegyezéssel, miszerint az élelmiszerellátás biztonságának hosszú távú megőrzése érdekében át kell alakítani jelenlegi élelmiszerrendszerünket. Az EU polgárainak sürgősen mozgósítaniuk kell, és ismét emlékeztetniük kell a döntéshozókat arra, hogy felelősséggel tartoznak az egészséges, fenntartható élelmiszerekre való áttérésért.”

 

A koncepció egyszerű:  A Slow Food egy online widgetet (angolul) biztosít, amelyen keresztül az európai polgárok könnyen küldhetnek közvetlen, személyre szabott e-maileket az Európai Parlament képviselőinek és a nemzeti minisztereknek, hogy emlékeztessék őket arra, hogy a fiatal generációk jövője és a biológiai sokféleség nem biztosítható a növényvédőszerek csökkentése nélkül. „Az EU növényvédőszer-rendelete döntő lépést jelent a peszticidhasználat jelentős csökkentésének eléréséhez. A döntéshozók Európa-szerte éppen most vitatják meg ezt az új törvényt, és sokan közülük megpróbálják mellékvágányra terelni azt. A következő hónapokban sor kerül a végső döntés meghozatalára, és az állampolgárok hangja kulcsfontosságú az ambiciózus uniós növényvédőszer-törvény előmozdításában” – tette hozzá Coste.

 

A mezőgazdasági vegyszerek elpusztítják a beporzókat, köztük a méheket, és rombolják a biológiai sokféleséget, ami komoly veszélyt jelent a természetes ökoszisztémákra és a hosszú távú élelmezésbiztonságra. A gazdálkodók és a vidéki lakosok ráadásul a peszticideknek való kitettség közvetlen egészségkárosító hatásaitól, például krónikus betegségektől vagy rákos megbetegedésektől szenvednek. „Ezzel a kampánnyal a Slow Food arra ösztönzi az állampolgárokat, hogy vegyenek részt a demokratikusabb politikai döntéshozatalban, és szólítsák fel a döntéshozókat, hogy támogassák a növényvédő szerek erősebb és ambiciózusabb kivonására vonatkozó terveket: a méhek és más beporzók, a hosszú távú élelmezésbiztonság, valamint a gazdálkodók és a vidéki területek érdekében” – nyilatkozta Marta Messa, a Slow Food főtitkára.

 

A növényvédőszer-mentes mezőgazdaságra való áttérést csak tettekkel, nem pedig vágyálmokkal lehet elősegíteni: A tagállamoknak tanácsadó szolgáltatások révén támogatást kell nyújtaniuk a mezőgazdasági termelők számára a növényvédő szerek nem vegyi alternatíváinak fokozottabb mértékű alkalmazása érdekében, az integrált növényvédelem (IPM) segítségével, amely a fenntartható agárökológiai élelmiszertermelési rendszerek felé vezető integrált stratégia részeként minden élelmiszertermelési rendszer alapját képezi (agronómiai intézkedések, mechanikai, fizikai és biológiai védekezés).  Annak érdekében, hogy mindez zökkenőmentesen menjen végbe, a mezőgazdaságban nyújtott támogatásokat az IPM-hez és a növényvédőszer-használat számszerűsíthető csökkentéséhez kell kötni.

 

Vegyél részt a kampányban !

 

És kövesd a közösségi médiában:

IG: slowfood_international

Twitter: @SlowFoodEurope and @SlowFoodPress

Facebook: slowfoodinternational

Hivatalos hashtag: #PesticideFreeEU

 

EGY KIS KONTEXTUS

Az Európai Bizottság hivatalosan is válaszolt a „Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket” európai polgári kezdeményezésre, amelyet 1,1 millió uniós polgár támogatott. Válaszában osztja az egészséggel, a vízzel, a talajjal, az élelmiszertermeléssel és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos aggodalmainkat. Nem vezet be új szabályozást, hanem a növényvédőszer-rendeletre (SUR) és a természet helyreállításáról szóló törvényre vonatkozó javaslat gyors és ambiciózus átdolgozására szólít fel. Ezek az agráripar és szövetségeseik heves ellenállásába ütköztek az EU-ban és a tagállamokban. Most először az Európai Parlament képviselőin múlik, hogy kialakítsák álláspontjukat az új jogszabállyal kapcsolatban, és megállapodjanak a végleges jogszabályról. Ezt követően a nemzeti parlamentek és az EU Tanácsa fogja megvitatni azt. A Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket (Save Bees and Farmers ECI) kampánynak még nincs vége: továbbra is aktívan bevonjuk a polgárokat ebbe a küzdelembe! Ennek az eszköznek az elindításával lehetőséget kívánunk biztosítani a polgároknak arra, hogy aktívan részt vegyenek a folyamat minden egyes szakaszában, és további nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra.

 

Az Európai Parlament és a Tanács jelenleg belső egyeztetéseket folytat, hogy kialakítsák azt az álláspontot, amelyet majd a novemberi tárgyalóasztalnál képviselnek, ahol megegyezésre kell jutniuk.

 

Az Európai Parlament részéről a Mezőgazdasági Bizottság júliusban szavaz a véleményéről, majd szeptemberben a Környezetvédelmi Bizottság elé kerül. Ennek eredményeként októberben plenáris szavazásra kerül sor, amely meghatározza a Parlament álláspontját ebben a kérdésben. Az ezen fontos szavazásokat megelőző elkövetkező hónapok kulcsfontosságú lehetőséget biztosítanak arra, hogy a polgárok hallassák a hangjukat egy olyan szabályozással kapcsolatban, amely közvetlen hatással lesz rájuk és környezetükre.

 

Eközben az EU Tanácsban a miniszterek különböző megbeszéléseket folytatnak, hogy mielőbb kompromisszumot tudjanak kötni. A helyzet azonban nem tűnik túl biztatónak: A legfrissebb hírek szerint arra törekednek, hogy a nemzeti csökkentési célokat nem kötelező érvényűvé tegyék, és lazítsanak az integrált növényvédelemmel kapcsolatos követelményeken. Rendkívül fontos, hogy a polgárok is felkeressék nemzeti képviselőiket, és követeljék tőlük, hogy ne hígítsák fel ezt a jogszabályt.

 

Kattints ide a Slow Fooddal kapcsolatos Gyakran Ismétlődő Kérdésekért.

 

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter