Iznova pokrenut Slow Food projekt CINE!

05 Jul 2021 | Croatian

 

Potpora kino dvoranama, obnova društvenih veza, promocija zaštite okoliša i kulture hrane

Nakon višemjesečne stanke zbog pandemije, započele su aktivnosti projekta CINE – filmske zajednice za inovaciju, umrežavanje i okoliš koje je Slow Food u 2021. godini iznova pokrenuo skupa sa svojim talijanskim i stranim partnerima – MobilEvent-om iz Francuske i Udrugom Kinookus iz Hrvatske, uz potporu Općine Sutivan.

Ova europska inicijativa nastala je kako bi se osnažilo filmsko iskustvo u lokalnim zajednicama i to promoviranjem filma u mjestima u kojima kino dvorana nema ili im pak prijeti zatvaranje. Projekt naglašava važnost kina kao mjesta kulturnog i društvenog okupljanja, uz širenje ekološke i prehrambene kulture među mlađim naraštajima. Ono što projekt CINE čini inovativnim spajanje je filma i aktivizma, zabave i društvene angažiranosti. Zbog toga Slow Food želi uputiti i mlađe naraštaje u teme vezane za okoliš i hranu, omogućujući im neposredno sudjelovanje u aktivnostima projekta.

Projekt će prema novom kalendaru trajati do travnja 2022. i počet će u Hrvatskoj, gdje se od 30. lipnja do 2. srpnja održava radionica za buduće edukatore pod nazivom Slow Life. Sudionici radionice ovladat će vještinom snimanja kratkog filma uz pomoć mobitela kao i znanjima potrebnim za rad s mladima.

Glavni program počinje 6. srpnja u Sutivanu, na otoku Braču. Sedam događaja u Ljetnom kinu Sutivan i pet u okolnim mjestima lokalnom će stanovništvu pružiti projekcije filmova, kušanja i susrete sa zvijezdama filma: malim tradicijskim proizvođačima koji svojim tehnikama proizvodnje potiču bioraznolikost, očuvanje krajolika, tradicijskih znanja i vještina. Tako će publika imati prilike pogledati film o važnostima pčela za cijeli planet popraćen kušanjem pčelinjih proizvoda i susretom s eko-pčelarom iz Kaštel Kambelovca; dokumentarac o filozofiji biodinamičkog uzgoja bit će popraćen susretom s eko vinarima s Pelješca i kušanjem njihovih vina i varenika; ili pak film o posljedicama prisustva mikro-plastike u morskim ekosustavima nakon čega će uslijediti razgovor s biologinjom mora s Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split. Događaji će biti dio Stivanskog ljeta koje se godinama održava u Kavanjinovim dvorima. Općinska uprava Sutivan, koja sufinancira projekt CINE, namjerava u potpunosti obnoviti ovaj vrijedan kompleks spomeničke baštine.

Povratak zajednicama bit će tema talijanske radionice koja će se od 6. do 8. srpnja održati u gradiću Bra, na sjeveru Italije. Glavni program odvijat će se od 17. do 20. rujna za vrijeme Slow Food manifestacije Cheese, posvećene proizvodima od sirova mlijeka, a nastavit će se od 1. do 6. kolovoza, tijekom festivala Cinemambiente u Torinu, uz uvodni program od 4. do 8. kolovoza, kad se održava dislocirana sekcija festivala u prekrasnom ambijentu Val Chiuselle, u pijemontskim Alpama.

 

Zašto film?

Slow Food duboko vjeruje u sposobnost filma da stvori snažne veze među gledateljima. Čak i u epohi indivudalne konzumacije kulturnih proizvoda, kada sjedimo u našim dnevnim boravcima s prijamnicima povezanim na beskrajan univerzum on line sadržaja, kino nastavlja igrati važnu ulogu kulturnog okupljališta, posebice u manjim sredinama. Ta je svijest dovela do pokretanja CINE projekta koji je usredotočen na potporu funkciji kino dvorana kao kulturnih okupljališta u kojima se o zajedničkim vrijednostima i temama (zaštite okoliša, gastronomske baštine) može raspravljati kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini i to s ljudima koji rade u prehrambenoj industriji. Kako bi to postigao Slow Food će testirati novu vrstu filmskog iskustva. Program projekcija bit će definiran u suradnji s Cineambiente i lokalnim kino dvoranama, uz odabir prvenstveno europskih filmova. Ali projekt se ne odnosi samo na prikazivanje igranih filmova i dokumentaraca: bit će organizirano niz popratnih događaja, poput kušanja i debata u koje će biti uključeni lokalni ljudi koji rade na promociji okolišne i gastronomske održivosti.

Jedan od projektnih partnera je i MobilEvent, francuski filmski festival osnovan 2005. godine na kojem se natječu jednominutni filmovi mladih redatelja snimljeni mobilnim telefonom. Stručnjaci MobilEventa obučit će deset budućih edukatora s ciljem da oni svoje znanje prenesu mladim ljudima zainteresiranim da ovladaju tehnikom snimanja kratkih filmova uz pomoć mobitela.

Projekt CINE – filmske zajednice za inovaciju, umrežavanje i okoliš financira Europsa Unija, a koordinira Slow Food (Italija), u suradnji s partnerima: udrugom Cinemabiente (Italija), kinom Boaro i kinom Vittorija (Italija), Općinom Cherasco (Italija), Mobile Film Festivalom (Francuska) te udrugom Kinookus (Hrvatska) uz potporu Općine Sutivan.

 

 

 

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter