Guvernele UE nu sprijină OMG în Europa: Este timpul să vorbim despre problemele reale

27 Jan 2017 | Romanian

Bruxelles, 27 ianuarie 2016 – Astăzi, Comitetul permanent pentru plante, animale, alimente și furaje au votat privind autorizarea a două noi soiuri de porumb modificate genetic (MG) pentru cultivare în Uniunea Europeană – Pioneer 1507 si Bt11 Syngenta – precum și pe reînnoirea autorizației pentru MON 810.

Ursula Hudson, membru al Comitetului Executiv al Slow Food și președinte al Slow Food Germania:  “Din nou și din nou, constatăm că nu există sprijin suficient pentru OMG-uri în Europa, așa cum ne arată votul de astăzi. Anul trecut 17 țări europene au spus un nu clar culturilor modificate genetic, interzicându-le în propriile țări. Unele dintre ele – cum ar fi Grecia, Italia și Olanda – au votat astăzi în favoarea autorizării la nivel european, păstrându-și dreptul de a interzice aceste substanțe în cadrul propriilor frontiere: ipocrizie pură. Factorii noștri de decizie ar trebui să accepte o dată pentru totdeauna faptul că nimeni nu vrea cu adevărat OMG în Europa, să oprească autorizarea acestora, și să înceapă discutarea problemelor reale, să oprească autorizarea acestora, și să înceapă discutarea problemelor reale: cum să se dezvolte înfloritor economiile rurale și sistemele alimentare sănătoase, îndeplinind în același timp angajamentele asumate prin Acordul de la Paris și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”.

Slow Food crede cu tărie OMG-urile sunt o amenințare atât pentru supraviețuirea biodiversității cât și pentru bunăstarea comunităților rurale și a cetățenilor: “Agricultura transgenică este ultima suflare a unui sistem agricol, economic și politic care privează tot mai mult fermierii de mijloacele lor de producție. În același timp, ea concentreaza tot mai mult controlul asupra produselor alimentare în mâinile multinaționalelor. Cu OMG-urile ne îndreptăm spre oindustrializare din ce în ce forțată a agriculturii, în care culturile agricole care nu au nici o legătură istorică, culturală sau gastronomică cu pământul și oamenii care trăiesc de pe urma ei, sunt o amenințare tot mai mare pentru supraviețuirea semințelor tradiționale și chiar a comunităților rurale însăși.”

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați Slow Biroul International Food de presă:
[email protected] – Twitter: @SlowFoodPress

Slow Food este o organizație globală de membri care dorește o lume în care toți oamenii se poată avea accesul la o hrană care este bună pentru ei, bună pentru cei care cultivă, și bună pentru planetă. Slow Food implică peste un milion de activiști, bucătari, experți, tineri, fermieri, pescari și cadre universitare din peste 160 de țări. Dintre aceștia, o rețea de aproximativ 100.000 de membri Slow Food sunt reuniți în 1500 de organizații locale la nivel mondial, contribuind prin taxa lor de membru, precum și prin evenimente și campaniile pe care le organizează. Ca parte a rețelei, mai mult de 2.400 de comunități ale hranei Terra Madre practică producția durabilă de produse alimentare de calitate pe scară mică, în întreaga lume.

Change the world through food

Learn how you can restore ecosystems, communities and your own health with our RegenerAction Toolkit.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Full name
Privacy Policy
Newsletter