Hrană, știință și cunoaștere tradițională sau Terra Madre Balkans se joacă în Tirana

03 Jun 2016 | Romanian

loghi2

Evenimentul include un Târg cu produse de la țară, reprezentative pentru mai bine de 50 de comunități  gastronomice din Balcani precum și o Conferință Științifică Internațională

Cea de-a patra editie a Terra Madre Balkans va avea loc in perioada 2-5 iunie în Tirana, Albania. La eveniment vor participa Edmond Panariti, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Rurale și a Administrației Apelor, Milva Ekonomi, Ministrul Dezvoltării Economice, Turismului, Comerțului și Antreprenoriatului, Mirela Kumbaro, Ministrul Culturii, Brunilda Paskali, Viceprimarul Tiranei, Alberto Cutillo, Ambasadorul Italiei în Albania, Yngve Engstrom – Delegatia UE și Carlo Petrini, Președintele Slow Food.

Cea de-a patra ediție Terra Madre Balkans este organizată de către VIS Albania, cu sprijinul Slow Foods și în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării Economice, Turismului,  Comerțului și Antreprenoriatului, Municipalitatea Tirana și Agenția Italiană pentru Cooperare Internațională.

Evenimentul reunește 350 de delegați din 12 țări (Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Republica Macedonia, România, Serbia, Turcia, italia și Albania).

Ca parte esențială a acestui eveniment, centrul Pieței Maica Teresa găzduiește un Târg Țărănesc  (Earth Market), unde cele peste 50 de standuri vor oferi vizitatorilor ocazia să descopere o mare varietate de produse din comunitățile gastronomice ale Terra Madre, Presidia Slow Food, și de pe Arca Gusturilor, catalogul Slow Food al biodiversității gastronomice mondiale.

La târg vor fi prezenți reprezentanți ai Presidia Slow Food din peste 50 de comunități gastronomice ale Terra Madre din diferite țări:

Programul pentru Terra Madre Balkans include și degustări, concerte, ateliere de lucru și conferințe.

Dintre subiectele ce vor fi abordate, amintim:

  • “Lupta împotriva Foametei pe Glob”– Thomas Pogge, professor la Universitatea Yale, expert de talie mondială în foametea la nivel global și drepturile omului, care va prezenta idei despre reducerea gradului de sărăcie și rolul alimentației.
  • “Accesarea de piețe, accesarea de oportunitățí” – explorează oportunitățile și constrângerile întâmpinate de către micii fermieri din Balcani în accesarea piețelor, atât din țările member cât și din țările aflate în curs de aderare și în procesul de armonizare cu acquis communautaire.
  • “Fermierii sunt pe primul loc!”, Conferință Științifică Internațională- cu scopul de a construi o vastă rețea de oameni de știință, academicieni și institute de cercetare pentru biodiversitatea alimentară și conservarea resurselor genetice vegetale, și pentru barierele non- financiare care împiedică micii producători artizanali de alimente să acceseze noi piețe.
  • “Turism rural sustenabil, agroturism și abordarea multi-funcțională a agriculturii” – va evidenția unele dintre cele mai bune cazuri de până acum, dar și pentru identificarea de noi metode de a da un imbold turismului rural în vederea dezvoltării locale și pentru a explora contribuția producției de alimente tradiționale la sustenabilitatea socială, economică și de mediu în ceea ce se numește azi agricultura multi-funcțională.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului ESSEDRA, proiect cofinanțat de către Uniunea Europeană cu scopul de a sprijini procesul de Integrare Europeană a țărilor din Balcani și Europa prin consolidarea societății civile și a capacității acesteia de a influența politicile și de a promova modele sustenabile de dezvoltare rurală.

După trei ediții din Sofia (2010, 2012) și Dubrovnik (2014), rețeaua Terra Madre Balkans a ales Tirana pentru această ediție. Terra Madre Balkand este prima rețea de acest fel ce reunește comunitățile gastronomice din mai multe tări ale aceleiași regiuni. Slow Food și Terra Madre au dezvoltat o rețea ce are rădăcini bine înfipte înzonă cu mii de suporteri, 24 de Predisia Slow Food, 100 de comunități gastronomice, 50 de Chef-i, 15 programe educaționale pentru  nutritiție și gust în școli și peste 28 – de produse din Balcani înscrise pe Arca Gusturilor Slow Food.

Pentru mai multe informații sau interviuri, vă rugăm să contactați:

Biroul Internațional de Presă Slow Food International

Paola Nano, +39 329 8321285, [email protected], [email protected]

Coordonatorul de zonă Slow Food pentru Balcani

Michele Rumiz, +39 0172 419 746, [email protected]

Coordonatorul evenimentului și liderul VIS Albania

PierPaolo Ambrosi, +355 68 205 6693

[email protected], [email protected], [email protected]

Coordonatorul Media pentru Albania

Mira Tuci, +355 69 4062218, tucimira@gmail.com

Slow Food implică peste 1 milion de persoane dedicate și pasionate cu privire la hrana bună, curată și corect prețuită. Între aceștia sunt maeștri bucătari, tineri, activiști, femieri, pescari, experți și cadre universitare din mediul academic în peste 160 de țări; o rețea de 100.000 membri Slow Food membri în 1.500 de organizații locale, din toată lumea (cunoscute ca convivia), susținând mișcarea prin cotizații, precum și prin evenimentele și campaniile pe care le organizează; și peste 2.400 de comunități Terra Madre ale hranei, care practică producția durabilă de hrană de calitate, pe scară redusă, în toată lumea.

loghi

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter