Hrana je kultura: multimedijalno umjetničko djelo prenosit će priče i tradicije koje su temelj europskog nasljeđa hrane

17 Sep 2018 | Croatian

Ovaj umjetnički rad obići će kulturne prostore europskih zemalja slaveći Europsku godinu kulturne baštine 2018.

U okviru projekta Hrana je kultura, Slow Food – zajedno s Udrugom Kinookus (Hrvatska), Nova Iskra Creative Hubom (Srbija), Transpond AB-om (Švedska), i Europa Nostra (vodeća europska mreža baštine) – osmislio je multimedijalni umjetnički rad posvećen europskoj kulturi hrane. Ova će izložba putovati na mjesta kulturnih događanja diljem Europe kako bi prenosila priče i tradicije koje čine naše nasljeđe hrane. Projekt će službeno započeti za trajanja Terra Madre Salone del Gusto u Torinu, u Italiji.  U PAV – Eksperimentalnom centru suvremene umjetnosti  (Torino – Via Giordano Bruno, 31) 23. rujna u 18:30 sati javnosti će biti predstavljen video spot u produkciji Udruge Kinookus kojim se promovira europska godina kulturne baštine i kojim će biti odaslana poruka vezana za nasljeđe hrane.

Projekt Hrana je kultura za cilj ima osvijestiti građane Europe o tome da je nasljeđe hrane način na koji izražavamo svoju pripadnost Europi i na koji bolje razumijemo bogatstvo i jedinstvenost njezine kulturne raznolikosti. Potrebno je posvetiti pažnju očuvanju i vrednovanju našeg zajedničkog nasljeđa hrane, što Slow Food već godinama provodi, prikupljajući, unutar globalnog kataloga  Arke okusa, lokalno nasljeđe hrane Europe i cijelog svijeta kojem prijeti nestanak i koje će poslužiti kao inspiracija u dopunjavanju bogatog sadržaja umjetničkog rada.

Glavne aktivnosti projekta uključuju multimedijalni umjetnički rad, poziv na akciju usmjeren na kuhare i učenike, stvaranje ljudske knjižnice s pričama migranata i poziv europskim i nacionalnim institucijama kako bi se naglasila važnost postavljanja zaštite europskog gastronomskog kulturnog nasljeđa u vrh njihovih političkih programa.

MULTIMEDIJALNI UMJETNIČKI RAD

Multimedijalni umjetnički rad, koji objedinjuje doprinos različitih umjetnika, započet će svoje putovanje u prvim mjesecima 2019. godine te će biti izložen na mjestima kulturnih događanja u Švedskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Italiji. Ovaj će umjetnički rad biti predstavljen u Bruxellesu s ciljem podizanja svijesti kreatora politika EU-a o važnosti i vrijednosti gastronomskog nasljeđa. U lipnju 2020. godine završna verzija ovog umjetničkog rada, skupa sa najboljim rezultatima projektnih aktivnosti, bit će predstavljen na festivalu Migranti Film Festival u Pollenzu.

Nematerijalno kulturno nasljeđe hrane u Europi ogroman je ali podcijenjen resurs; uglavnom se koristi za promicanje turizma, ali se gotovo nikada ne uzima u obzir kao resurs kojim se može osnažiti društvena integracija i osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom prostoru. Nasljeđe koje predstavlja gastronomija sada je u potpunosti prepoznato od strane UNESCO-a kao dio kulturnog identiteta, ali je ipak u opasnosti: industrijska poljoprivreda i standardizacija okusa predstavljaju prijetnju za hranu i tradicije. Svjesnost o podrijetlu i povijesti tradicijske hrane, tradicijskim tehnikama prerade i uzgoja, o vjerskim obredima i svetkovinama ključna je za priču o našim zajedničkim europskim korijenima kao i o utjecajima stoljetnih migracija.

Hrana je kultura projekt je sufinanciran iz programa Europske unije Kreativna Europa uz doprinos zaklade Fondazione Cassa di Risparmio di Cuneo.

További információ:

Slow Food International Sajtóiroda

[email protected], +39 0172 419 645

Twitter: @SlowFoodPress

Slow Food egy helyi kezdeményezésekből felépülő globális szervezet, amely olyan világot képzel el, amelyben minden ember hozzájut a számára megfelelő ételekhez, élvezettel fogyasztja, és amelyben a termelő boldog, hogy megtermelheti azokat, mindez pedig jó a bolygónknak i s.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter