Hrana je kultura: Kandidujte lokalne prehrambene proizvode koji će biti sačuvani u Riznici ukusa

07 Oct 2019 | Serbian

Takmičenje za evropske građane kreće danas

Projekt Hrana je kultura pokreće novi izazov: Nakon takmičenja za kuvare i učenike škola, stiže prilika da svi građani Evrope aktivno učestvuju u novom takmičenju. Od danas do 15. marta 2020. svi mogu kandidovati jedinstveni prehrambeni proizvod iz svojih lokalnih gastronomskih tradicija da postanu deo Riznice ukusa. Ova inicijativa Slow Food organizacije, katalog namirnica kojima preti izumiranje i koje su deo kulture, istorije i tradicije celog sveta, trenutno ima preko 5.000 unosa.

Pravila učešća su jednostavna: samo kliknite na sledeći link i pružite što je moguće više informacija o hrani odnosno namirnici koji kandidujete: njenom imenu, kako se koristi u kuhinji, kako je povezana sa lokalnom kulturom i istorijom i karakteristikama koje je čine jedinstvenom. Na kraju takmičenja žiri će izabrati jedan izuzetan proizvod koji će se predstaviti na međunarodnoj izložbi Hrana je kultura (Food is Culture) posvećenoj Riznici ukusa i zaštiti biodiverziteta. Izložba je prvo gostovanje imala u Stokholmu, a od 11. do 25. oktobra će biti postavljena u Beogradu, nakon čega će putovati po evropskim muzejima. Pobednik će imati priliku da provede vikend u mestima Lange i Roero u severnom italijanskom regionu Pijemont.

Pravila takmičenja možete pročitati ovde.

Projekat Food is Culture ima za cilj da osvesti građane Evrope da je gastronomska baština sredstvo za izražavanje njihove zajedničke pripadnosti Evropi i bolje razumevanje bogatstva i jedinstvenosti evropske kulturne raznolikosti. Moramo posvetiti više pažnje očuvanju i promovisanju naše zajedničke baštine hrane. Slov Food radi na tome dugi niz godina, katalogizirajući rizične namirnice iz celog sveta na Kovčeg ukusa.

Food is Culture je projekat finansiran od strane evropskog programa Kreativna Evropa, uz doprinos Fondazione CRC di Cuneo, predvođen od strane organizacije Slow Food sa svojim partnerima Kinookus, Europa Nostra, Nova Iskra Creative Hub, Transpond AB. Izložbu u Beogradu je podržalo Ministsrtvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Za dalje informacije, molimo kontaktirajte:

Slow Food Press Office: Alessia Pautasso – [email protected]

Slow Food je globalna organizacija za proizvodnju organske hrane koja ima viziju sveta u kom u kojima je svim ljudima omogućen pristup i uživanje u hrani koja je dobra za njih, za one koji je uzgajaju i za planetu. Kompanija Slow Food obuhvata više od milion aktivista, kuvara, stručnjaka, mladih ljudi, farmera, ribara i akademika u više od 160 zemalja.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter