IÎn România, Slow Food este în avangarda proiectelor de educație privind hrana

26 Oct 2021 | Romanian

Rezultate remarcabile au fost obținute recent de către Slow Food în România, în mod special în domeniul educației, în două domenii în care organizația este în mod particular activă.

Slow Food Turda

Cu proiectul „Go green, go sustainable!” Slow Food Turda a obținut rezultate deosebite, prin activități în grădina vegetală comunitară creată în primăvara anului trecut, în apropiere de mina de sare de lângă Turda, în restaurantul Sarea-n Bucate și în crama podgoriei La Salina. Timp de câteva zile pe săptămână, în timpul vacanței de vară, tinerii au plantat, îngrijit și crescut legume.

 

Două tabere școlare de vară la Centrul Gastronomic Turda și atelierele săptămânale au fost organizate de o echipă îndrumată de Marta Pozsonyi, cu participarea partenerilor din Angoulême (Franța), orașul înfrățit cu Turda, și din Ljubljana (Slovenia), prin prezență simultan online și gătind rețete locale, pregătire culinară, educația gustului, grădinărit, cultivarea plantelor, compostare, păstrarea hranei, recoltare, prepararea de gemuri, despre biodiversitate și altele. Pe parcursul verii, 88 de copii au participat la activitățile proiectului „Go green, go sustainable!”

Lunile septembrie și octombrie înseamnă grădinărit la început de nou an școlar, activități de recoltare, organizarea unui festival al hranei și alte activități similare care implică mulți copii. Slow Food Turda a început cu un atelier despre nutriție organizat pentru 28 de copii de la o școală locală și continuă organizarea activităților de-a lungul lunii octombrie: zilele de acțiune “Good Food – Good Farming” precum și evenimentul Disco Soup (de combatere a risipei alimentare) pentru a celebra „Ziua Mondială a Hranei” (“World Food Day”), întâlniri cu producătorii, lecții de degustare și ateliere pentru copii.

 

Între 7-10 octombrie, Slow Food Turda a participat la Budapesta, la importanta expoziție dedicată hranei și agriculturii din Ungaria, OMÉK (https://omek-eng.amc.hu/), reprezentând Turda și valea Arieșului din Transilvania. Au participat producători și nutriționiști, pentru a prezenta bune practici în educația privind nutriția și cantinele școlare – strategia de servire a hranei gustoase, curat preparate și echitabil plătite – precum și promotori ai patrimoniului alimentar local. La expoziție a fost prezentată renumita friptură de Turda, vinuri locale (www.cramalasalina.ro), ceapa roșie de Turda din catalogul Arca Gustului (Ark of Taste) al Slow Food, legată în funii și uleiuri locale obținute prin presare la rece. Invitația de participare la eveniment a venit de la Ministerul Agriculturii al Ungariei, cel mai important susținător și sponsor al Centrului Gastronomic Turda și a tuturor activităților gastronomice.

 

Pe lângă proiectul „Go green, go sustainable!”, finanțat de Slow Food Europe prin „Apelul pentru proiecte 2021”, Slow Food Turda va anunța inaugurarea noului Centru Gastronomic Turda, un proiect aflat de mai mulți ani în pregătire, după șase luni de renovare în acest an.

Slow Food Târgu Mureș

Anul 2021 a însemnat pentru comunitatea Slow Food din Târgu Mureș deschiderea spațiului ‘PermaFLORA Grădina Pădure Comunitară’, proiectat conform eticii și principiilor permaculturii și filosofiei Slow Food. Este un proiect pe termen lung, coordonat de Asociația Urban Health by Claire.

Scopul acestui demers este acela de a crea, cu sprijinul comunității locale, un spațiu în care se trăiește cu blândețe, regenerativ și rezilient, care să găzduiască o grădină anuală de legume, o grădină pădure comestibilă cu plante perene, o bibliotecă cu cărți și „semințe libere” (neprofesionale), adăposturi pentru insecte și păsări. Centrul va fi deschis public an de an, din martie până în octombrie.

Provocarea este aceea de a transforma un spațiu abandonat (situat în satul Glodeni, la 20 km distanță de orașul Târgu Mureș, nelocuit și neglijat timp de aproape 40 de ani) într-o grădină pădure comestibilă, un centru educațional, dar și recreativ, un exemplu despre cum biodiversitatea creează trăinicie, sănătate, abundență, frumusețe și reziliență.

 

În iulie 2021, centrul PermaFLORA a găzduit prima tabără de vară Slow Food pentru copii: 5 zile consecutive de activități, cu un program zilnic de la ora 9 la ora 17 – copiii au grădinărit, au descoperit pădurea din apropiere și râul Mureș, au pregătit mesele împreună, au vizitat producători locali. Activitățile au fost planificate și ghidate de 2 educatori.

 

Unul din obiectivele taberei a fost acela de a sprijini femeile vulnerabile din comunitate, considerând că această abordare este o bună oportunitate de a disemina mesajul schimbării pe care este necesar să o facem pentru un viitor în care hrana gustoasă, curat preparată și echitabil plătită este accesibilă pentru toată lumea.

 

Costurile au fost acoperite integral de comunitatea locală Slow Food.

 

Întreaga experiență a fost bazată pe o abordare ce a țintit evitarea risipei de orice fel (un alt obiectiv important al spațiului PermaFLORA) și i-a învățat pe copii importanța îngrijirii resurselor naturale, dar și cum pot să transforme ceea ce este considerat un deșeu în resurse valoroase.

 

O zi întreagă din tabăra de vară a fost dedicată polenizatorilor, parte a campaniei europene „Salvați albinele și fermierii”. A fost organizată o vizită la una din vetrele stupinei BeeHappy a apicultorului Szabolcs Fogarasi (Szabolcs are doar vetre staționare, toate situate în județul Mureș; stupina și unitatea sa de procesare sunt certificate organic). Copiii au avut posibilitatea să observe îndeaproape albinele, să învețe despre ciclul lor de viață și despre produsele stupului, de ce sunt importante, cum le pot proteja; a doua zi, în tabăra de vară de la Glodeni, copiii au făcut bombe cu semințe de flori pe care le-au aruncat prin grădina-pădure.

A fost o primă ediție reușită, o ediție pilot din care au învățat toți cei implicați, o mărturie că o abordare cu blândețe a vieții de zi cu zi, cu respect față de oameni și natură, generează schimbări vizibile în comunitate, chiar dacă la scară mică, către un mod de a trăi mai echitabil social și împlinitor în același timp.

În data de 9 octombrie, comunitatea Slow Food din Târgu Mureș a organizat prima sa Convergență 1.0 pe tema grădinilor educaționale Slow Food – Totul Grădinărește în Târgu Mureș • Creștem împreună (în) grădini, o întâlnire convivială care a adus împreună cadre didactice din învățământul preșcolar, pedagogi din centre educaționale alternative, părinți cu copii preșcolari – care grădinăresc deja cu copiii, care își doresc să grădinărească cu copiii în grădini școlare, respectiv își doresc ca ai lor copii să crească în unități de învățământ care încurajează educația în și pentru natură, respectiv doresc să trăiască într-un oraș mai prietenos cu oamenii și cu natura.

„A fost o întâlnire grozavă. Ultimii 2 ani au pus la mare încercare pe toată lumea, așa că am decis să organizăm o întâlnire care să-i ‘hrănească’ pe cei prezenți, să-i celebreze pe cei care grădinăresc cu copiii și au grijă de acest frumos Pământ. Au fost împărtășite povești care să inspire, ne-am încurajat reciproc, am cântat, am desenat, am împărțit ‘semințe libere‘, am mâncat hrană gustoasă, curat preparată, echitabil prețuită, am râs și am făcut planuri pentru anul viitor.”, a împărtășit imediat după întâlnire Claudia Rânja, coordonatoarea comunității Slow Food din Târgu Mureș.

În pregătirea convergenței, au avut loc întâlniri cu autoritățile locale pentru a promova înființarea de grădini (pădure) educaționale în fiecare unitate de învățământ și pentru a sublinia importanța servirii de ‘hrană bună, curată și echitabil plătită’ în cantinele școlare.

Întregul eveniment a fost organizat în spiritul economiei darului.

For further information, please contact:

 Slow Food Turda – Marta Pozsonyi <[email protected]>

Slow Food Târgu Mureș – Claudia Ranja <[email protected]>

Slow Food International Press Office

Paola Nano – [email protected] (+39) 329 8321285

Alessia Pautasso – [email protected] (+39) 342 8641029

 

Slow Food is a worldwide network of local communities founded in 1989 in order to counteract the disappearance of local food traditions and the spread of fast food culture. Since then, Slow Food has grown to become a global movement that involves millions of people in more than 160 countries and works so that we can all have access to good, clean and fair food.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter