Invitaţi din Balcani la Salone del Gusto și Terra Madre

27 Jun 2012 | Romanian

Peste 180 de metri pătraţi ai Salone del Gusto și Terra Madre sunt dedicați Balcanilor, produse din peste 50 comunităţi ale hranei și Prezidiilor Slow Food vor fi puse în vânzare aici. Spațiul este organizat în patru arii astfel ca prin patru trasee diferite să fie descoperită biodiversitatea regiunii: brânzeturi de munte și artizanale, dulcețuri și gemuri, vinuri și băuturi distilate, precum și ierburi pentru infuzii.

Brânzeturile montane. Balcanii au fost întotdeauna un teritoriu potrivit transhumanței. Milioane de animale, în principal oi, migrau demult de la Marea Neagră către Marea Egee și Marea Mediterană. Astăzi, ultimii păstrători ai acestei tradiții vechi sunt păstorii, ciobanii și artizanii care încă mai produc brânzeturile lor ce sunt legate de pajiștile alpine, înconjurate de peisaje naturale netulburate, care îți taie respirația. Salone del Gusto și Terra Madre oferă ocazia de a-i întâlni pe cei care păstrează tradițiile gastronomice, vii. În Piaţă vizitatorii vor putea găsi brânza Munții Bucegi, de la Prezidiul Brânzei de Burduf din România, brânza verde Cernâi Vit din Bulgaria, brânzeturile de pajiște din munții Mavrovo Reka, brânza albă din Serbia și de la Prezidiul oilor Karacacian.

Vinuri și distilate alcoolice din fructe. Rachiul de anason din Turcia, rachiul din Albania, rachiul din lumea slavă: acest nume indică o gamă largă de băuturi distilate produse în întreaga regiune, din Anatolia până la insulele Dalmației. Rachiul este un simbol al convivialității, prin excelență, fiecare are propriul său producător, un prieten sau o rudă care încă îl prepară la țară. Diferite varietăți ale acestei băuturi, din Albania până la rachiul Gledia din Serbia, vor fi la îndemână la Salone del Gusto și Terra Madre, pentru a fi degustate. Vizitatorii vor putea explora și lumea vinurilor balcanice: vin Herțegovina din Bosnia, vin Kallmet din Albania și Mali Plavaț din Croația.

Ierburi sălbatice și plante medicinale. În Balcani este împărtășită o cunoaștere fără asemănare cu privire la plantele medicinale și ierburile sălbatice. Aceasta în principal datorită rolului femeilor, ultimele apărătoare ale biodiversității regionale. Piaţa va permite vizitatorilor să se întâlnească cu culegătorii de plante din Chiustendil, Bulgaria și să învețe despre proprietățile ierburilor din insula Uniie din Croația.

Preparate din fructe conservate. Balcanii sunt gazda unora dintre cele mai deosebite gemuri, compoturi și conserve de fructe, din lume. Aceasta datorită biodiversității asigurate de pădurile netulburate și a pajiștilor naturale cu înaltă valoare, precum și a existenței multor arii potrivite pentru pomicultură. O șansă de a învăța mai multe despre slatko, dulcețurile tradiționale, direct de la producători, este oferită de atelierul de degustare Bogăţiile Albaniei, care va prezenta dulceața bosniacă de prune Pozegacia și dulceața macedoneană de smochine sălbatice, ambele fiind parte a Prezidiului Slow Food.

O zonă a ediției 2012 este dedicată producătorilor și produselor din șase Earth Market, dintre care două sunt din regiunea Balcanilor: Cernâi Vit (Bulgaria) și Foça (Turcia). Vizitatorii pot învăța mai multe despre proiect, pot gusta și cumpăra o varietate de produse artizanale și tradiționale, dar pot și învăța despre cum este posibil să scurtezi distanțele dintre producători și co-producători.

Rețeaua balcanică a comunităților hranei se reunește la întâlnirea Terra Madre Balcani de la Sofia, Bulgaria, din 29 iunie până în 1 iulie. Rețeaua se reunește pentru a discuta noua Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene, provocările și oportunitățile pe care le oferă ea, micilor producători și fermieri, atât în UE cât și în țările non-UE, din regiune. Peste 150 de delegați din 10 țări vor participa la întâlniri mese rotunde, degustări și o piață care va prezenta o selecție de produse locale, din regiune.

Slow Food și rețeaua Terra Madre sunt bine înrădăcinate în regiune și formează un grup vast de actori locali, numărând mai mult de 1500 de membri Slow Food, 11 Prezidii Slow Food, 60 comunități ale hranei Terra Madre, 15 programe de hrană și educație a gustului în școli, și 25 de maeștri bucătari.

Citiţi programul și cumpăraţi bilete pentru eveniment: www.salonedelgustoterramadre.slowfood.com/eventi.plp?pagina=laboratori_del_gusto

Pre-vânzare de bilete de intrare aici: www.salonedelgustoterramadre.slowfood.com

 

 

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter